Gruparile interlope hunedorene au legaturi puternice în tara, si protectori sus pusi la Bucuresti. Unul dintre membrii retelei de crima organizata care a fost arestat la Deva rupe tacerea, sub protectia anonimatului, si dezvaluie încrengatura de relatii de tip mafiot coordonata de capul retelei, Iulian Ceia. Acesta dezvaluie fapte de o gravitate incredibila, savârsite în ultimii sase ani de grupul mafiot. Protectia liderului grupului era asigurata de persoane cu influenta din anturajul fostului presedinte Ion Iliescu. Toate informatiile prezentate de fostul membru al grupului infractional au fost confirmate de surse judiciare.
Schema de organizare a grupului infractional condus de Iulian Ceia
Liderul grupului mafiot este Iulian Ceia, zis „Pionul”. Acesta a fost politist la Deva, dar a renuntat dupa nici un an de zile la uniforma si a trecut la activitati mai profitabile, cum ar fi schimbul ilegal de valuta. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru înselaciune si a fost dat în urmarire generala, pentru ca a fugit din Deva. S-a stabilit în Bucuresti, unde a continuat activitatea infractionala, devenind omul de încredere a unuia dintre cei mai cunoscuti interlopi din capitala, Iulian Mavrea.
Urmarit general, protejat de cercuri înalte
În scurt timp a reusit sa se impuna prin duritatea actiunilor sale si a fost acceptat în „lumea buna” a interlopilor bucuresteni. Aici a cunoscut câteva peronaje importante din politica si mediul de afaceri, care i-au asigurat protectia. Gabriel Bivolaru, Ovidiu Tender si Dan Iosif sunt doar câteva nume de care uza pentru a-si rezolva problemele cu legea. Fostul consilier prezidential Dan Iosif a recunoscut relatiile amicale pe care le-a avut cu Iulian Ceia si, mai mult decât atât, a recunoscut ca a primit de la acesta obiecte vechi de provenienta dacica. Protejat de oamenii din anturajul presedintelui Iliescu, Iulian Ceia nu a mai avut probleme penale. Toate dosarele penale care au fost întocmite pe numele lui au fost solutionate cu achitarea lui Ceia, în timp ce coinculpatii din acele doasre au primit condamnari. În vara anului 1999, într-un conflict cu o banda rivala, a distrus un autoturism în centrul municipiului Deva, împreuna cu o banda de 15 - 20 de persoane. Printre ortacii lui Ceia, care
l-au ajutat în conflictul cu banda rivala, au fost si câtiva interlopi din alte orase cum ar fi: Baderca Claudiu cu echipa lui din Timisoara si un anume Jumbo si Dan zis „Nepot”, cunoscuti locotenenti ai lui Mavrea Iulian din Bucuresti. Dosarul penal privind aceste fapte s-a solutionat în martie 2003 la Curtea de Apel Brasov, solutia data fiind, din nou, achitare pentru Ceia Iulian, si condamnare pentru ceilalti. Martorii din acest dosar au fost permanent intimidati si amenintati, chiar si în sala de judecata, unul dintre martori, Florin Moraru, fiind chiar lovit.
Taxe de protectie de sute de mii de dolari
O activitate deosebit de profitabila a grupului infractional a fost santajarea unor oameni de afaceri si perceperea de taxe de protectie de la acestia. Prima victima a fost patronul firmei Sartex din Deva, Doru Haiduc. Acesta a fost surprins de banda condusa de Iulian Ceia într-un local din Bucuresti (Vox Maris), unde i-a pretins suma de 50.000 de dolari, ca taxa de protectie. Speriat, omul de afaceri i-a promis banii la o data ulterioara, cu scopul de a scapa de acolo. Nu a achitat suma pretinsa de infractori si a fost „vizitat” de acestia la sediul firmei unde a fost amenintat si anuntat ca suma ceruta s-a dublat.
