logo Replica
Paste ne-electoral - de Stefan Ciocan  Sarbatori cu verigheta la amanet - de Monalise Hihn  "Avere de carton" - de Ramona Stefan  Evaluare in stil comunist - de Oana Bimbirica Continua poluarea in Retezat - de Stefan Ciocan Sport - de Bogdan Barbu

Sarbatori cu verigheta la amanet
de Monalise Hihn

  Proteste din partea clientilor

  Nu putini clienti protesteaza ca primesc prea putini bani pentru o bijuterie sau un inel de aur. De regula, la casele de amanet, gramul de aur, de 14 karate, nu depaseste in medie 260.000 lei vechi, iar cele de 18 karate –320.000 lei, si asta pentru ca operatiunea este riscanta. „Multi clienti depun obiectele la casa de amanet si nu mai vin niciodata dupa ele” – ne-a declarat un detinator de casa de amanet dintr-un cartier al Hunedoarei. In judetul nostru, gramul de aur, se amaneteaza in functie de numarul de karate, de cat de deteriorata este bijuteria respectiva si de numarul de zile pentru care se gajeaza obiectul. In acelasi timp, depinde si de orasul sau cartierul in care este situata casa de amanet. In orasele mai sarace, pretul este mai mic. La fel se intampla si in cartierele marginase. Daca respectivul magazin este situat intr-un oras mai mare sau intr-un cartier central, pretul aurului creste si el. Exista, desigur, si anumite conditii pe care cei care isi amaneteaza lucrurile trebuie sa le respecte. Ei incheie un contract cu casa de amanet, prin care se obliga sa plateasca intr-un anumit termen sumele primite pe lucrurile gajate. De regula, se incheie un contract de 30 de zile, dar unele magazine de acest tip le ofera o perioada de gratie de 30 de zile celor care nu au putut restitui banii sau le ofera posibilitatea sa achite in rate sumele pe care le datoreaza. Bineinteles ca pentru aceste favoruri oamenii trebuie sa plateasca un comision. Acesta variaza intre 0,7 si unu la suta pe zi.

Impinsi de nevoie, oamenii, mai ales cei care nu au obiecte de valoare, din materiale pretioase, vin si ofera ca garantie, ce nu-ti trece prin cap, inclusiv animale din gospodaria proprie. Un operator la o casa de amanet din Hunedoara relateaza: „Am avut un client, care dorea sa aduca garantie un purcel. Multi nu stiu ce rol au casele de amanet. Se sperie de comisionul de unu la suta pe zi, intrucat e vorba de imprumuturi pe termen scurt sau foarte scurt, cu care sa rezolvi o problema in situatii de criza”. La o casa de amanet din Deva, printre clienti s-a numarat si un om de afaceri, care a imprumutat cateva zeci de milioane de lei vechi, lasand garantie o masina si niste bijuterii din aur. Cele mai multe imprumuturi se situeaza insa intre un milion si trei milioane lei vechi.

De aceea, apeleaza la noi”, spune un proprietar de casa de amanet din Hunedoara. Pensionarii nu prea apeleaza la astfel de magazine. Rar se intampla ca acestia sa isi amaneteze bijuteriile sau alte obiecte. „Foarte rar vin batrani, dar acestia sunt chiar cei mai saraci dintre pensionari. Cand ajung la noi, este clar ca nu mai au nici bani de paine, pentru ca altfel cu ar veni aici. Bietii de ei incearca sa supravietuiasca cu pensiile amarate pe care le au”, povesteste acelasi proprietar de casa de amanet. Altii, mai tineri, au copii sau rude in spital. Multi isi scot fara ezitare verighetele de pe deget, cu lacrimi in ochi, pentru ca au mare nevoie de bani. De asemenea, printre obiectele care pot fi amanetate se numara si obiectele electrocasnice. In aceste cazuri, nu se primesc la amanet decat aparatele care sunt fabricate in Romania si se afla in garantie. „Oamenii aduc orice la amanetat, pornind de la televizoare si terminand cu combine frigorifice, frigidere etc”, spune un patron al unei case de amanet din Deva.

(prima parte) pag 1, pag. 2

Spatiu Reclama

Sigla Cotidian Servus Hunedoara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Saptamanalul Replica 2006 toate drepturile rezervate | site intretinut si administrat de luxdesign28.ro