Săptămāna 8 – 14 septembrie 2005, numărul 150

REALITATEA HUNEDOREANA


Urmasii unei familii de seama din Orastie revendica 80 la suta din statiunea Geoagiu – Bai


Statul refuza unul dintre fauritorii Romāniei Mari



de Ciprian Iancu


De mai bine de un deceniu Mircea Vlad, fiul marelui om politic ardelean Aurel Vlad, īncearca sa obtina averea familiei sale. Este vorba despre sute de hectare de paduri si terenuri si zeci de cladiri, unele importante si acum. De fapt, este vorba, īn cea mai mare parte, despre posesiunile fostei Banci Ardeleana, nationalizate mascat īn 1948 de puterea comunista. Noile modificari aduse legilor proprietatii le mai dau sperante urmasilor. Mircea Vlad are acum 92 de ani. Īsi scrie memoriile la Arad, iar de recuperarea a ceea ce se mai poate recupera se ocupa Elena Balta, cea care l-a gazduit īn Germania, īn 1980, cānd a plecat īn exil scapānd astfel de ani grei de opresiuni comuniste. Dupa ce a fost chinuit de comunisti īn puscarii si nu numai, dupa ce parintii sai au murit īn īnchisorile de tip stalinist, Mircea Vlad este acum nedreptatit de statul romān post-decembrist, sau, mai bine spus, de o parte dintre cei care-l reprezinta.


Din conacul familiei Vlad de la Bobālna aproape ca s-a ales praful

Familia Vlad detinea, la īnceputul secolului trecut, circa 1.200 de hectare de padure, majoritatea īn actuala comuna hunedoreana Rapolt, 800 de hectare de teren arabil, o vie de zeci de hectare, un conac īn satul Bobālna (loc īn care Horia se pare ca a facut ultimul popas īn drum spre Alba, īnainte de a fi tras pe roata), doua case īn Orastie si 60 la suta din actiunile Bancii Ardeleana (una dintre cele mai puternice de la acea vreme) si „Feredeiele”, cum numesc localnicii baile daco-romane din apropierea Bobālnei. Banca Ardeleana, printre altele, era actionarul majoritar al bailor de la Geoagiu, iar cānd i s-a interzis sa detina astfel de posesiuni, Aurel Vlad (īntemeietorul renumitei familii) a īnfiintat societatea Dodonae care administra statiunea. Aceeasi banca avea sucursale la Cugir, Ilia, Josani si Geoagiu. Tot īn patrimoniul Bancii Ardeleana se afla si Hotelul Central din Orastie, care mai functioneaza si acum. Peste noapte īnsa, īn 1948, Aurel Vlad a pierdut tot si a fost aruncat īn puscarie. A murit īn 1953, ca detinut politic, la Sighet. Sotia sa, Ana Adamovici Iancu (pe numele de fata) si sora lui, Victoria, au fost deportate la Blaj, unde au decedat doi ani mai tārziu. Fiul, Mircea, a fost si el īntemnitat dupa ce īn 1952 a īncercat sa fuga din tara. A stat īn temnitele comuniste trei ani, a lucrat apoi „la stat”, iar īn 1980 a profitat de o calatorie īn Germania Federala pentru a obtine azil politic. Īn 1993 s-a īntors definitiv īn tara si, dupa ce si-a recapatat cetatenia romāna, prin intermediul mostenitoarei sale desemnate, Elena Balta (cea care, īmpreuna cu sotul, l-a ajutat sa ramāna īn Germania pe vremea comunista) a īnceput sa se lupte cu legile, sistemele si mentalitatile romānesti pentru a recupera ce se mai poate din averea parinitilor sai.


