Replica Hunedoara on-line!
Săptămâna 24 – 30 mai 2007, numărul 237
ANCHETĂ

Monalise Hihn

Mircia, unde îţi sunt ”securiştii”?


În urmă cu mai bine de un an, Mircia Muntean, liderul PNL Hunedoara, declara că vreo şapte lideri marcanţi ai organizaţiilor judeţene ale partidelor parlamentare ar fi făcut poliţie politică! La acea vreme, Muntean spunea că pentru trei dintre ei informaţiile sunt sigure şi că respectivii fac parte inclusiv din Partidul Naţional Liberal. Liderul PNL a refuzat atunci să facă publice numele celor care ar fi colaborat cu fosta Securitate. La un an de la acele declaraţii, care, de altfel, au fost publicate în aprilie 2006, în săptămânalul REPLICA, am încercat să obţinem de la Muntean numele foştilor colaboratori ai Securităţii. Contactat de REPLICA, Mircia Muntean ne-a declarat telefonic joia trecută că luni, 21 mai, ne va prezenta lista cu acele persoane. Surpriză însă: liderul PNL refuză să ne răspundă la telefon, iar dacă o face ”din greşeală” îşi închide imediat mobilul. În schimb, preşedintele PC Hunedoara, Petru Mărginean, ne-a dezvăluit că un parlamentar de Hunedoara ar fi fost colaborator al Securităţii şi că acesta ar fi membru PD sau PLD, ”că doar toţi sunt oamenii lui Băsescu”. Mărginean nu a vrut să dea publicităţii numele respectivei persoane.

Liderul Organizaţiei Judeţene a PNL, Mircia Muntean, este recunoscut pentru declaraţiile sale ”incendiare”, pe care apoi le neagă, sau nu şi le mai aminteşte. În urmă cu mai bine de un an, mai exact în aprilie 2006, el a declarat public că vreo şapte lideri marcanţi ai vieţii politice hunedorene au colaborat cu fosta Securitate. Muntean nu a dorit să spună de unde avea aceste informaţii, cât de sigure erau sursele şi de ce refuza să dezvăluie numele celor care au făcut poliţie politică. Explicaţia dată de Muntean atunci era una simplă: ”Ce, voi, presa, vă dezvăluiţi sursele?! Şi multe dintre informaţiile voastre sunt intoxicări şi nu ziceţi de unde le aveţi!”

De ce tace Muntean?!

În aprilie 2006, liderul PNL Hunedoara, Mircia Muntean, declara că va cere începând cu data de 16 mai să-i fie publicat dosarul de la CNSAS (n. red.: în data de 16 mai 2006 urma să fie cunoscut raportul de ţară al României, privind aderarea la Uniunea Europeană, document care, până la urmă, a fost dat publicităţii abia în luna septembrie a anului trecut). Săptămâna trecută, la peste un an de la declaraţiile făcute de Muntean, am încercat să aflăm de la liderul liberal care sunt numele celor care au colaborat cu fosta Securitate şi fac parte din conducerile organizaţiilor judeţene. Iniţial, Mircia Muntean ne-a spus să revenim luni, 21 mai, cu un telefon, că ne furniza toate informaţiile. Luni, l-am sunat pe Muntean de cel puţin 20 de ori pe telefonul mobil. Întâi, acesta nu a avut timp pentru că se afla la Hunedoara, unde era comemorat deputatul liberal Constantin Bursan. Apoi, de fiecare dată când am revenit cu telefonul, liderul PNL închidea după ce auzea cine îl sună. De ce tace Muntean?! Se teme de ceva sau de cineva?! În tot acest interval (aprilie 2006 - mai 2007) nu a cerut CNSAS să clarifice dacă pe numele său există sau nu un dosar provenit din arhivele fostei Securităţi.

