Săptămana 11 – 17 august 2005, numărul 146



Drept la Replica

R.A.I.L. HUNEDOARA
Biroul de Relatii cu Publicul


În saptamânalul „Gazeta de Hunedoara”, numarul din 1-7 august 2005, la rubrica INVESTIGATII din pag. 4, a aparut, sub semnatura ziaristului Daniel T. Guta, articolul „Clor peste gunoaie, reteta care distruge sanatatea”. Am ramas complet surprinsi de tenta acestui material, total tendentios si neconform cu realitatea, care poate crea grave probleme de imagine si financiare institutiei noastre, dezinformând în mod evident cititorii d-voastra, dar mai ales locuitorii municipiului Hunedoara.
În acelasi timp, angajatul d-voastra a dat dovada de neprofesionalism în editarea acestui articol, încalcând deontologia profesionala, care spune ca orice informatie trebuie verificata din cel putin doua surse. Ori, Daniel T. Guta a prins din „zbor” unele vorbe ale consilierului Viorel Raceanu, fara sa verifice apoi la sursa de baza. R.A.I.L. Hunedoara are o relatie corecta cu mass-media si este tot timpul dispusa, conform legislatiei în vigoare, sa furnizeze date si informatii corecte care sa fie aduse la cunostinta publicului. În virtutea dreptului la replica, dar mai ales pentru informarea corecta a locuitorilor municipiului Hunedoara, va rugam sa publicati raspunsul corect al institutiei noastre, în privinta apei potabile pe care o folosesc locuitorii urbei noastre. În municipiul Hunedoara, Statia de tratare a apei este cea de la Sânpetru, care produce apa potabila la standardele impuse de Legea 458/2002. Functionarea acestei statii este monitorizata de catre R.A.I.L. Hunedoara si de catre Directia de Sanatate Publica – Compartimentul exterior Hunedoara, executându-se analizele impuse conform Monitorizarii de control, iar prin aparatele automate de dozare tip ADVENCE se executa dezinfectia cu clor. Analizele probelor de apa fiind efectuate paralel si independent de catre Directia de Sanatate Publica – Compartimentul exterior Hunedoara si R. A. I. L. Hunedoara - nu încap presupuneri.

Asigurarea necesarului de apa bruta pentru municipiul Hunedoara se realizeaza, într-adevar, din trei surse:
- sursa Râu Barbat, cu un debit de 500 l/s, care poate asigura întregul necesar,
- sursa subterana, prin cele doua foraje de mare adâncime,
- sursa lac Cincis

Analizând primul semestru al anului 2005, putem spune ca sursa râu Barbat a fost folosita în proportie de 90%, în lunile ianuarie, februarie si iunie aceasta fiind de 100%. Sursa subterana a functionat în proportie de 7%, iar sursa Cincis, atât de contestata, în proportie de 3%, si numai în lunile aprilie si mai, când nu putea fi vorba de scaldat. Este de mentionat ca niciodata cele trei surse nu functioneaza simultan. În caz de turbiditate crescuta, turbiditate peste 5° NTU, se face trecere pe sursa lac Cincis – sursa folosita numai în caz de necesitate.

Sursa lac Cincis apartine Administratiei Nationale Apele Române – deci acestia sunt interesati în buna întretinere a vecinatatii acestei prize de apa. În permanenta – 24 de ore din 24 – apa folosita spre potabilizare pentru nevoile locuitorilor din municipiul Hunedoara este calitativ supravegheata si analizata, atât la apa bruta, cât si la cea distribuita prin reteaua de alimentare a municipiului (zilnic se efectueaza recoltari din cele cinci zone de aprovizioanre a municipiului – 13 puncte de pe retea – executându-se, zilnic, peste 100 analize.

Dezinfectia apei se poate face prin urmatoarele metode:
- Metode bazate pe agenti chimici (clor si ozon);
- Metode bazate pe agenti fizici (caldura, electricitate, raze ultraviolete);
- Metode biologice (membrana biologica a filtrelor lente);
- Metode oligodinamice (actiunea bactericida a ionilor metalelor grele – argint, cupru...) Metoda cea mai folosita este dezinfectia cu clor. Statia de tratare Sânpetru fiind construita din 1973, se bazeaza pe principiul dezinfectiei cu clor gazos, metoda folosita, de altfel, în toata tara.
Ozonizarea este metoda cea mai noua si performanta, oricum, ozonizarea nu exclude folosirea clorului. Statiile de epurare sunt destinate tratarii apelor reziduale din canalizarea menajera a municipiului Hunedoara; ele sunt în numar de doua, fiind localizate în Buituri si Sântuhalm; calitatea apelor epurate si deversate din aceste statii este monitorizata de R. A. I. L. Hunedoara si Apele Române, facându-se analize chimice prescrise de N. T. P. A. 2001/2002, valoarea lor fiind net sub valorile limita prescrise de lege pentru deversare în receptor. Referitor la avaria care a avut loc în sistemul de aductiune la sfârsitul lunii martie, trecerea pe sursa Cincis a durat cinci zile si a fost anuntata la toate forurile competente si în mass-media, în plus, Sanepidul a luat masuri de restrictionare a utilizarii apei potabile pe aceasta perioada. Analizând pretul de cost al unui metru cub de apa în municipiul Hunedoara, se poate concluziona ca apa noastra este mult mai ieftina decât în alte localitati din tara.

Cu stima si consideratie,
Director General R.A.I.L. Hunedoara,
Ing. Murar Gh. Marian




Săptămana 11 – 17 august 2005, numărul 146