Cu mai bine de doua luni în urma, prefectul de Hunedoara arunca o bomba de presa: telefonul sau s-ar fi dorit ascultat la ordinul lui Velu Caluser sef al sectiei judetene a Serviciului de Informatii si Protectie Interna (fostul „doi si-un sfert”), institutie care se ocupa cu controlul activitatilor desfasurate de toti angajatii Ministerului Administratiei si Internelor. Prefectul l-a acuzat atunci pe Velu Caluser de practici securiste si chiar a cerut destituirea acestuia. Ancheta demarata de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Alba a aratat apoi ca prefectul a vorbit doar ca sa se afle-n treaba. Totusi, în spatele atacurilor lansate de prefect la adresa lui Caluser se pot ascunde interese care duc, pâna la urma, la bani si sunt instrumentate de acele cercuri de interese la care se pare ca face referire presedintele Traian Basescu.
În problema Caluseru, desi este contrazis de procurori, Vladu este tentat sa-si sustina în continuare varianta
Toata povestea a început în aprilie si pare ca nu se va termina prea curând, cu toate ca procurorii au cercetat si au dat de cap reclamatiei depuse de prefect. Atacul se poate întoarce însa foarte usor împotriva lui Vladu.
SMS-urile buclucase
În aprilie, Cristian Vladu declara ca a primit o serie-ntreaga de mesaje de amenintare, transmise ca SMS, pe telefonul sau mobil. Faptul ca SMS-urile apareau ori de câte ori mai facea câte o declaratie împotriva vreunui sef de directie judeteana lasat mostenire de PSD, iar textele marsau pe reteta „Stai cuminte ca te aranjam noi”, l-au facut atunci sa creada ca amenintarile veneau din tabara pesedista, mai precis a directorilor care doreau cu orice pret sa-si pastreze posturile. Ce nu a spus atunci raspicat Vladu a fost faptul ca printre SMS-urile cu bucluc erau si unele prin care „teroristii” îl amenintau ca detin fotografii cu el tinând-o în brate pe Daniela Gyorfy, sau spuneau „stim cum ti-ai construit vila”. E drept, prefectul a adaugat „nu m-ar mira sa trucheze fotografii si sa încerce sa ma compromita. La cât de evoluate sunt programele astea de calculator se poate sa-mi faca si asa ceva”. Înca din acea perioada, Vladu le ceruse politistilor si procurorilor sa afle cine si de ce îl ameninta.
Bomba de presa
S-a asternut apoi linistea pe marginea acestui subiect. Nici Parchetul si nici Politia nu ofereau raspunsuri. La 1 iunie, cel care a venit cu explicatii a fost tot prefectul Vladu: „Am facut verificari si, cu ajutorul unor surse de informatii din afara judetului, am ajuns la concluzia ca mesajele de amenintare îmi erau transmise tocmai pentru ca eu sa cer Parchetului ascultarea telefoanelor mele. Adica domnul Velu Caluseru dorea sa-mi asculte legal telefoanele, dupa aceea sa ma aiba la mâna cu te miri ce si sa devin si eu santajabil. Este aceeasi plasa în care, pâna acum, au cazut mai multi conducatori ai judetului. Eu n-o sa cad în aceeasi plasa”.
Prefectul a mai adaugat atunci ca ofiteri de la SIPI s-au prezentat la Prefectura si au „prelucrat” întregul personal: „Credeam ca e vorba de o instruire a personalului în ceea ce priveste informatiile clasificate. Ei, nu a fost asa. Angajatii au fost atentionati ca vor fi verificati acasa, ca le vor fi supravegheate relatiile cu strainii, ca le vor fi interogati vecinii. Daca si acum se lucreaza cu astfel de metode de pe vremea lui Nea’ Nicu, înseamna ca nu mai putem vorbi de democratie în acest judet. Este inacceptabil asa ceva”, a declarat Vladu la vremea respectiva.
De la bun început, Velu Caluser nu a dorit sa intre într-un razboi al declaratiilor cu Vladu, mai ales ca face parte din conducerea unui serviciu de informatii. S-a rezumat sa spuna ca va raporta situatia superiorilor sai si cam atât. Asta cu toate ca prefectul începuse sa declare ca va cere si chiar va obtine destituirea lui. Mai mult, Vladu si-a mentinut acuzele si-n urmatoarele doua luni, precum si solicitarea de înlaturare a lui Caluser de la conducerea SIPI Hunedoara.
Concluziile - surpriza
La începutul lunii iulie, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Alba si-a finalizat ancheta pe aceasta tema. Procurorii au concluzionat ca Velu Caluser nu are nici o implicare în scandalul amenintarilor. Conform rezolutiilor emise, SMS-urile au fost transmise de pe un telefon de serviciu înregistrat la Regionala CFR Timisoara, unde Cristian Vladu a activat vreme de 12 ani, înainte de a fi numit prefect, pe diverse functii de conducere. Anchetatorii, împreuna cu Serviciul Român de Informatii, au reusit sa stabileasca identitatea aparatului telefonic de pe care au fost transmise SMS-urile de amenintare. Este vorba despre telefonul de serviciu al lui Octavian Craciunesc, în care a fost introdusa o cartela pree-pay folosita doar pentru trimiterea mesajelor catre Cristian Vladu.
Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba, Augustin Lazar, ne-a declarat si el ca în acest caz nu exista date care ar putea conduce la o eventuala implicare a lui Velu Caluser în transmiterea amenintarilor. „Am identificat persoanele din cadrul CFR care sunt suspectate ca au trimis SMS-urile, dar aici nu avem de-a face cu nici o infractiune de ultraj, deoarece este vorba despre amenintari telefonice, nu sunt amenintari directe. Normal, am încercat sa stam de vorba cu persoanele în cauza, dar acestea s-au prelevat de dreptul de a nu spune nimic, din moment ce aceasta cauza este mai aproape de domeniul civil, decât de cel penal. În aceste conditii, domnul Vladu cred ca va trebui sa se adeseze direct instantelor de judecata. Oricum nu s-a confirmat reclamatia referitoare la domnul Caluser, iar cauza se încadreaza în domeniul civil, asa ca noi nu putem merge mai departe ca sa întrebam de ce au aparut acele amenintari prin SMS”, a adaugat Lazar.
La aceleasi concluzii au ajuns atât Inspectoratul Judetean de Politie, care a desfasurat verificari paralele, cât si Parchetul de pe lânga Tribunalul Hunedoara, unde au trimis spre definitivare dosarul procurorii de la Alba.
Ambiguu si usor amuzat
În momentul în care i-am adus la cunostinta concluziile procurorilor, prefectul Cristian Vladu a parut putin distrat de cele aflate. „Cum puteau sa ancheteze cazul daca eu nu am facut nici o plângere oficiala? Nu am depus plângerea din motive personale. Sa admitem ca s-au autosesizat dar, din câte stiu eu, singurii abilitati sa dea de urma expeditorilor acelor mesaje sunt cei de la SRI”, a declarat Vladu. Dupa ce i-am dus la cunostinta ca Serviciul Român de Informatii a facut expertizele tehnice prin care „firul” a dus apoi spre Timisoara, prefectul a adaugat: „Pai Octavian Craciunesc a fost una dintre pistele pe care eu le-am oferit anchetatorilor de la bun început si vad ca au mers pe asta. Sunt însa usor contrariat pentru ca mie nu mi-a parvenit nici o hârtie oficiala prin care sa fiu înstiintat de rezultatele anchetei. Saptamâna viitoare domnul Draghici (seful IPJ Hunedoara - n.red.) se întoarce din concediu, iar atunci vom face socotelile si vom vedea cum stau lucrurile. Pentru ca nu am nici o hârtie oficiala nu pot sa declar mai multe, deocamdata”.
Detalii care dau de gândit
Surse din cadrul IPJ ne-au dezvaluit ca, în batalia purtata împotriva lui Caluser, prefectul nu a fost mânat decât de interesele unor „amici”. De când reprezita Guvernul în judet, Vladu nu a facut niciodata vreo declaratie clara si vehementa împortiva mafiei fierului vechi din Hunedoara. A preferat sa poarte razboaie cu pesedistii ramasi în functii si cu câtiva primari de comune pe care i-a amenintat si sanctionat. Acest lucru ne face sa aplecam urechea la informatii conform carora grupul de interese sub influenta caruia se afla Vladu este deranjat de Velu Caluser. Acesta este nevoit sa lucreze împreuna cu politistii si procurorii la cauze dificile, cum ar fi cele 12 dosare penale întocmite pe numele unor administratori de societati de colectare a fierului vechi din Hunedoara, din moment ce în afaceri sunt implicati si politisti - lucru recunoscut public chiar si de seful IPJ, Alexandru Draghici, care a adaugat ca pâna acum s-au constatat în zona prejudicii aduse statului de zeci de miliarde de lei, sumele putând însa ajunge si la ordinul sutelor de miliarde.
Mai mult, prefectul s-a pus de la bun început în postura de sustinator fervent al ideii reasfaltarii drumurilor din judet prin folosirea unei metode în care este utilizata si zgura din halda de la Hunedoara, halda exploatata de persoane care se pare ca au influenta asupra lui Cristian Vladu. Este cunoscut faptul ca Vladu a fost pastrat, dupa privatizarea societatii de Reparatii Feroviare din Simeria, în Consiliul de Administratie al acestei firme, în calitate de om de încredere al patronilor de la REVA, cu toate ca era si în conducerea SNCFR Marfa - Regionala Timisoara. Trebuie mentionat ca aceiasi patroni exploateza zgura de la Hunedoara si au afaceri directe cu firmele care se ocupa cu comercializarea fierului vechi si colectarea acestuia de pe halda. Se asteapta însa finalizarea cercetarilor începute de IPJ pe tema afacerilor ilegale care se învârt în jurul haldei de la Hunedoara.