ANCHETĂ
Razboi pe 800 de milioane publice de Ciprian Iancu
O firma din Deva nu a fost chemata de catre conducerea Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC), cu toate ca si-a exprimat clar intentia de a licita, si cu toate ca, īn anii trecuti, a fost unul dintre principalii furnizori de rechizite si papetarie al institutiei amintite. Ministerul Finantelor considera ca prin aceasta situatie s-au creat „premisele” īncalcarii principiului care ar trebui sa functioneze atunci cānd e vorba de cheltuirea banului public, stimularea concurentei pentru obtinerea unor preturi cāt mai avantajoase. Nemultumit, patronul firmei devene īsi cauta acum dreptatea īn justitie.
DPDC se apara spunānd ca a respectat litera legii, iar nemultumirea ptronului apare īn urma unei erori umane care poate fi īnteleasa.
Īn ultima vreme, DPDC a fost implicata īn mai multe controverse referitoare la cheltuirea banilor publici Nicolae Cāmpeanu, administratorul gurpului de firme Point Paper, relateaza ca a īnceput sa furnizeze produse de hārtie, papetarie si rechizite scolare institutiilor judetului īnca din 1998. „Eram chemati la licitatie, cāteodata pierdeam, alteori cāstigam, dar nu era nici o problema”, povesteste Cāmpeanu, care adauga ca, alaturi de multe alte institutii cu care a avut contracte de furnizare, pāna īn 2003, s-a aflat si Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului. Omisiune suspecta
Īn 2004 nu a mai fost chemat la licitatie. I s-a parut ciudat, dar a acceptat oarecum ideea ca, probabil, dintr-un accident, firma sa a fost omisa īn momentul īn care s-au facut demersurile pentru organizarea licitatiei. Īn acest an, ca sa fie sigur ca nu se va mai īnregistra aceeasi problema, īn 19 ianuarie a depus la registratura institutiei o scrisoare de intentie prin care grupul Point Paper īsi exprima dorinta de a participa la licitatia pentru achizitia de produse de papetarie si rechizite. „Īn saptamānile urmatoare am discutat cu responsabili din cadrul Directiei care m-au asigurat ca vom fi si noi invitati la licitatie. A fost apoi, īn contactele noastre, o pauza de cāteva saptamāni, iar īn momentul īn care am sunat din nou mi s-a spus simplu <Confirmare oficiala partiala
Nemultumit, Nicolae Cāmpeanu a solicitat un punct de vedere al Ministerului de Finante īn aceasta chestiune. MF considera ca nu s-a īncalcat legea īn acest caz, deoarece au fost chemati la licitatie minimul celor cinci ofertanti prevazuti de lege dar, „prin neinvitarea firmei contestatoare (Point Paper n.r.) s-au creat premisele īncalcarii principiilor liberei concurente si eficientei utilizarii fondurilor publice”, dupa cum se arata īn raspunsul ministerului.
Neatentie
Directorul executiv al DPDC Hunedoara, Viorica Popescu, sustine ca īn organizarea licitatiei pentru rechizite nu s-a īncalcat legea si spune ca institutia nu era obligata sa cheme si Point Paper la aceasta: „Ŗtiu ca Point Paper ne-a trimis o scrisoare de intentie, dar acolo erau mentionate mai multe produse pe care aceasta firma le putea oferi, iar din cauza ca angajatul care s-a ocupat efectiv de problema nu a observat ca pe foaie se afla si rechizitele scolare, nu a mai chemat si Point Paper.
Īn schimb, aceasta societate a fost chemata, anul acesta
la licitatia pentru materiale de curatenie, cāstigata de o alta firma. Īn fine, licitatia pentru materiale de curatenie se va relua, iar Point Paper va fi chemata din nou. Asadar, daca aveam ceva cu domnul Cāmpeanu sau societatea lui, nu-i mai trimiteam invitatia la aceasta licitatie. La selectia ofertelor pentru rechizite a fost vorba de un accident, dar noi am respectat legea”.
Patronul contestatar se acopera cu hārtii Marginean „da”, Molot „ba”
Atitudini usor contradictorii īn ceea ce priveste incidentul semnalat de Point Paper se īnregistreaza si la nivelul conducerii Consiliului Judetean, institutia care coordoneaza Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului. Vicepresedintele Petre Marginean mentioneaza ca nu se ocupa direct de institutia amintita, dar declara ca detine informatii conform carora, la aceasta institutie, mai ales īn anii trecuti, favorizarea anumitor firme era un obicei: „Cunosc īn mare situatia aparuta cu Point Paper si sunt īnclinat sa cred ca patronul firmei respective are dreptate, mai ales atunci cānd spune ca nu este tocmai sanatos sa te multumesti sa chemi la licitatie doar cinci ofertanti. Cine greseste, raspunde. Exista niste legi, iar daca acestea sunt īncalcate, cei raspunzatori trebuie sa plateasca”.
Presedintele Consiliului Judetean, Mircea Molot, declara ca detine o analiza a modului īn care DPDC a facut achizitii īn perioada 2001 - 2004 si ia partea directiei, acuzānd firma contestatoare. „Aceasta societate este īn categoria celor care īn 2002 si 2003 au beneficiat de contracte īncredintate direct, asa ca nu vad de ce se revolta acum, cānd e vorba de o licitatie”, adauga Molot.
Nicolae Cāmpeanu, este īnsa de parere ca presedintele Consiliului Judetean „vorbeste aiurea” si declara ca īntotdeauna a livrat produse catre DPDC doar pe baza de contracte realizate īn urma unor licitatii.
|