Silvasu de Sus, un sat cu care frumoasa Tara a Hategului se māndreste, adaposteste, pe lānga oameni deschisi si harnici, o poveste despre care ei spun ca este cāt se poate de adevarata - istorioara unei iubiri sfārsite tragic, pe un deal din apropierea satului. Tragedia este si acum povestita de batrānii satului care, dupa ce apuci sa le intri sub piele, reusesc sa o povesteasca cu lux de amanunte si te faca sa o traiesti la intensitate maxima prin tonul lor convingator si detaliile istorioarei pe care le pastreaza bine ordonate īn minte. De fapt, povestea a generat pe lānga „adaugiri” si un obicei. Din cānd īn cānd, tinerii īndragostiti mergeau pe Dealul Plāngerii, iar pe locul īn care se zice ca au murit cei doi, puneau buchete de flori, adunate de pe cāmp sau din gradina de acasa, sperānd ca iubirea lor va fi la fel de puternica, asa cum a fost cea dintre Marioara si Ionel.
Pe aceste locuri s-a petrecut o poveste de dragoste la fel de īnduiosatoare ca cea a lui Romeo si Julieta
„Sa tat fie vreo 50 de ani de-atunci - īsi īncepe povestirea Ileana Dragota, o femeie de 75 de ani din Silvasu de Sus -, pa vremea razboiului. Atunci tati barbatii īn putere or fost luat la razboi. Marioara cea mai faina sī mai harnica fata din sat sa iubea cu Ionel, un ficior māndru sī frumos. Tānar fiind, sī pa el l-or luat catana (soldat-n.r.). Ultima data Marioara s-o vazut cu Ionel pa dealul ala, acuma-i zāce Dealu Plāngerii, īnainte cu o zī ca sa plece Ionel la razboi. S-o pus fata pa un plāns de se auzea pāna jos īn sat cum jeleste. Lacrimile-i curgeau rāuri-rāuri. Abia o mai linistit-o Ionel cānd i-o spus ca, dupa ce se īntoarce de la razboi, o s-o ia de nevasta, cu nunta mare, muzicanti multi si bautura sī māncare din belsug, cum nu s-o mai facut ospat pāna atunci īn sat”.
Asteptarea grea
Ionel a plecat „catana”, alaturi de alti feciori din sat. Toate fetele mai primeau cāte o „carte” (scrisoare-n.r.) de la iubitii lor. Numai Marioara nu mai stia nimic de iubitul ei. A trecut o luna. Nici un semn. S-a īmplinit apoi un an si de Ionel al Marioarei nu stia nimeni nimic. Unii feciori veneau acasa raniti, altii nu mai veneau deloc, iar altii continuau sa le scrie iubitelor ca sunt bine, sanatosi si ca abia asteapta sa se termine razboiul. Disperata, Marioara īsi facea toata ziua de lucru, ca sa mai uite de dorul pe care i-l ducea iubitului. Īn fiecare duminica, mergea la biserica si ramānea, dupa slujba, rugāndu-se īn fata altarului. Lacrimile pe care le varsa, nu le lasa la voia īntāmplarii, ci le aduna īntr-o ulcea mica. Au trecut trei ani, iar Ionel nu mai daduse nici un semn. Īn primavara urmatoare, fata a mers la locul īn care altadata era alintata de māngāierea lui Ionel, si a sadit un stejar pe care l-a udat cu lacrimile adunate īn ulcica. „De te vei prinde falnic si frumos la fel ca iubitul meu, īnseamna ca Ionel al meu traieste”, si-a zis fata īn gānd. Nu a trecut mult si, Ionel a ajuns aproape de casa, cu unitatea sa, retrasa din Rusia si trimisa sa lupte īmpotriva hitleristilor.
Ultima īntālnire
„Īntr-o zi, Marioara primi veste ca Ionel o asteapta la locul lor reia „nana Ileana” povestea - . Inima o īnceput sa-i bata de aproape-i rupea camesa alba. Iute de tot o luat din lada cu zestre hainele de sarbatoare si o plecat catra locul lor. Abia se mai putea tīne pa piciore, de parca ar fi mer pīn apa. O ajuns sān de dupa un stejarel o iesāt Ionel al ei. S-or luat īn brata, s-or iubit o zān lunga, ca sī Soarele o stat īn loc pentru ei. Apoi spra sara, cānd sa sa īntoarca la trupa lui Ionel o mai lua īn brata o data pe frumoasa Marioara. Amāndoi rādeau bucurosi, mai ales ca Ionel o aflat ca razboiul n-o sa mai dureza pre mult. Tata bucuria lor s-o strācat dintr-o data. Un glont ratacit o intrat īn pieptul Marioarei. Fata s-o scurs, īn bratele feciorului, mai alba sī mai frumoasa decāt era īnainte, numa ca avea sānge mult pa piept. Lui Ionel nu i-oi venit sa creada. Dup-aia o strāgat dupa ajutor dar nu l-o auzāt nimeni. O stat feciorul si-o plāns acolo ceasuri bune. Cānd o rasarit Luna, n-o mai putut rabda la gāndu ca n-o sa mai fie īn nici o sara acolo cu Marioara lui. Ŗ-o luat pusca sī s-o puscat sī el de-o murit”.
Obiceiul dispare, povestea ramāne
Batrānii din zona Silvasului spun ca dupa ce-au aflat de necazul abatut asupra lui Ionel, localnicii nu au putut sa nu jeleasca toti. Ionel si Marioara erau cei mai frumosi, mai harnici si mai buni „copii” din sat. Toata lumea-i avea ca exemplu. Toti le-au povestit apoi copiilor ce se īntāmplase.
Povestea a avut, la un moment dat, un efect asa de puternic asupra tinerei generatii ce a urmat, īncāt, se spunea ca, pentru a fi feriti de necazul celor doi, a caror iubire a fost curmata īn cel mai fericit moment al vietii lor, e musai sa mearga macar o data pe Dealul Plāngerii, iar la radacina Stejarului sa puna fie un buchet de trandafiri, culesi din gradina casei, ori o coronita de margarete, facuta īn lunca de la poalele colinei. Povestea a ramas, chiar si asa prafuita de ani. Asupra stejarului celor doi exista īnsa contradictii. Unii spun ca e cel mai de jos, altii ca cel de dupa culme, cāti batrāni, atātea variante. Obiceiul buchetelor de flori a disparut īnsa īn totalitate, din cauza ca adolescentii din sat se reculeg „la bolta”, la un suc, o bere sau o tigara, acolo unde, dupa modelul celor de la oras, se īntrec care sa fie mai interesanti prin cāte stiu ei despre masini, bani sau „marii smecheri” din zona. Nici unul nu mai baga īn seama povestile bunicului.
Un buchet de flori īn amintirea tinerilor ce n-au putut trai unul fara celalalt