Replica Hunedoara on-line!
Săptămâna 7 – 13 iunie 2007, numărul 239
ADMINISTRAŢIE

Oana Bimbirică

„Hunedoara, şi mai curată”



Hunedorenii care protejează mediul înconjurător şi sunt interesaţi ca locul în care trăiesc să fie curat vor fi premiaţi prin intermediul campaniei ”Hunedoara şi mai curată”, lansată, marţi, 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, de către societatea Proserv din Hunedoara şi săptămânalul Replica. Concursul a fost prezentat elevilor de la Colegiul Naţional ”Iancu de Hunedoara” , cei care au şi popularizat campania în rândul locuitorilor municipiului Hunedoara, cu ajutorul unor taloane de concurs. Pe lângă această campanie, Ziua Internaţională a Mediului a adus Hunedoarei şi trofeul pentru locul întâi pe ţară, obţinut la secţiunea de sădit plante verzi din cadrul ”Programului de Responsabilitate Socială - Milioane de oameni, milioane de copaci”, desfăşurat la nivel naţional.



”Ne inundă gunoaiele”

Importanţa conservării şi protejării mediului, date despre campania ”Hunedoara mai curată”, dar şi modul în care municipalitatea hunedoreană a ajuns să fie cea mai bună din ţară la ritmul şi numărul de plante verzi sădite în anul 2006 şi prima parte a lui 2007, au fost prezentate, marţi, elevilor de la Colegiul Naţional ”Iancu de Hunedoara”, de către primarul municipiului Nicolae Schiau, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Judeţene de Protecţia Mediului, dar şi de către conducerile firmei Proserv Hunedoara, cea care se ocupă de măturatul şi curăţenia străzilor din oraş, şi a SC Salub SA Ploieşti, punctul de lucru Hunedoara, cea care gestionează sectorul de colectare şi transport a gunoiului menajer. Pentru că sunt tineri şi au vârsta la care se formează atât deprinderile rele, cât şi cele bune, elevilor hunedoreni le-a fost solicitat sprijinul pentru această campanie, dar şi pentru sensibilizarea locuitorilor în legătură cu necesitatea protecţiei mediului, de la curăţarea locului în care trăiesc, a zonelor verzi, până la aruncarea gunoiului menjer în locurile special amenajate şi a hârtiilor la coşurile de gunoi aflate pe străzile oraşului.

”Începem o acţiune azi, la un liceu, din care au plecat iniţiatori ai unor activităţi din toate domeniile. Ne inundă gunoaiele de toate felurile şi din toate direcţiile. De aproximativ un an, există nişte oameni care muncesc zi şi noapte pentru a face din acest oraş unul mult mai curat. Vă rog să ne ajutaţi să transformăm Hunedoara într-un loc mai curat, pentru că bunăvoinţa şi finanţarea consiliului local nu sunt suficiente. Degeba plantăm flori, dacă ele dispar peste noapte, degeaba adunăm gunoaiele, dacă ele apar a doua zi”, a afirmat Carmen Hărău, managerul Proserv Hunedoara.

Plante de milioane de lei

Pe de altă parte, primarul Nicolae Schiau a recunoscut că, pe lângă municipalitate, în câştigarea locului întâi pe ţară la sădirea de plante verzi în cadrul ”Programului de Responsabilitate Socială - Milioane de oameni, milioane de copaci”, desfăşurat sub egida Fundaţiei Prais şi organizat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, un rol important l-a avut şi Proserv, firmă care, de peste un an, se ocupă de curăţenia stradală a Hunedoarei şi a reuşit să aducă o schimbare în bine în modul în care arată, acum, municipiul de pe Cerna.

Aproximativ 1,5 milioane de lei, atât au fost cheltuiţi, anual, începând din 2005, de către Primăria Hunedoara pentru înfrumuseţarea oraşului prin plantarea a circa 600.000 de flori de vară şi panseluţe, 500.000 de trandafiri, peste 25.000 de fire de gard viu şi a aproximativ 7.300 de arbuşti şi arbori ornamentali. ”Eu cred că rezultatele acestor campanii de plantări sunt deja vizibile pe toată raza municipiului. Avem multe spaţii verzi şi pentru acest lucru trebuie să mulţumesc şi firmei Proserv, care ne-a ajutat în această campanie. Din păcate, în Hunedoara se află mulţi plopi foarte vechi, plantaţi din anul 1965, care sunt în pericol de a se rupe oricând şi de a provoca accidente. Am hotărât să tăiem o parte din ei şi să-i înlocuim cu arbori ornamentali de talie joasă care să nu creeze probleme”, a afirmat primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau. Din păcate, la fel ca în multe alte cazuri, nici această campanie de plantat arbori nu a fost lipsită de incidente prin care unii hunedo-reni au demonstrat că nu le pasă în niciun del de protejarea mediului înconjurător, şi cu atât mai puţin de munca unor oameni care au vrut să transforme oraşul în care trăiesc într-unul mai frumos şi mai curat. ”Mulţi dintre arborii, arbuştii şi puieţii pe care i-am plantat au fost distruşi. Pe strada Alexandru Vlahuţă, într-o noapte, au fost rupţi toţi puieţii plantaţi. Am început să le punem şi «tutori» de protecţie, însă degeaba”, a mai spus primarul.

