Săptămāna 21 – 27 iulie 2005, numărul 143



Cu māinile-n sān, īn fata torentilor



de Ciprian Iancu


La lānga neputinta oamenilor īn fata naturii dezlantuite se alatura de fiecare data si indiferenta. Cel mai des autoritatile sunt acuzate ca nu fac nimic dar, adesea, cei care acuza au pretentia „sa fie serviti”, adica sa faca un efort cāt mai mic pentru ca apa sa nu le mai patrunda īn casa sau īn curte. Faptul este demonstrat de experienta ultimilor ani, iar ultima situatie de acest gen a fost sesizata de Replica la Criscior, o comuna de lānga orasul Brad unde, īn numai jumatate de ora, au cazut 65 de litri de apa pe metrul patrat.

Una dintre ulitele satului este acoperita de ape. Undeva mai īn sus, apa nu este īnca iesita din canalul pluvial de pe marginea drumului. Dupa īnca 50 de metri, la o rascruce, īntālnim 10 militari, jandarmi, īngenuncheati īn apa, chinuindu-se cu rangi sa īnlature placile betonate ale drumului pentru a pregati zona de actiune unui excavator care urmeaza sa adānceasca locul, astfel īncāt apa sa nu se mai scurga īn voia ei si pe cealalta parte a satului, unde a apucat deja sa intre īn mai bine de 20 de gospodarii.


Īn mijlocul jandarmilor se afla si colonelul Viorel Salan. Nu are timp sa stea de vorba cu noi. Īsi īmparte atentia īntre copiii care fac treaba si satenii adunati „ca la urs”. „Va rog frumos, cine vrea sa ne ajute sa vina aici. Cine nu, sa elibereze locul. Nu are rost sa ne īncurcati”, spune hotarāt comandantul. Mai toata lumea pleaca. Doar doi flacai intra īn rānd cu jandarmii, pun māna pe rangi si se opintesc laolalta cu ei sa mute placile grele de beton. Dupa un sfert de ora, „īnarmati” cu umbrele, localnicii reapar. Stau si se uita cum se chinuiesc tinerii sa īmblānzeasca torentul. Desi printre spectatori se numara vreo sapte-opt gospodine, nici una nu are īn māna o cana cu ceai sau o sticla cu apa pentru soldati. Jandarmii nu au timp sa-si dea seama ca le este frig si sete. Īsi vad de treaba. Cāte unul se odihneste cinci minute, dupa care reintra la crovoada. O tin tot asa pāna la 12 noaptea. Uzi leoarca, īnfrigurati si sleiti de puteri se urca īn camionul cu care au venit. La plecare nu le spune nimeni nici macar un multumesc. Dimpotriva: un batrān īnrosit de furie se īndreapta spre ei si le striga: „Baaa. Ce-ati facut? Ati tras apa catre casa mea si mi-e plina curtea”, pentru acel om, faptul ca devierea torentului a īnsemnat de 10 ori mai putine case inundate conteaza prea putin.

Īn loc de „multam”

„Nu ne mai mira nimic. Eu am ani buni īn armata si mi-este deja foarte clar ca oamenilor nu le mai pasa de semenii lor. Īn nici un sat din judet nu mai este pic de solidaritate. Daca īn curtea unuia intra apa, vecinul lui, de mai sus, de pe ulita, se uita-n continuare linistit la televizor. Cea mai tare faza a fost anul trecut la Lupeni. Au venit oamenii sa ne ameninte ca daca nu mergem noi sa le scoatem mālul din beciuri, ne reclama la primul ministru. Toti au fost convinsi ca daca Nastase le-a zis ca noi tre’ sa le scoatem noroiul din beciuri, asa si trebuie sa se īntāmple. Asta īn vreme ce noi ne chinuiam sa degajam sute de metri cubi de aluviuni de pe strazi”. Jandarmul se īntoarce la treaba. Nu ne spune numele. E militar si nu are voie sa se plānga unor civili.





Săptămāna 21 – 27 iulie 2005, numărul 143