Săptămâna 25 – 31 august 2005, numărul 148

REALITATEA HUNEDOREANA


Autoritatile hunedorene se dau de ceasul mortii ca sa nu piarda 40 de milioane de Euro nerambursabili

Operativitate româneasca



de Ciprian Iancu


Edilii din Hunedoara si Deva au în aceasta perioada mari batai de cap în a-si respecta obligatiile pentru aplicarea unui proiect de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din cele doua orase. Ei sustin ca proiectul nu este în pericol, dar tensiunea în care se lucreaza a „transpirat” în afara birourilor celor doua primarii. Problemele sunt provocate de faptul ca o serie de locatii pe care urmeaza sa fie amplasate amenajari hidrotehnice sunt proiectate pe domenii private, iar Uniunea Europeana ofera bani nerambursabili doar pentru domeniul public.




Din cauza hatisurilor administratiei, se vor mai scurge râuri întregi direct în Cerna pâna sa apara reteaua cea noua

În urma cu un an si jumatate a fost începuta aplicarea programului ISPA de reabilitare a întregii retele de apa si canalizare din Deva si Hunedoara. Proiectul ISPA are o valoare totala de 46 de milioane de Euro, suma din care 25 la suta va fi suportata de Consiliul Judetean, laolalta cu primariile din Deva si Hunedoara. Banii dati de UE sunt nerambursabili.


În asteptarea autorizatiilor sanitare

Optimism Conform procedurilor s-a început cu studiile de fezabilitate, apoi s-a trecut la alcatuirea proiectului tehnic. În acel moment nu s-a observat ca o parte dintre locatiile pe care urmau sa fie amplasate constructiile hidrotehnice erau proprietati private. Acest lucru a iesit în evidenta abia acum, când mai sunt doar doua saptamâni pâna la termenul limita de predare a documentatiei în vederea finantarii. În prima faza s-a spus ca exista pericolul ca proiectul sa fie anulat sau, în cel mai fericit caz, amânat. Reprezentantii autoritatilor contrazic însa aceasta posibilitate. „ISPA va veni la Hunedoara fara nici un dubiu. Problemele pe care le întâmpinam sunt rezolvabile. La Deva, din 31 de locatii, doar doua sunt cu probleme în ceea ce priveste proprietarul, iar la Hunedoara este vorba despre trei locatii dintr-un total de 40. Eu sunt convins ca vom rezolva problemele acestea la timp astfel încât proiectul sa nu fie periclitat în nici un fel. Sunt probleme interne, românesti”, ne-a declarat directorul societatii APAPROD (cea care aplica programul), Victor Arion.


În asteptarea autorizatiilor sanitare

Solutii de urgenta Specialisti ai societatii germane Schneider & Patreners, care asigura consultanta pentru aplicarea întregului program, au fost convocati de urgenta la Hunedoara pentru a gasi, împreuna cu autoritatile locale, solutiile cele mai rapide pentru conformarea proiectului la normele impuse de UE. În Deva, dupa cum spun reprezentantii Primariei, problemele legate de amplasamente sunt ca si rezolvate. În Hunedoara se mai întâmpina înca dificultati. „Suntem blocati de faptul ca acea conducta care va trece spre statia de tratare a apei reziduale trece pe o serie de proprietati private. cea mai rapida varianta este cumpararea terenurilor în cauza, mai ales ca suntem si presati de timp, este raul cel mai mic pe care-l putem alege”, ne-a declarat Simion Jitian, viceprimarul Hunedoarei. Lucrarile efective de reabilitare a retelelor sunt programate sa înceapa abia anul viitor.





Săptămâna 25 – 31 august 2005, numărul 148