Replica Hunedoara on-line!
Săptămâna 7 – 13 iunie 2007, numărul 239
REPORTAJ

Refugii de vară aproape de casă



Laura Oană


Meteorologii anunţă o vară capricioasă, cu maxime record pentru ultima sută de ani. Hunedorenii vor fi nevoiţi să îşi domolească nevoia de valuri şi de odihnă cât mai des şi cât mai aproape. De la simpla îngheţată cumpărată, în disperare, de la chioşc, la umbra deasă a pădurii şi răcoarea cabanelor de munte, până la apele înviorătoare ale ştrandurilor, totul garantează liniştea unor „clipe proaspete” în mijlocul caniculei. Din fericire, judeţul pare mai bogat ca oricare altul în oferte cât mai atrăgătoare, răcoroase şi sănătoase.



După peste zece ani de hibernare a autorităţilor şi administratorilor de ştranduri şi băi, apele par a se limpezi în acest an. Hunedorenii care nu îşi permit un sejur întreg la mare (fie ea Neagră sau Mediterană), sau cei fugiţi cu o jumătate de oră mai devreme de la lucru pentru a mai prinde câteva ture bune de bazin, au acum mai multe oferte bune ca niciodată. Toate bazinele ştrandurilor s-au renovat, instalaţiile de reciclare moderne promit o apă permanent curată, iar şezlongurile cu umbreluţe invită la o leneveală pe cinste.

La Ştrand, în Deva

Prima oprire: ştrandul Deva, proaspăt modernizat, recent inaugurat la pachet cu parcarea realizată special pentru clienţii bazinelor. Potrivit administratorului, Deva are cel mai modern ştrand „orăşenesc” din judeţ. Dorel Drăgulesc, directorul SPIGM Deva, spune că sunt amenajate trei bazine permanent curăţate de o instalaţie nou-nouţă de reciclare a apei. Pe lângă bazine s-a amenajat şi o bază sportivă cu două terenuri de minifotbal, alte două terenuri de tenis de câmp, plus 10 mese de ping - pong. Devenii îşi pot face „încălzirea” într-un loc care adăposteşte aparatele de fitness. Ştrandul are o capacitate maximă de 4.500 de persoane din care 280 pot alege locuri pe şezlongurile aşezate de-a lungul bazinelor. Terasa acoperită a fost extinsă la 300 de metri pătraţi şi pe toată suprafaţa ştrandului există instalaţie de nocturnă. După o investiţie de un miliard de lei vechi, la care se adaugă aproape patru miliarde alocate pentru parcarea de 60 de locuri, ştrandul Deva are cu totul altă înfăţişare. Acesta va fi deschis zilnic de la ora 8 dimineaţa la 8 seara, însă baza sportivă va rămâne deschisă până la ora 23.00. Faţă de anul trecut, preţurile au crescut: biletul întreg costă 5 lei, în timp ce copiii sub 14 ani, studenţii şi pensionarii plătesc jumătate din această sumă. Administraţia vrea să organizeze la fiecare sfârşit de săptămână spectacole, iar în cursul săptămânii competiţii de înot sau volei.





Maluri, lacuri Şi băi romane

Hunedorenii care vor, însă, să fugă de agitaţia oraşelor au la dispoziţie o ofertă mai mult decât generoasă: apele Mureşului şi ale Streiului au locuri bune de scăldat, iar malurile joase un loc numai bun de întins păturile sau corturile. Sute de persoane preferă să înoate în apele curgătoare (uneori tulburi sau murdare) decât să plătească preţul de intrare la un ştrand cu bazine cu apa tulburător de limpede. Hunedorenii dornici de performanţe în ale înotului pot alege oricând apele Lacului Cinciş. Tot aici pot veni cei dornici de sporturi nautice sau plimbări liniştite cu barca. Singurul ştrand din judeţ unde nimic nu s-a schimbat faţă de anul trecut sunt Băile Aquae Călan. Cele trei bazine cu apă mezotermală se adaugă ofertei de cazare cu 14 căsuţe de două locuri şi campingului amenajat pentru 100-150 de corturi. Cazarea la căsuţe costă 40 de lei şi în fiecare sâmbătă seara se organizează discotecă în aer liber. Intrarea costă 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru pensionari şi copii. Apele de la Băile Călan sunt recomandate în tratamentul reumatismului, gutei, anemiei şi în unele afecţiuni ale pielii. Unul dintre bazinele de la Călan, de formă ovală, este săpat în stâncă şi datează din epoca romană: era alimentat de trei izvoare care ţâşneau din fundul bazinului, avea o adâncime de patru metri şi este un adevărat monument istoric.