Ce spun liderii partidelor

Părerile liderilor partidelor parlamentare din judeţ sunt împărţite în ceea ce priveşte posibilitatea ca în rândurile lor să existe membri care să fi colaborat cu Securitatea. Preşedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, declară că toţi membrii Uniunii care au candidat pentru o funcţie au dat declaraţii pe propria răspundere că nu au colaborat cu fosta Securitate şi, mai apoi, s-a cerut ca ei să fie verificaţi de către CNSAS: ”Când am demarat procedurile de depunere a candidaturilor pentru consiiile locale, cele judeţene, Parlament, Guvern etc, toţi cei care s-au înscris în cursa pentru ocuparea acestor funcţii au dat declaraţii pe propria răspundere că nu au colaborat cu fosta Securitate. Noi solicităm acest lucru din 1996, conform Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Din anul 2000 există şi cadrul legal pentru acest demers. Noi am considerat că e important să ştim ce oameni punem în funcţii. În ceea ce mă priveşte, am fost verificat de fiecare dată când am ocupat o funcţie publică, începând de la cea de subprefect de Hunedoara, continuând cu cea de deputat, ministru şi acum secretar de stat. Nu am fost colaborator al Securităţii şi nici nu cred că avem în organizaţie oameni care să fi făcut acest lucru”. De asemenea, Gheorghe Barbu, vicepreşedinte al PD, spune că nu a auzit ca în Partidul Democrat Hunedoara să fie astfel de persoane: ”Nu am cunoştinţă să fi existat în PD Hunedoara astfel de cazuri”. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului România Mare Hunedoara, Costel Avram, este convins că în toate partidele politice sunt foşti colaboratori ai Securităţii: ”Eu cred că există în fiecare formaţiune politică oameni care au colaborat cu fosta Securitate. Nu pot să vă dau vreun nume. Am auzit doar zvonuri, dar acestea nu e obligatoriu să fie adevărate. Eu pot vorbi doar în numele meu. Nu am colaborat cu fosta Securitate. Acesta e răspunsul clar şi sigur pe care pot să îl dau”. Liderul PSD Hunedoara, Florin Cazacu, nu a răspuns la această întrebare. Iniţial, ne-a cerut să îl sunăm peste două ore, după care nu a mai răspuns la telefon. Atunci când a făcut-o a declarat că nu poate să vorbească pentru că are ”o reuniune foarte importantă la Bucureşti”.



Mărginean aruncă bomba

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a Partidului Conservator, Petru Mărginean, e mai vehement în declaraţii şi aruncă bomba: un parlamentar din judeţul Hunedoara a fost colaborator al fostei Securităţi. Mărginean declară că este vorba despre un parlamentar al ”PD sau PLD, că şi ăştia sunt tot oamenii lui Băsescu”. Mărginean nu a dorit să facă public numele respectivului parlamentar: ”Nu-i recunosc pe cei de la CNSAS. Toţi sunt nişte tâmpiţi. Nişte nenorociţi cumpăraţi de Băsescu. Eu am trimis de vreo şase ori hârtii la CNSAS pentru verificări şi n-am primit niciun răspuns. Am mers şi personal la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Eu nu mai am chef să cheltui timp şi bani să mă duc pe la CNSAS. Să se ocupe mai bine de oamenii lui Băsescu. De altfel, un parlamentar al Partidului Democrat din judeţul Hunedoara sau de la PLD, că toţi sunt oamenii lui Băsescu, a făcut poliţie politică. De asemenea, unul din conducerea PD Hunedoara a fost activist de partid şi este propus să fie lustrat. Să-l propună escrocul de Băsescu”. Partidul Democrat are în judeţul Hunedoara doi reprezentanţi în Parlamentul României, iar la Partidul Liberal Democrat a trecut senatorul Viorel Arion, ales pe lista Alianţei D.A. în anul 2004.

”Nu-i adevărat!”

Deputatul PD de Hunedoara, Gheorghe Barbu, a declarat că nu a colaborat cu Securitatea: ”Nu am avut colaborări cu Securitatea ca poliţie politică. Am fost verificat de cel puţin două ori de CNSAS când am candidat pentru Parlamentul României”. Pe de altă parte, deputaul PD de Hunedoara, Monica Iacob - Ridzi, spune că nu avea cum să colaboreze cu fosta Securitate: ”Cu siguranţă nu sunt eu. Aveam 13 ani în 1989. Domnul Petru Mărginean dă dovadă de imaturitate politică, dacă face astfel de declaraţii şi dacă cumva s-a gândit la mine, atunci când le-a făcut. Chiar am primit în urmă cu două săptămâni un certificat de la CNSAS în care se arată că nu am colaborat cu fosta Securitate. Nu am cerut eu acel certificat, altcineva a făcut-o. Nu aveam de ce să îl solicit”.

În acelaşi timp, senatorul independent, Viorel Arion, care este şi preşedintele PLD Hunedoara, declară că tocmai a primit un certificat de la CNSAS: ”Am primit astăzi (n. red.: marţi, 22 mai) un certificat de la CNSAS, în care se arată că nu am colaborat cu fosta Securitate. Nu am fost nici măcar membru de partid”.



Săptămâna 24 – 30 mai 2007, numărul 237