Săptămâna 25 – 31 august 2005, numărul 148



Libera initiativa în varianta „îmbrânceli si poticneli”



de Cornelia Badreu


Evenimentele politice ale saptamânii care tocmai s-a scurs sub ochii nostri s-au succedat într-un ritm ceva mai ametitor decât o preconizau aparentele. De la premier si sefi de partide si aliante, la anonimi parlamentari plini de initiative si finantisti rafinati, dar ametiti de cifrele si procentele pe care le rotesc zi de zi prin rapoartele si predictiile cu care ne-au obisnuit, nimeni nu a stat pe tusa. Parchetul General a luat si el la puricat informatii cât se poate de mediatizate, legate de bucataria unui fost mare partid de guvernamânt, iar ministrul Justitiei solicita scoaterea la lumina a tuturor dosarelor de mare coruptie. Într-o oaza de neliniste, o veste buna însa. Vine toamna. Cade frunza, ploile reci ne scalda mintile încinse si hibernam nostalgici în asteptarea imaculatei ierni.




Acum, cladirea Guvernului

Întâmplarile de peste saptamâna au început cu istorii recente, dramatice prin intrigile de care s-au însotit, lenese în evolutii, dar rasunatoare din punctul de vedere al spectacolului mediatic si speculatiilor de presa. Cap de afis, nimeni altul decât premierul Calin Popescu Tariceanu. Episodul de anvergura îl reprezinta, cum ne-am si obisnuit deja, una dintre iesirile ultime ale presedintelui Traian Basescu. Cum era si de asteptat, primul ministru a cerut organismelor abilitate, mai mult public, decât oficial, declasificarea celor 21 de dosare primite de la Serviciul Român de Informatii despre care onor presedintele statului facea vorbire mai acum câtva timp. Exact acele documente despre care Basescu spunea ca ar scoate la iveala existenta unor nescrupuloase grupuri care ar încerca pe cai dosnice si tentative, mai mult sau mai putin ocolite, influentarea unora dintre ministrii Cabinetului de la Palatul Victoria. Conspiratii, dezvaluiri, taceri vinovate si acalmii deloc sincere. Filmul înca mai ruleaza.


Disperare mare

Valurile au venit însa si din alte directii. Subiectul scrutinului uninominal - uitat sau, mai bine zis, cât se poate de evitat în ultimii 15 ani - risca sa creeze multa rumoare si razmerite patimase printre politicienii cu tichie ai acestor zile. Presedintele Partidului Democrat doreste introducerea votului în speta pâna în 2006. Emil Boc, acelasi cu insul mai sus amintit, sustine ideea înlocuirii traditionalelor liste atât la nivel local, cât si la etajul superior, anume, cel parlamentar. La acest meniu pus în discutie se mai adauga, însa, si un proiect de interzicere a migratiei politice. Dezbaterile se vor anunta, cu siguranta, tumultoase. Trupa lui Marko Bela nu va sta nici ea pe tusa. Dupa cum, pasivi, nu vor aborda subiectul nici unii dintre distinsii senatori si deputati, cu siguranta ofuscati de reformele „impertinente” ale unora sau altora.


Furtuna de dupa vacanta

Tariceanu, Basescu, Boc. Un triunghi (al Bermudelor) ale carui colturi s-au pricopsit, zilele trecute, cu un binom de sorginte social-democrata. PSD-ul, nasit si sfintit de cel mai tânar dintre tatucii politichiei post-decembriste, Ion Iliescu, a iesit din vacanta. Stimabilii membri de partid au tinut deja si prima sedinta în care, dupa cum o anuntasera nenumaratele întepaturi si schimburi belicoase de replici anterioare, Mircea Geoana si Adrian Nastase s-au tras reciproc de par, afisându-si public stima reciproca pe care fiecare o nutreste despre celalalt. Intentia de mult vehiculata a Aliantei DA de a-i zgâltâi din jilturi pe cei doi presedinti ai Camerelor adauga atât de esentialul jar pe foc. Între presedintii formatiunii în cauza fisurile se casca adânc, grotele devin tot mai acaparatoare, iar „micile neîntelegeri” tind sa copleseasca activitatea tandemului presedinte - presedinte executiv. Jocul de-a reprosurile care a acaparat vârful PSD-ului tinde cu prisosinta sa capteze atentia în perioada care urmeaza.


Inflatia se ascute

Pentru putina vreme, însa, dialogurile dintre partide si membrii lor au fost trase pe dreapta de o disputa aprinsa pe tema devierii tintei inflationiste, ca urmare a preturilor în urcare care au luat prin surprindere predictiile oficiale si estimarile lansate înca de la începutul acestui an. ai asta, în conditiile în care Banca Nationala a României (BNR) doreste ca procentul inflatiei pentru perioada 2006 sa nu depaseasca pragul de cinci la suta. Timpul trece, banii se scurg si ei în râuri, estimari vor mai fi, iar polemicile vor tine si ele pasul. Trecem mai departe.


Regim garnisit cu stenograme si anticoruptie

Si ajungem, unde altundeva decât în zona parchetelor, acolo unde la cel mai înalt în rang dintre ele, se petrec lucruri nemaivazute... dar parca destul de auzite de când cu schimbarea de regim din noiembrie-decembrie 2004. De undeva din birourile Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a sosit si marea veste: începerea urmaririi penale împotriva fostului ministru al Justitiei. Rodica Stanoiu s-a pricopsit, asadar, cu înca o problema pe capul ei. Pacatoasele stenograme în care voinicii pesedisti ar fi discutat strategii si alte cele învârteli cu aer îmbâcsit de usi închise fac acum deliciul dezbaterilor publice. Înlocuitoarea doamnei Rodica si a ulteriorului ei prinzator de stafeta, lupul tânar Cristian Diaconescu, nu este însa multumita. Satisfactiile Monicai Macovei par a avea mai multe sanse de împlinire în conditiile recitirii si reluarii marilor dosare de coruptie tergiversate de diversele parchete mioritice si mai ales de catre magistratii Parchetului National Anticoruptie (PNA). Urmeaza o saptamâna noua. Urmeaza noi si noi întâlniri, revederi si rabufniri. Ce ramâne si ce se alege din tot ceea ce se va întâmpla, oricum nu vom afla prea curând. Dar viata este lunga, iar rabdarea e de aur.





Săptămâna 25 – 31 august 2005, numărul 148