Noul sef al Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, comisarul sef Alexandru Draghici Rosioru, īsi continua actiunea de curatenie īn politia hunedoreana declansata īnca din primavara acestui an, de la instalarea sa īn functie. Dupa demiterea sefului Politiei Municipiului Hunedoara, pentru lipsa de vigilenta ce a facut posibila implicarea unor politisti īn afaceri cu mafia fierului vechi, īn colimatorul lui Draghici a intrat acum conducerea politiei din Petrila. Īn plus apar si īntrebari despre aproximativ 30 de dosare penale, blocate īn diferite stadii ale cercetarilor. Motivānd ca-n toate cazurile verificarile sunt abia la īnceput, seful IPJ Hunedoara este destul de zgārcit īn a oferi detalii.
Alexandru Draghici devine un sef incomod pentru politistii hunedoreni
Verificarile interne desfasurate de conducerea IPJ la politiile locale din judet a mai scos la iveala 30 de dosare penale blocate. Īn principal, este vorba despre infractiuni de natura economica, dupa cum a lasat Alexandru Draghici sa se īnteleaga. Astfel de verificari au condus si la aparitia scandalului „mafiei fierului vechi” cu cāteva saptamāni īn urma, 12 dosare de evaziune fiscala fiind preluate pentru instrumentare de catre IPJ de la Politia Municipiului Hunedoara.
Alte surprize
Seful politiei hunedorene spune ca a ordonat o serie de verificari la mai multe unitati locale de politie din judet īn urma carora a ajuns la concluzia ca cele 12 dosare ale fierului vechi descoperite „īn blocaj” la Hunedoara nu erau singurele. Cu toate ca, cel putin pāna acum, īn noile cazuri nu au aparut indicii privind implicarea anumitor politisti īn tergiversarea anchetelor, asa cum s-a īntāmplat la Hunedoara, dosarele de care vorbeste seful politiei hunedorene sunt si ele blocate din varii motive, rezultatul final fiind aproape acelasi: anchete care ar fi trebuit finalizate, dar care bat pasul pe loc. „Avem alte aproximativ 30 de dosare penale, mai vechi de sase luni sau un an, dosare īn care cercetarile au fost suspendate. Motivele sunt atāt obiective cāt si subiective. Motivatiile subiective am dispus sa fie argumentate ori clarificate pāna la data de 19 septembrie. Acelasi termen limita este fixat si īn ceea ce priveste dosarele blocate din cauze obiective. Ca exemple, pot oferi cauze īn care īnvinuitii au plecat īntre timp din tara, sau politia a cerut Directiei de Finante Publice o serie de expertize la momentul respectiv, dar raspunsurile specialistilor nu au fost date nici pāna la aceasta data”, spune Draghici, adaugānd ca nu poate oferi prea multe detalii si dānd asigurari ca īn functie de dovezile care se vor depista, vor fi luate masurile īmpotriva politistilor despre care se constata ca au avut diferite interese īn a bloca cercetarile īn cauzele respective.
Securea sta sa cada, din nou
Acelasi sef al Politiei Judetului Hunedoara s-a deplasat īn Valea Jiului pe timp de noapte, spune el, īn dorinta de a vedea daca subordonatii sai īsi fac datoria, mai ales īn domeniile circulatiei si ordinii publice. Draghici nu a fost deloc placut impresionat de ce a gasit īn zona, mai ales īn Petrila, unde a ordonat declansarea unor verificari privind „managementul aplicat de conducerea politiei orasului”. Deficiente manageriale au fost invocate si-n urma cu trei saptamāni, cānd comandantului Politiei Municipiului Hunedoara, Catalin Dascalu i
s-a cerut, practic, demisia. Desi seful IJP spunea ca schimbarea nu are nimic īn comun cu existenta politistilor banuiti de relatii cu mafia fierului vechi, principalul lucru imputat lui Dascalu a fost faptul ca nu a reusit sa previna aparitia situatiei īn care opt politisti din directa sa subordine sa fie acum cercetati de Parchetul de pe lānga Curtea de Apel Alba, sub acuzatii de favorizare a infractorului si abuz īn serviciu.
Exista astfel premisele schimbarii de capi ai politiei si la Petrila. Primii vizati de verificarile dispuse de seful IPJ sunt comandatul unitatii, comisarul-sef Ionel Dobre, si adjunctul sau, comisarul Victor Morar.
Mai multe dosare de prin sertarele politiei rezerva destule "surprize"
Antecedente cu chipiu
Actiunea de „epurare” a politiei hunedorene s-a declansat īn toamna anului trecut. Atunci seful Politiei Municipiului Deva, comisarul-sef Ioan David, si alti trei subordonati au fost destituiti si arestati alaturi de 17 membri ai gruparii infractionale „Spuma, Bibanu si Pera”, denumita dupa poreclele liderilor acesteia. Ioan David, dupa cum continua sa sustina procurorii, le asigura imunitate infractorilor la diferite plāngeri depuse īmpotriva lor cānd īntreceau masura cu amenintarile si bataile. Īn plus, īi avertiza pe acestia cānd si unde urmau sa aiba loc razii. Īn schimb, interlopii īi furnizau „fetite”, asa cum reiese din rechizitoriu, si īi promiteau ca-l vor ajuta sa ajunga chiar sef al IPJ Hunedoara, deoarece, sustineau interlopii, aveau influenta necesara. Īn acest caz a fost īnsa vorba despre o ancheta initiata si coordonata de Parhetul de pe lānga Curtea de Apel Alba.
Īn mai 2005, la scurt timp dupa instalarea lui Alexandru Draghici la conducerea IPJ, 12 dosare penale blocate la Politia Municipiului Hunedoara au fost preluate de catre Inspectorat si redeschise. S-a ajuns astfel la concluzia ca opt politisti, dintre care sapte din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor de la Hunedoara, sunt pasibili de sanctiuni drastice, fiind acuzati de abuz īn serviciu si favorizarea infractorului. Cercetarile sunt īn plina desfasurare la Parchetul de pe lānga Curtea de Apel Alba.
Īntre timp, IPJ s-a mai confruntat cu cazuri de abuzuri ale politistilor, mai „marunte”, de la reclamatii de luare de mita pe baza carora s-au dispus excluderi din politie, pāna la uz nejustificat de arma, cum s-a īntāmplat
īn cazul unui agent de circulatie din Hunedoara, care este acuzat ca a amenintat un sofer cu pistolul din dotare pentru ca cetateanul refuzase sa-i prezinte actele.