O alta victima a lui Iulian Ceia si a grupului sau a fost VasileToma, patron la Vinalcool Deva. Omul de afaceri a fost surprins în fata unui hotel, pe litoral. I s-a impus o taxa de protectie de 50.000 de dolari. Pentru a fi mai coinvingatori, interlopii l-au ranit pe Toma la picior, cu un cutit. Urmatoarea victima a fost omul de afaceri Dudas Eugen, caruia i-a fost stabilita o taxa de protectie de 60.000 de dolari. Pentru intimidare, a fost folosit un grup impresionant de persoane, printre care si numitul Magda David, zis „Gyusi”, pe care Ceia a încercat sa-l impuna ca pe unul dintre lootenetii sai din Deva. Vazând ca nu primesc banii, l-au urmarit pe omul de afaceri, au intrat peste el în cabana pe care o avea la poalele Muntilor Retezat si l-au batut de fata cu sotia si copilul sau. Ultima victima a fost Ion Dragnea (zis „Pilu” sau „Americanu”), alt om de afaceri din Deva, care avea si cetatenie americana. Acesta a fost amenintat de Ceia împreuna cu Magda David. Cei doi i-au pretins 10.000 de dolari, ca taxa de protectie.
Sapatori dupa comorile dacilor
O alta preocupare de baza a grupului era cautatul de comori în siturile arheologice din Muntii Orastiei. Componenta gruplui de „arheologi” era de regula urmatoarea: Iulian Ceia, care era finantatorul operatiunilor de cautari, Iosif Magda, Sorin Rautiu, Daniel Moc. Înca de la prima descoperire, grupul infractional a realizat un film pe o caseta video difuzata pe postul OTV. Cu caseta respectiva au încercat obtina, cu ajutorul unor persoane influente din sfera politicului, o autorizatie de paza a întrgii zone. Astfel ramâneau singurii cautatori din zona si puteau sa lucreze fara concurenta. Desi nu au reusit sa obtina „monopolul”, au continuat sapaturile neautorizate si au obtinut sume importante de bani din vânzarea diferitelor obiecte de patrimoniu gasite. Iulian Ceia a ajuns astfel un prosper om de afaceri. A deschis un club în Deva, unde exista indicii ca s-ar fi consumat si traficat stupefiante. De asemenea,
a deschis o sala de fitness pentru sotia lui si o benzinarie lânga municipiul Brad, cumparata dupa incendierea ei în mod misterios.
De remarcat este faptul ca în timp foarte scurt în garajul lui Ceia au aparut mai multe autoturisme scumpe, cu numere de Bucuresti.
În ultimele luni, rând pe rând, membri ai grupurilor mafiote din Deva au fost încatusati
Locotenetii lui Ceia
Un alt membru al grupului este Vasile Dan, arestat în urma cu trei luni. Este cunoscut ca o persoana deosebit de violenta, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Iulian Ceia. Acesta a produs bani pentru grupul infractional, din diferite domenii de activitate: santaj, proxenetism la clubul de noapte al sotiei
si jocuri de noroc de tip „alba-neagra”. La infractiunile savârsite de
Dan Vasile participau si fratii lui Rautiu Sorin, Rostas Mihai si Rostas Nelu, precum si Hazacu Leontin.
O alta activitate a grupului era sustinuta de trupa de hoti condusa de Rautiu Sorin (fost Rostas), compusa din Horvath Eugen zis Enti, Ungureanu Robert, zis Buza, Andries gabriel, Alba Dragomir, Bejan Florin. Acestia îi aduceau lui Rautiu Sorin, care era locotenentul lui Dan Vasile, profituri importante din spargeri de apartamente, furturi de buzunare de prin localuri si piete. Gruparea era sprijinita de Gheorghe Lazar, patron al firmei de paza
„Nior Guard”.
Acesta le punea la dispozitie un numar impresionant de oameni din Deva si Hunedoara si le facea acestora legatura cu personaje din lumea interlopa din Oradea.
Implicati si în mafia fierului vechi
Câstigurile cele mai profitabile ale grupului în ultima vreme (2004 - 2005) proveneau din afacerile cu fier vechi, provenit ilicit de pe halda de zgura a fostului combinat siderurgic de la Hunedoara. Omul de baza
în aceasta afacere este Dumitras Florin, administrator la un centru de colectare fier vechi. Acesta i-a
angajat ca director pe Dana Bebe, învinuit de înselaciune si pe Petre Bostan, care a fost condamnat
pentru precticarea ilegala a avocaturii. Acestia supravegheaza
afacerea lui Ceia la firma lui Dumitras (fost agent de paza la Sid Paza, recuperator de creante în trupa lui Petre Șelaru).