logo Replica
Paste ne-electoral - de Stefan Ciocan  Sarbatori cu verigheta la amanet - de Monalise Hihn  "Avere de carton" - de Ramona Stefan  Evaluare in stil comunist - de Oana Bimbirica Continua poluarea in Retezat - de Stefan Ciocan Sport - de Bogdan Barbu

"Avere" de carton
de Ramona Stefan

Biserica vremurilor de bajenie
de Ciprian Iancu >> citeste

Aceeasi soarta o are si batranul Vasile. L-am gasit langa unul din containerele amplasate in centrul orasului, dar si in zona pietei. Tragea dupa el un carucior plin cu cutii de cartoane si cateva sticle de plastic goale. Are 60 de ani, varsta la care unii isi leagana nepotii sau se gandesc la pensie. Astazi, isi petrece batranetile pe unde da Dumnezeu. Nu isi mai aduce aminte cand a inceput sa stranga cartoane. A lucrat la viata lui si a avut si o casa pe care a pierdut-o acum multi ani. Vanzatoarea unui magazin din apropiere ne-a spus ca il cunoaste pe batran si ca atunci cand primeste marfa ii da voie sa ia ambalajele. La primele ore ale diminetii, batranul este "paznic" langa container. De cu seara si peste noapte, s-a mai aruncat ceva. Nu trebuie neglijat nimic, prioritate avand cartoanele "sursa de venit".

O mie de lei "kilul" de cartoane

Intr-o zi obisnuita, un singur om reuseste sa stranga cateva zeci de kilograme decartoane pe care le valorifica la centrele de colectare a hartiei. Altii, strang in fiecare zi, iar la sfarsitul saptamanii, transporta teancurile de cartoane cu carutele la centrele de colectare, pentru a le vinde. La Deva, exista doua centre de colectare a hartiei, dintre care unul are trei puncte de lucru. Cartoanele sunt valorificate la kilogram, cantitate pentru care acestia primesc 1.000 de lei. Pentru kilogramul de maculatura, centrele de colectare ofera 1.500 de lei. De obicei, un cartonar aduna pe zi intre 20 si 60 de kg. Asta ar insemna ca o zi buna de lucru aduce unei singure persoane 60 de mii de lei, iar pe luna, in jur de 1.800.000 lei. "Din acesti bani, ne hranim familiile. Cu totii ajutam la strans de cartoane, care cum putem, facem si cu schimbul, numai sa avem bani" mai spune Grigore, un alt cartonar care-si face veacul in apropierea pietei centrale.

Plata cartoanelor, dupa cum ne-au spus reprezentantii unui centru de colectare a hartiei din oras, se face pe loc, pe baza de borderou si semnatura. "Noi avem lista cu toti care vin la noi. Avem si asa –zisi clienti fideli. Dimineata, la prima ora, ii gasim cu cartoanele aici, la noi. Sunt unii si seriosi care numai din asta isi castiga existenta, dar sunt si altii care strang cateva cartoane, vin la noi sa le vanda si dupa aia merg si isi cumpara bautura de bani. Avem o familie care sta la groapa de gunoi. Toata saptamana strang cartoane si la sfarsit vin si le aduc. Is unii care beau mult si isi trimit copiii la strans de cartoane. In general, colectarea se face de la oameni fara casa" a spus seful unei societati de colectare a deseurilor de hartie.

 

 

 

 

(pagina anterioara) pag. 1, pag. 2, pag. 3, pag4

Spatiu Reclama

Sigla Cotidian Servus Hunedoara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Saptamanalul Replica 2006 toate drepturile rezervate | site intretinut si administrat de luxdesign28.ro