Săptămāna 1 – 7 septembrie 2005, numărul s149

REALITATEA HUNEDOREANA



Procesul de retrocedare se transforma īn calvar



de Ciprian Iancu


Noile modificari aduse legilor proprietatii de catre actuala putere nu fac decāt sa prelungeasca disputele pentru o serie de imobile revendicate. Desi s-a dispus clar ca imobilele care mai sunt acum īn serviciul public sa fie retrocedate, primarii nu au solutii pentru a muta spitalele si scolile īn alte spatii. Edilii hunedoreni cer acum solutii concrete de la „cei care au dat legea”, dar sunt pesimisti ca vor fi ajutati sa se descurce.




Primaria din Brad nu are bani de sediu nou, dar nici nu poate ramāne prea mult īn aceasta cladire

31 de imobile cu utilitate publica sunt revendicate pe raza judetului Hunedoara. Toate acestea au fost solicitate de urmasii proprietarilor īnca din 2001, imediat dupa promulgarea Legii 10 din anul amintit, dar au ramas si fara despagubiri, si fara cladirile cerute, din cauza ca nici acum nu sunt eliberate normele de aplicare ale actului normativ. Dupa intrarea īn vigoare a Legii 247 din anul curent, care stipuleaza ca imobilele aflate īn aceasta situatie se retrocedeaza īn natura, solicitantii si-au reīnnoit revendicarile facute la primarii si se asteapta sa cāstige bani frumosi de pe urma lor. Se pare īnsa ca pāna sa ajunga īn acest stadiu vor mai avea mult de luptat cu autoritatile locale si centrale, avantajate de neclaritatile legii.


Elevi si pacienti, la un pas de a fi lasati pe drumuri

19 primari din judetul Hunedoara au deja batai de cap din cauza ca trebuie sa gaseasca solutii pentru o serie de imobile pe care trebuie sa le predea proprietarilor de drept. Īn Deva trebuie returnate Casa Casatoriilor, sediul Serviciului de Impozite si Taxe al municipalitatii, Centrul de Plasament pentru Minori, cāteva pavilioane ale Spitalului Judetean, precum si cladirea īn care functioneaza acum Inspectoratul Scolar Judetean. Primaria din Brad ramāne si ea fara sediu, conform Legii 247/2005, si nu-si permite ridicarea sau cumpararea unuia nou. La Orastie este revendicat Stadionul „Dacia”, alaturi de un sediu de partid, īn timp ce Hunedoara este īntr-o situatie mai putin grava, trebuie sa returneze doar cladirea īn care functioneaza Cantina de Ajutor Social. Primaria Vulcan are de returnat o casa ce gazduieste acum o gradinita, iar la Geoagiu trebuie date īnapoi Centrul de Asistenta si Īngrijiri pentru Batrāni si Ferma Zootehnica a Liceului Agricol. O alta situatie destul de īncurcata apare īn Hateg, unde, conform noilor legi ale proprietatii, trebuie retrocedate corpul administrativ al spitalului, Dispensarul TBC, Scoala Generala „Ovidiu Densusianu” si cladirile din partea veche a Spitalului Orasenesc. Īn alte comune sunt probleme ridicate de 19 cladiri, majoritatea transformate īntre timp īn sedii de primarii, camine culturale sau unitati sanitare.


Dau din umeri

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, spune ca īnca nu a intrat īn alterta pentru ca s-ar putea sa fie nevoit sa lucreze acasa īn lipsa unui sediu, mai ales ca vreme de trei ani urmasii fostului proprietar vor trebui sa pastreze destinatia actuala a cladirii. Pe termen mediu īnsa, solutiile nu se īntrevad, dupa cum ne lasa sa īntelegem primarul Bradului: „Am discutat deja de cāteva ori cu cei care vor intra īn posesia acestei cladiri. Se pare ca atunci cānd a fost preluata de statul comunist, cladirea, care se dorea a fi un hotel, nu era terminata. Nu am facut calcule īnca, dar s-ar putea sa ajungem la concluzia ca-n ultimele decenii, īmbunatatirile facute sa aiba o valoare mai mare decāt jumatate din valoarea actuala, iar atunci noi sa intram īn categoria cladirilor pentru care proprietarii vor fi despagubuti de stat. Oricum, situatia este si acum destul de īncurcata, iar cei care au dat legile astea, sa faca bine sa dea si solutii echitabile”. Aceeasi pozitie este adoptata si de primarul Hategului, Nicolae Timis: „Guvernantii au dat legile, ei sa dea si solutiile concrete! Noi nu avem bani sa rezolvam problema. La o prima evaluare, daca ar trebui sa negociem cumpararea imobilelor de la proprietari, am ajunge la o suma egala cu īntregul nostru buget pe un an, daca nu cumva si mai mare. Noi trebuie sa ne descurcam cu 80 de miliarde pe an, iar īn aceste conditii, chiar daca le-am plati īn rate, nu am reusi sa le achitam nici īn 10 ani”.


Īnchirierea - solutia de moment

Putin mai optimist pare a fi secretarul general al Prefecturii Hunedoara, Deszi Attila. Acesta atrage atentia asupra faptului ca majoritatea imobilelor ce urmeaza sa fie retrocedate īn natura se afla īntr-o stare deplorabila, iar īn afara de obligatia de a pastra detinatia spatiului vreme de 5 ani, noul proprietar mai trebuie sa se īngrijeasca si ca acestea sa fie conforme cu normele de igiena si siguranta: „Ma īntreb daca noii proprietari vor fi constienti ce li se poate īntāmpla daca, Doamne fereste, o tigla de pe acoperisul unei scoli cade īn capul unui copil? Situatia este, e drept, destul de complicata, mai ales ca suntem īnca īn asteptarea normelor de aplicare a legii, dar cred ca īn cele mai multe cazuri diferendele se vor rezolva ori prin īncheierea de contracte de īnchiriere īntre titularii actuali si proprietarii de drept, ori prin cumpararea lor de la cei care le-au recāstigat īn baza Legii 10, modificate de Legea 247”.

Lista imobilelor din domeniul public revendicate pāna acum

Deva Sediul Inspectoratului Scolar Judetean
Casa Casatoriilor
Centrul de Plasament
Spitalul Judetean (mai multe imobile
situate īn partea veche a unitatii sanitare amintite)

Brad Sediul Primariei Municipiului
Orastie Stadionul Sportiv „Dacia”
Sediul Partidului Popular Crestin Democrat

Hunedoara Cantina de Ajutor Social

Vulcan Gradinitia Paroseni

Geoagiu Centrul de Asistenta si Īngrijiri
Ferma Zootehnica a Liceului Agricol

Hateg Corpul administrativ al Spitalului Orasenesc
Dispensarul TBC
Cladirea Scolii Generale „Ovidiu Densusianu”
Aripa veche a Spitalului Orasenesc

Baita Sediul Primariei Comunei

Densus Centrul de Integrare Socio-Profesionala a
Tinerilor cu Dizabilitati
General Berthelot Cladirea scolii generale
Caminul cultural

Ilia Modulul pentru Urgente Medicale
Orastioara de Sus Sediul primariei
Cladirea scolii generale

Almasu Mic Caminul cultural

Rapoltu Mare Scoala generala

Sarmizegetusa Caminul cultural

Salasu de Sus Scoala generala

Soimus Scoala generala

Sulighete Caminul cultural

Totesti Centrul de Recuperare si Reabilitare a
Persoanelor cu Handicap - Paclisa





Săptămāna 1 – 7 septembrie 2005, numărul 149