Săptămāna 18 – 24 august 2005, numărul 147

CRONICA GRI

Orbi īn Gaza

de Bogdan Barbu

Pe vremea Prea-Ciuruitului, buletinele de stiri ofereau aproape īn exclusivitate propaganda si practic deloc informatie īn ceea ce priveste situatia din tara, iar pentru evenimentele internationale lucrurile se prezentau un pic diferit, dar nu cu mult mai bine; actele de terorism international - vesnicele atentate din Irlanda, actiunile ETA din Spania si mai ales deturnarile de avioane, rapirile, luarile de ostatici si bombele puse de organizatiile arabe extremiste - erau prezentate ca o dovada a frontului comun facut de īntreaga lume (sic!) īmpotriva „imperialismului occidental”. Orice mijloace erau bune, chiar daca costau vieti omenesti, īn lupta īmpotriva capitalismului. Cānd venea vorba de disputa israeliano - araba (si tot la doua zile erau confruntari, īn special īn Fāsia Gaza), stereotipul cu care se īncheia stirea la radio sau la televiziune era „Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a condamnat actiunea si a cerut retragerea Israelului din teritoriile arabe ocupate.”
Nu stau acum sa tin un curs de istorie sau sa analizez de partea cui e dreptatea īn acest conflict din Orientul Apropiat: daca de atāta amar de vreme de cānd īmpart acelasi spatiu geografic, evreii si arabii nu au fost īn stare sa gaseasca un mod de a trai īmpreuna fara sa-si sparga reciproc capetele, cu atāt mai putin pot eu gasi o solutie īn locul lor. Ceea ce īnsa sunt convins ca NU va rezolva problema īn zona este faptul petrecut īn aceasta saptamāna: Israelul s-a retras din Fāsia Gaza. Nu e ca retragerea aureliana din Dacia:
s-au retras armata, politia, oficialii, iar colonistii evrei au fost evacuati cu forta de proprii lor conationali. Drama unor oameni care si-au parasit locurile unde s-au nascut (nici evreii, nici arabii nu au nici o vina īn aceasta privinta, pentru ca nici un om din lume nu-si poate alege locul nasterii!) atārna cu atāt mai greu cu cāt decizia a fost luata de guvernul israelian nu din motive rationale si cu atāt mai putin sentimentale, ci din cele mai prozaice, chiar cinice: cauze pur politice. Daca nu lua aceasta decizie (16 voturi pentru si 4 īmpotriva), a retragerii din Gaza, guvernul ar fi fost silit sa demisioneze si ar fi urmat īn Israel alegeri anticipate.
Retragerea Israelului din Gaza nu este o concesie facuta pacii mondiale. Cine crede ca īn plin val al atentatelor īncepute īn Statele Unite cu Turnurile Gemene si continuate īn Turcia sau cel mai recent īn Marea Britanie, gestul politic al evreilor este interpretat de teroristii arabi altfel decāt o slabiciune grava, este mai orb decāt Samson dus de filisteni īn Gaza (!). Cel de-al treilea razboi mondial a īnceput odata cu atentatul de la World Trade Center. El nu mai opune o tara unei alte tari, ci organizatii si indivizi unor sisteme si unei civilizatii. Iar īn plin razboi, un gest de slabiciune e pentru inamic semnalul de īntetire a atacului, īn nici un caz īncetarea ostilitatilor. Ca sa īsi pastreze linistea politica, guvernul israelian actual (pentru cāta vreme?) a sacrificat stabilitatea precara a restului lumii īn conflict cu terorismul si a dat unda verde extremistilor arabi. A dat, practic, semnalul Jihadului general.




Săptămāna 11 – 17 august 2005, numărul 146