Chestionar şi paradă de ”ţinute”

De Ziua Internaţională a Mediului, autorităţile municipiului Hunedoara au fost felicitate de reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului, dar şi de cei ai Gărzii de Mediu, atât pentru figura frumoasă pe care au făcut-o la concursul pe teme de mediu, pentru campania care a debutat marţi, cât şi pentru faptul că acest oraş se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul spaţiilor verzi. ”Salut acţiunea Primăriei Hunedoara şi a firmei Proserv şi m-aş bucura ca şi alte oraşe din judeţ să urmeze acest exemplu. Apreciez şi faptul că Hunedoara este municipiul cu cele mai multe spaţii verzi din judeţ. Sper să vă bucuraţi de aceste oaze de verdeaţă. Voi, tinerii, veţi decide dacă veţi arunca o hârtie pe jos sau la coşul de gunoi”, a afirmat comisarul Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu a judeţului Hunedoara.

Pe de altă parte, elevii Colegiului Naţional ”Iancu de Hunedoara” au demonstrat că nici ei nu au stat cu mâinile în sân în ceea ce priveşte protejarea mediului. După ce au prezentat audienţei, aflată într-una din sălile colegiului, câteva ”ţinute” confecţionate din carton, dopuri de plastic, plasă de ţânţari, saci de plastic pentru menaj, hârtie creponată sau pachete de ţigări, adică din materiale pe care le găsim de obicei într-un container de gunoi, elevii hunedoreni au făcut public un proiect prin care vor încerca să afle, cu ajutorul unui chestionar, cum vor locuitorii municipiului să arate oraşul în care locuiesc. Chestionarele au fost împărţite printre hunedoreni, împreună cu taloanele de concurs pentru campania ”Hunedoara mai curată”. În cadrul acesteia, locuitorii care se dovedesc a fi cei mai gospodari şi vor avea cea mai curată curte a şcolii, cea mai curată zonă verde sau cel mai curat trotuar din faţa casei vor fi premiaţi cu 2000 sau, respectiv, 500 de RON constând în servicii şi produse de curăţenie şi înfrumuseţare.



TINERII au strâns gunoiul

Pentru a da startul campaniei „Hunedoara, şi mai curată”, câţiva membri ai filialei hunedorene a Organizaţiei „Cercetaşii României”, alături de elevi de la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, s-au adunat în spatele Restaurantului Gambrinus, şi-au pus mânuşi pe mâini şi au început să strângă gunoaiele. După aproximativ o oră, timp în care niciunul dintre trecătorii de pe stradă nu a făcut vreun gest pentru a-i ajuta, grupul de copii a adunat câţiva saci de reziduuri, pe care i-au transportat, apoi, la containerul de gunoi din cartierul respectiv. După muncă, grupul de cercetaşi s-a alăturat celorlalţi colegi ai lor, care „au ţinut calea” hunedorenilor, le-au explicat care este însemnătatea Zilei Mondiale a Mediului şi le-au împărţit taloanele pentru a putea participa la campania prin care Hunedoara s-ar putea transforma într-un oraş mai curat.

Cererile elevilor

O pistă pentru role şi biciclete şi containere de gunoi speciale pentru PET-uri sau hârtie, acestea au fost solicitările pe care elevii Colegiului Naţional ”Iancu de Hunedoara” le-au făcut primarului Nicolae Schiau şi conducerii firmei Proserv. Şeful primăriei le-a promis acestora că, în cel mult un an şi jumătate, în Hunedoara, va fi construit un patinoar şi un aqualand, unde va exista şi un loc special pentru role şi biciclete. Nici conducerea firmei Proserv nu a rămas indiferentă la cererea elevilor, patronul acesteia, Carmen Hărău, asigurându-i pe copii că, după ce se vor întoarce din vacanţă, în luna septembrie, vor putea să colecteze separat hârtia şi PET-urile, în două containere speciale.



Săptămâna 7 – 13 iunie 2007, numărul 239