Săptămāna 25 – 31 august 2005, numărul 148

ANCHETA
Ecosid cu miros de teapa



de Ciprian Iancu


Dupa ce s-a luptat aproape un an sa cāstige societatea Ecosid, miza principala fiind terenurile acestei societati, Primaria Hunedoarei mai are multe obstacole de trecut pāna sa-si vada realizata intentia de a obtine profituri de pe urma firmei amintite. Batalia cu grupurile de interese care doreau sa puna māna pe societate a fost abia prima si nu neaparat cea mai dificila. Acum, noul proprietar trebuie sa vada cu ce s-a pricopsit, cum poate limita pierderile si cum poate face rost de banii grei de care are nevoie pentru a reusi un lucru util pentru Hunedoara, terenuri pretabile unor noi activitati industriale, orasul fiind īn mare criza de astfel de suprafete.




Rentabilizarea ruinelor, o misiune imposibila

Ecosid a fost constituita īn 2004 ca societate pe actiuni care sa se ocupe cu recuperarea de fier vechi din incinta mamutului industrial numit, la acea vreme, Siderurgica Hunedoara. A si primit īn exploatare mai bine de 130 de hectare de terenuri ocupate de fostul aglomerator, fabrica de var si uzina cocso-chimica, unitati īnchise operational īn deceniul trecut. Dupa ce aproape tot fierul vechi a fost recuperat de Siderurgica, Ecosid a fost folosita ca moneda de schimb īn procesul de privatizare a combinatului. AVAS s-a angajat sa cedeze Ecosid primariei, daca municipalitatea ierta fostul combinat de o datorie istorica de 170 de miliarde. Pe ultima suta de metri a fostei guvernari, „grupuri de interese” (cum s-a exprimat primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau, fara sa dea īnsa si nume) au īncercat si chiar au fost foarte aproape sa cumpere firma de la AVAS, cu toate ca aceasta-i era promisa primariei. Abia īn februarie, dupa nenumarate interventii la AVAS, procesul de privatizare a fost suspendat. Īn aprilie Parlamentul a promulgat o hotarāre de guvern care prevedea transferul gratuit al Ecosid īn proprietatea Consiliului Local Hunedoara. Protocolul de transfer a fost semnat abia luna trecuta de reprezentantii primariei si cei ai AVAS.


Īncep „surprizele”


Ecosid a fost constituita prin aport de capital īn natura. Pāna aici, nimic īn neregula, numai ca, dupa cum spune actualul director executiv al firmei, Marian Mihalache, bunurile de inventar au fost supraevaluate la valori de 10 sau chiar 20 de ori mai mari decāt cele ale pietei. Asa se face ca s-ar putea sa se constate ca Ecosid valoreaza 10 miliarde si nu 100 de miliarde de lei vechi, daca se efectueaza un audit „ca la carte”. „De exemplu, un burghiu pe care-l cumperi de la magazin cu 10.000 de lei, īn gestiunea Ecosid este īnregistrat cu 200.000 de lei vechi. Am mai gasit pe inventar maturi, lopeti si alte obiecte inutile, dar īn numar mare. Deocamdata eu nu stiu ce s-a dorit sa se realizeze cu aceasta manevra, dar sper sa ne putem da seama dupa ce se vor efectua mai multe verificari”, adauga Mihalache. Constatarea actualei conduceri produce doua ipoteze. La momentul constituirii Ecosid, AVAS a ordonat supraevaluarea bunurilor sale pentru ca sa aiba de cāstigat īn orice situatie: īn cazul vānzarii catre un investitor sa-i spuna acestuia ca firma valoreaza 100 de miliarde, sa-i propuna un pret de vānzare de cinci ori mai mic, iar acesta sa aiba impresia ca a facut o afacere foarte buna. A doua varianta, si cea aplicata, pāna la urma, a fost stergerea a 100 de miliarde de lei vechi de datoria catre bugetul local pentru o societate care valoreaza de aproximativ 10 ori mai putin. Daca se mai ia īn considerare si faptul ca terenurile au o valoare negativa (estimata neoficial la 3 Euro de investit pe fiecare metru patrat), deoarece necesita serioase investitii pentru ecologizare... .


Demersuri de uzura


Primaria Hunedoarei a īntocmit īnca de anul trecut un program de ecologizare pentru care a solicitat finantare PHARE. Municipalitatea spera sa obtina 6 milioane de Euro, mai ales ca proiectul a fost considerat eligibil de catre Agentia pentru Dezvoltare V Vest si trimis spre analiza finala la Bucuresti, de unde se asteapta un raspuns pe parcusul lunii octombrie a acestui an. Īn plus, administratia Ecosid a īnceput īntocmirea unei documentatii pe baza careia sa īncerce sa mai obtina o alta finantare de la Administratia Fondului de Mediu. „Avem nevoie de aproximativ 10 milioane de euro pentru ecologizare, proces care, conform acordului īncheiat cu Agentia Judeteana de Mediu, trebuie īnceput īn 2006 si finalizat īn 2007. Sunt optimist, dar cred ca vom fi nevoiti sa depasim acest termen limita”, declara directorul Ecosid, Marian Mihalache. Practic, suprafetele īnseamna urme de uzine pe pamānt, si alte uzine situate sub pamānt, unde se gasesc si acum tuneluri prin care se poate merge cu masina, folosite īn trecut pentru cabluri electrice ori pentru ventilatie. Īn aceeasi categorie se regasesc si fundatiile uzinelor amintite mai sus, unitati construite la dimensiuni – mamut, cum se proceda īn perioada comunista. Primaria doreste sa repuna cele 130 de hectare īn circuitul economic, īnsa, dupa cum arata zona, este greu de crezut ca va reusi acest lucru īn actuala legislatura.





Săptămāna 25 – 31 august 2005, numărul 148