Perla MureŞului

Pe drumul judeţean care leagă Simeria de staţiunea Geoagiu Băi, la nici 15 kilometri de Deva, pe malul Mureşului, s-a deschis un complex turistic - „Steaua Mureşului”. Iniţial destinat amatorilor de pescuit care au şi acum la dispoziţie patru bălţi cu crap, somn sau şalău, complexul devine încet o adevărată ministaţiune de lux. Hotelul complexului este clasificat la trei stele şi are o capacitate de cazare de 54 de locuri în 10 apartamente şi 10 garsoniere. Preţul unui apartament (compus din hol, living şi dormitor), cu micul dejun inclus, ajunge la 280 de lei pe zi, sumă care scade până la 220 de lei dacă vă cazaţi pentru minimum trei zile. Fiecare apartament are jacuzzi. Hotelul are şi o sală de conferinţe de 40 de locuri cu acces la Internet, completate de o piscină interioară de 50 de metri pătraţi cu apă de 30 de grade şi saună, un restaurant de 56 de locuri cu meniu tradiţional şi internaţional şi o terasă de 160 de locuri. O cafea costă 2,5 lei, iar o sticlă de bere între 3 şi 5 RON. O porţie de mici sau virşli cu pâine şi muştar costă 3 lei, în timp ce pentru o ceafă la grătar sau un cotlet, ambele servite cu cartofi şi salată, plătiţi 15 RON. Terasa, decorată cu trofee de mistreţ, miroase încă a brad, lemn folosit în mobilier. Ştrandul are deocamdată trei bazine (se lucrează la al un al patrulea), dintre care unul este pentru copii. Apa are o temperatură de 30 de grade şi este permanent curăţată cu ajutorul unei instalaţii de reciclare. De fapt, un angajat al complexului are grijă doar de întreţinerea calităţii apei. Sute de şezlonguri vă stau la dispoziţie de-a lungul bazinelor împreună cu 31 de cabine de schimb. Ştrandul este deschis zilnic între orele 9.00-22.00 numai că preţul biletelor este tot de trei stele, adică un adult plăteşte 15 lei, copiii până la 14 ani - 10 lei, iar tariful pentru închirierea unei cabine este de 10 lei. Complexul este însă în continuă dezvoltare: acum se are în vedere construirea unui spaţiu de joacă destinat copiilor, unde părinţii îşi pot lăsa micuţii sub supravegherea personalului. Priveliştea este superbă: gardul împrejmuitor oferă imaginea impunătoare a rezervaţiei naturale „Cuşma Dacilor”, cunoscută sub numele de Măgura Uroiului, una dintre cele mai bune locaţii din ţară pentru amatori de parapantism. Dacă la sfârşitul de săptămână, selecţia clienţilor este realizată de preţurile „piperate”, în cursul săptămânii, complexul vă oferă o linişte aproape nefirească pentru o persoană obişnuită cu zgomotul neostoit al oraşelor. Taxa pentru pescari este de 30 de lei pe zi. Este locul preferat de pescuit al prefectului Marius Cristian Vladu, cunoscut ca pescar înfocat, deşi alţi pescari consideră taxa cam mare şi preferă bălţile de la Aurel Vlaicu.

