Săptămâna 7 – 13 iulie 2005, numărul 141

Deva ataca noul sezon cu forte reunite

Pagină realizată de Bogdan BARBU

Dupa retrogradarea Universitatii Remin si preluarea clubului de catre Marian Muntean, patronul lui CSM Cetate, handbalul devean pare intrat definitiv în zodia reconcilierii cu sine însusi. O singura echipa, cu un lot format din cele mai bune jucatoare de la Cetate si Remin, o conducere de club ambitioasa, un obiectiv clar definit pentru sezonul 2005 – 2006, iata câteva din premisele de la care pleaca Deva handbalistica în tentativa de a-si recuceri pozitiile de forta cu care ne-a obisnuit în campionatul intern în ultimii ani. Cu toate acestea, mai sunt destule de definitivat pentru a putea face din noua echipa deveana un team care sa se bata de la egal la egal cu Silcotub, Oltchim sau Rulmentul. Ce mai trebuie facut la Deva pentru ca la Sala Sporturilor sa se joace iarasi meciuri de cupe europene?


Lotul lui Cetate, format din 17 jucatoare, s-a reunit luni, sub comanda profesorului Ion Matasaru, numit antrenor interimar. Fetele au efectuat în diminetile de marti si miercuri vizita medicala obligatorie, iar dupa-amiezele au avut programat câte un antrenament. Deocamdata, certa este doar renuntarea la Roxana Aiacoboaie (ex-Remin), careia i s-a dat dezlegare, cu destinatia Brasov. A plecat si cealalta extrema de la Remin, Bâra, iar portarita titulara de la Cetate, Laura Poenaru, este dorita atât de Oltchim, cât si de Rulmentul.

Antrenorul

Marian Muntean nu a rezolvat înca – pâna la ora scrierii acestor rânduri - problema antrenorului principal de la Cetate. În pole-position pentru ocuparea acestui post se afla un nume bine cunoscut si apreciat la Deva, profesorul Dinu Cojocaru, un tehnician care a mai trecut si pe la Remin, si pe la Cetate. Clubul s-a mai aflat în tratative si cu profesorul Savisteanu („Teanu”) Popa – omul care a facut din Sebes un oras cu echipa în prima divizie -, însa negocierile se pare ca au intrat în impas, din cauza pretentiilor financiare ale tehnicianului. Nu este complet exclusa nici pastrarea lui Marcel Serban la Deva, însa sansele acestuia de a ramâne la echipa sunt extrem de reduse. În toate aceste variante, Ion Matasaru va ramâne antrenor secund si responsabil în special cu pregatirea portarilor.

Lotul

Iata numele handbalistelor care au început pregatirea (în paranteza, clubul la care au activat în sezonul 2004 – 2005):

portari: Poenaru (Cetate),
Smedescu (Remin),
Ialomiteanu (R);

extreme dreapta: Mitrea (C),
Chirila (R);

interi dreapta: Ivan (R),
Filip (C);

pivoti: Nica (C),
Dobca (R),
Petrescu (R);

centri: Geana (R),
Tataran (R),
Sovar (C);

interi stânga: Cartas (C),
Vadineanu (R);

extreme stânga: Raducanu (R),
Bordi (C)




Programul

Dupa reunirea lotului si vizita medicala, vor urma câteva zile cu antrenamente la Deva, apoi fetele se vor deplasa la mare pentru un stagiu de pregatire în perioada 11 – 18 iulie. În 21/22 iulie întreg lotul va urca la munte, pentru stagiul de pregatire montan, ce va dura zece zile. În tot acest timp, accentul se va pune în special pe pregatirea fizica generala (perioada de antrenament care, în general, displace cel mai mult sportivilor!), cu acumulare de forta si rezistenta. Odata încheiat acest stagiu, se va trece la etapa a doua a pregatirilor, cea care cuprinde si jocurile din sezonul precompetitional. În aceasta perioada, accentul se va pune în principal pe omogenizarea lotului – cu atât mai necesara în acest caz particular, cu handbaliste venite de la doua cluburi pâna nu demult rivale – si pe pregatirea tehnico – tactica. Cetate are prevazute în program circa 12 – 14 meciuri amicale, atât în turnee, cât si bilaterale în compania unor formatii din esaloane si de valori diferite.

Obiectivul

Înca de la înfiintarea clubului Cetate, telul declarat al patronului Marian Muntean a fost participarea echipei într-o cupa europeana. Deocamdata, cei doi ani competitionali petrecuti pe prima scena handbalistica i-au adus ambitiosului investitor doar doua locuri opt. Pentru sezonul 2005 – 2006, obiectivul impus echipei – indiferent de numele antrenorului – este câstigarea unui loc care sa permita participarea în editia viitoare a cupelor europene, adica implicit clasificarea în primele cinci locuri din campionat. Cum Silcotub, Oltchim si Rulmentul sunt marile favorite la titlu în noul campionat, data fiind valoarea loturilor si transferurile facute, un calcul destul de simplu arata ca CSM Cetate Deva se va bate cu Astral Posta Câlnau – o alta formatie care s-a întarit mult în campionatul trecut, dar si în intersezon -, Tomis Constanta si Otelul Galati. O necunoscuta va fi la începutul sezonului Rapid Bucuresti, club care trece printr-o grava criza financiara si a pierdut cele mai bune jucatoare, iar o posibila revelatie ar putea-o reprezenta Universitatea Jolidon Cluj, unde se pare ca cineva a renuntat la politica exportului masiv din ultimii ani si a inversat fluxul de handbaliste, aducând câteva „nume” din campionatul intern (vezi Dogaru – Cucuian, ex-Rapid).

Banii

Cel mai delicat capitol – ca de altfel pentru întreg handbalul devean - este cel financiar, mai ales dupa experienta nefericita a celeilalte echipe devene, Remin. Solutia câstigatoare ar putea fi transformarea clubului într-o societate pe actiuni (primele tatonari în aceasta directie s-au facut deja), cu participarea unor sponsori puternici, care si-au aratat disponibilitatea de a sustine echipa. Banii ar mai putea veni si de la Primaria Deva, cu acceptul Consiliului Local, dar si de la Consiliul Judetean, însa cele doua posibile variante sunt grevate de concurenta extrem de acerba pe bugetul redus prevazut pentru sport, atât la nivel de municipiu, cât si la judet. Si aceasta problema va trebui rezolvata pâna la startul campionatului, în luna septembrie. Un start de campionat care nu a fost deloc blând cu devencele: primele trei etape aduc meciuri de foc, cu Rulmentul (pe 10 septembrie, acasa), Oltchim (pe 17, în deplasare) si Tomis (pe 21, acasa).



Săptămâna 7 – 13 iulie 2005, numărul 141