Jiul vrea sa ramâna în A
Pagină realizată de Bogdan BARBU
Ovidiu Sabau, Mircea Rednic, Dorinel Munteanu, Aurel Sunda... Lista aceasta cuprinde (fostii) posibili antrenori ai nou promovatei Jiul Petrosani, cei cu care Alin Simota dorea ca echipa sa sa porneasca la drum în sezonul 2005 2006. Un sezon care se anunta din capul locului extrem de dificil, pentru ca pe stadionul din Vale nu vor mai veni Tricotaje Ineu, Unirea Sânnicolau sau Armatura Zalau, ci Dinamo, Steaua si Rapid. În cele din urma, nu a fost sa fie nici unul dintre ex - internationalii români si nici Sunda, ci o numire surpriza: Ionut Chirila. Noul tehnician al alb negrilor, numit în functia de director tehnic, si-a legat numele si activitatea de câteva promotii de juniori cu care a câstigat titlurile nationale la categoria respectiva de vârsta, atât la Dinamo, cât si o perioada mai scurta la Rapid. Cei mai cunoscuti dintre fostii lui elevi sunt Florentin Petre si regretatul Catalin Hâldan. Ionut Chirila a acceptat sa semneze un contract pe un an de zile cu clubul Jiul, cu posibilitatea de prelungire pe înca doi ani acest lucru depinzând, bineînteles, de rezultate. Aflat la debutul la cârma unei divizionare A de seniori, Ionut Chirila a declarat la prima sa conferinta de presa din Vale: „Vreau sa construiesc o echipa care sa vânda jucatori pe bani multi si patronul sa aiba profit. Am acceptat oferta Jiului si voi avea ca obiectiv mentinerea pe prima scena, dar în primul rând doresc formarea unei echipe tinere, cu jucatori pe care, în câtiva ani, sa se bata marile echipe ale tarii si de ce nu, chiar ale Europei”. Noul director tehnic si-a numit si colaboratorii cu care va lucra, acestia fiind Marin Tudorache si Damian Militaru, oamenii care au reusit promovarea cu formatia din Petrosani la finele campionatului 2004 2005. Obiectiv imediat: evitarea retrogradarii
Obiectivul declarat al conducerii clubului petrosanean este unul aproape de la sine înteles pentru o nou promovata pe prima scena fotbalistica: evitarea retrogradarii. Din sezoanele urmatoare, daca acest obiectiv va fi atins, va fi pus la punct un plan cu bataie mai lunga, care vizeaza performanta în Divizia A, pentru a permanentiza ramânerea în primul esalon a singurei echipe care reprezinta în momentul de fata judetul Hunedoara la acest nivel fotbalistic. Lotul cu care Jiul va aborda pregatirile nu cuprinde noutati spectaculoase, adica transferuri „cu nume”. Un alt deziderat al conducerii este readucerea spectatorilor în tribune, pentru ca la meciurile din sezonul încheiat în primavara în tribunele stadionului Jiul erau doar câteva sute de oameni, în conditiile în care echipa se batea la promovare. Implicatiile financiare ale lipsei spectatorilor s-au dus vremurile lui Miron Cozma, mare amator de fotbal, când minerii erau obligati prin contractul cu CNH sa cotizeze lunar pentru echipa! i-au facut pe conducatorii clubului sa caute alte solutii de gasire a fondurilor necesare supravietuirii în prima divizie.
Mai sunt de gasit solutii financiare
mUna dintre variantele gasirii unui buget la nivelul minim al diviziei A circa 60 de miliarde de lei anual - este readucerea publicului platitor în tribune. Exista si o propunere adresata conducerii minelor din Valea Jiului de a le face angajatilor abonamente pentru întreg sezonul competitional la pretul de un milion de lei. Data fiind însa situatia precara a economiei din aceasta zona a judetului, valul disponibilizarilor din sectorul minier fiind departe de a fi trecut, aceasta varianta nu pare una viabila. Poate doar euforia promovarii si speranta unor evolutii bune în compania unor adversari cu nume mari sa mai adune câte zece mii de oameni în tribuna.
O alta varianta ar fi sprijinul financiar al Consiliului Judetean Hunedoara pentru singura divizionara A din judet, însa suma pe care acesta este dispus sa o acorde Jiului nu este una în masura sa acopere nici pe departe cheltuielile clubului (se vorbeste de doua trei miliarde pe an, si aceasta începând abia de anul viitor). Mai mult, ca o cheltuiala suplimentara, clubul este obligat pentru a îndeplini standardele cerute stadioanelor care gazduiesc meciuri din prima divizie sa monteze 7.000 de scaune noi în tribuna. Se pare însa ca aceasta problema este pe cale sa fie rezolvata prin ajutorul Consiliului Local Petrosani, unde a fost adoptata în sedinta hotarârea de a finanta instalarea scaunelor respective si în consecinta stadionul „Jiul” va putea fi omologat ca „bun de Divizia A”.
Momentan, clubul petrosanean are ca certitudini doar sustinerea financiara a lui Simota, care s-a aratat dispus sa acopere mai mult de jumatate din cele 60 de miliarde de lei vehiculate ca fiind minimum necesar în sezonul viitor, si contractele de sponsorizare încheiate cu câteva firme private din Valea Jiului. Banii de la Consiliul Local si cei de la Consiliul Judetean sunt asteptati în continuare sa vina la bugetul clubului, însa ei nu reprezinta nici într-un caz o certitudine, mai ales în ceea ce priveste faptul ca vor acoperi necesarul implicat de prezenta în prima divizie.
„Echipa Jiul Petrosani este singura din judetul Hunedoara care va juca în Divizia A, deci cred ca trebuie ajutata. Promovarea în primul esalon presupune cheltuieli mult mai mari decât înainte, iar noi nu le putem acoperi în totalitate. În plus, mai avem de executat montarea a cel putin 7000 de scaune omologate FIFA în cadrul Complexului Jiul, terminarea constructiei unui teren sintetic, a finisarilor în locatia de sub tribuna 1. Anul viitor, dorim sa construim o pista de atletism, o instalatie pentru nocturna si o tabela electronica, moment în care stadionul Jiul Petrosani va putea gazdui orice joc international, inclusiv al reprezentativelor României. Numarul spectatorilor care vin la meciurile echipei este într-o continua crestere, putând ajunge de la 6000-8000 la chiar 15.000, iar modernizarea stadionului este necesara”. Alin Simota |