Băile Daco-Romane

Cea mai bună ofertă de vară o are însă vechea staţiune balneoclimaterică Geoagiu-Băi. Cunoscută în toată ţara pentru apele sale termale, staţiunea cu regim permanent atrage în ultimii ani tot mai mulţi investitori, lucru care se simte şi se vede din plin în acest an: hoteluri şi pensiuni renovate, baruri şi restaurante modernizate, magazine cu oferte de calitate. Cele mai vizitate sunt însă Băile daco-romane şi, mulţumită unei investiţii masive realizate în acest an, vechiul ştrand şi-a schimbat complet înfăţişarea. Singurele lucruri care amintesc de vremurile când bazinele erau „lucrate” din scânduri sunt cele două statui din bronz de pe vremea regimului austro-ungar, statui care acum fac parte din patrimoniul naţional. În primăvară, s-a mochetat întreaga suprafaţă a ştrandului şi s-au achiziţionat maşini speciale de curăţare a celor trei bazine. Numărul şezlongurilor aproape s-a triplat, iar cabinele sunt renovate complet. Din acest an, s-a redeschis bazinul olimpic, cel mai mare bazin cu apă termală din Transilvania (cu o adâncime de peste 3 metri), se lucrează la plajele cu gazon şi alte două cu nisip fin şi la un loc de joacă exclusiv pentru copii. Serviciile din interiorul ştrandului s-au extins: astfel, restaurantul are 110 locuri şi are în meniu, pe lângă mici sau virşli, preparate speciale precum „Frigăruia lui Dracula - 13,5 RON sau tochitura Ţara Dacilor - 17 RON. O porţie de mici costă 1,5 RON. Discoteca se numeşte acum „Clubul Tarabostes”, are 380 de locuri la canapele, iar clienţii pot comanda cocteiluri precum „Decebal” (din fructe autohtone, decorat cu capul de lup) sau „Traian” (din fructe exotice, alături de lămâi), ambele la preţul de 7,5 RON. Sistemul audio-video, precum şi jocurile de lumini sunt de ultimă generaţie, clubul urmând a găzdui în fiecare sâmbătă ori petreceri gen „party-drink”, ori concerte ale trupelor autohtone. Sâmbătă, spre exemplu, va concerta Voltaj. Administraţia Băilor pune la cale o premieră naţională: pe 16 iunie, se va inaugura nocturna, aşa că bazinele şi punctele de alimentaţie vor fi deschise şi între orele 22 şi 4 dimineaţa, ore între care se vor face proiecţii video. Pentru a elimina cozile de peste zi, în interiorul ştrandului s-au deschis mai multe puncte de alimentaţie publică, o pizzerie şi o cofetărie.





Din această primăvară, clienţii pot găsi şi un magazin cu articole de plajă, îmbrăcăminte uşoară de vară, de firmă la preţ de producător. Pentru că Băile daco-romane au deschis sezonul primele în ţară pe data de 28 aprilie, au intrat în atenţia HORECA, organizaţie care, în urma monitorizării, a anunţat că există şansa ca Băile să obţină primul loc pe ţară ca loc de agrement în staţiune balneoclimaterică, la concurenţă cu Băile Felix (depunctate pentru lipsa curăţeniei). Datorită punctajului obţinut în urma monitorizării, ştrandul din Geoagiu Băi este recomandat tour operatorilor străini. Mai mult, oferta ştrandului a ajuns prin fax pe mesele tuturor primăriilor şi prefecturilor din judeţele învecinate. Un bilet de intrare la Băile daco-romane este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi pensionari. Cei mai mulţi clienţi vin din Alba (35%), Sibiu (30%), Caraş-Severin (5-7 %) şi Hunedoara, în special zona Văii Jiului. Singura mare problemă este drumul de acces, destul de prost.



Săptămâna 7 – 13 iunie 2007, numărul 239