Lupta cu morile de vānt

Dupa sapte ani de drumuri, de usi deschise, de suportat apropouri de la functionari care doreau obisnuitul „ciubuc”, de procese nenumarate, īn 2001, īn Baza Legii Lupu, Elena Balta a reusit sa obtina, īn numele lui Mircea Vlad, conacul familiei de la Bobālna. Conacul este mult spus pentru ca, din 1948 si pāna īn 1989, acesta a fost folosit pe post de CAP. Dupa Revolutie, fiind „al nimanui”, multi localnici „s-au servit” cu ce au avut nevoie din īntregul complex. Mai mult, unii au primit dreptul de a depozita cereale īn hangarele conacului. Tot atunci i s-au retrocedat 30 de hectare de padure din cele 600 nationalizate (restul de 600 din suprafata totala a fost vāndut de Aurel Vlad īn īncercarea de a salva Banca Ardeleana de la „falimentul” fabricat de comunisti), 160 de hectare de teren agricol pe alte amplasamente fata de cele originale, terenurile, conform Elenei Balta, ajungānd īn proprietatea altor persoane, suprafata originala fiind de aproape 800 de hectare, si cele doua resedinte din Orastie. Īnca din deceniul trecut au fost depuse revendicari pentru celelalte proprietati, detinute prin intermediul Bancii Ardeleana: „Este vorba despre aproape 80 la suta din statiunea Geoagiu Bai, terenuri si cladiri, Hotelul Central din Orastie si sediile fostei Banci Ardeleana. La un moment dat am suspendat procesele, iar acum, cu noile modificari legislative, tragem sperante ca se va face dreptate. Noi nu cerem decāt sa ni se acorde drepturile prevazute de lege, nimic altceva. Si asa aceasta familie importanta a tarii a avut destul de suferit. Am cheltuit deja peste 50.000 de Euro pentru a reface dreptul lor la proprietate, m-am lovit deseori de persoane care ne considerau „urmasi de exploatatori”, am facut zeci de mii de kilometri, dar nu renuntam, mai ales ca avem de gānd sa investim īn aceste proprietati si sa le readucem la adevarata lor valoare”, spune Elena Balta.


Īntelegere si... cam atāt

Reprezentantii Primariei Orastie au facut, īn anii trecuti, mai multe gesturi de recunoastere a importantei personalitatii numite Aurel Vlad. Urmasilor le-au restituit cele doua case (devenite īntre timp locuinte sociale, iar ocupantii acestora se roaga acum de noul proprietar sa-i dea īn judecata, astfel īncāt sa aiba o hārie pe baza careia sa ceara o alta locuinta - dupa cum afirma Elena Balta). Mai mult, atāt Aurel Vlad cāt si fiul sau, Mircea, se afla la loc de cinste īn Enciclopedia Personalitatilor Orastiei. Īn plus, īn 1999, Consiliul Local Orastie i-a acordat lui Aurel Vlad, post-mortem, titlul de „Cetatean de Onoare”. Aceleasi autoritati īnsa sustin ca nu se pot implica īn retrocedarea activelor fostei Banci Ardeleana, pe motiv ca acestea au facut obiectul unei lichidari judiciare desfasurate īnainte de nationalizarile dictate de regimul comunist proaspat instaurat īn 1948, iar bunurile respective nu se considera astfel a fi „nationalizate”. Aceeasi motivatie o au si reprezentantii Primariei Orasului Geoagiu, cel de care apartine si statiunea revendicata de urmasii lui Aurel Vlad. „Atunci cānd au existat acte clare am purces la retrocedare, cel mai clar exemplu fiind returnarea a 30 de hectare din fosta ferma de cercetari pomicole. Īn ceea ce priveste statiunea Geoagiu Bai, lucrurile sunt foarte īncurcate. La ora actuala, noi stim ca Banca Ardeleana a fost lichidata īn urma unei decizii luate de Consiliul Bancar al Romāniei, pentru o serie de nereguli gasite prin 1947 sau 1948, iar lichidarea judiciara a fost efectuata īnainte de nationalizare. Īntre timp, bunurile au ajuns īn proprietatea altor persoane. Dupa revolutie, mai multe imobile, cladiri si terenuri din Geoagiu au fost adjudecate de firme private, cum ar fi Germisara sau Baile Daco-Romane. Nu avem o situatie foarte clara, mai ales ca mai asteptam documente din partea solicitantului”, spune Ion Mancu, secretarul Primariei Geoagiu. Elena Balta este īnsa intrigata de aceasta situatie: „Cum sa poti spune ca Banca Ardeleana era falimentara, cānd, de fapt, tocmai cumparase Banca Cugereana (din Cugir -n.r.). Atunci nu a fost vorba decāt de tertipurile la care apelau comunistii pentru a confisca averile, tertipuri aplicate si īn cazul Bancii Ardeleana”. Activele Bancii Ardeleana erau evaluate, dupa reforma monetara din 1948, la 270 de milioane de lei. Astazi valoarea lor este de ordinul zecilor de milioane de Euro.


O familie importanta

Aurel Vlad s-a nascut la 1875, la Turdas, lānga Orastie, fiind nepot, dupa mama, al marelul carturar Gheorghe Baritiu. La īnceputul veacului trecut si-a luat doctoratul īn drept la Budapesta. Īn 1903 a fost ales ca prim parlamentar romān īn Legislativul Austro-Ungar de la Budapesta. Īn 1905 s-a casatorit cu Ana Adamovici Iancu (despre care se spune ca ar fi o nepoata a lui Avram Iancu), pe care o cunoscuse īn facultate. A īnfiintat Banca Ardeleana, prin intermediul careia s-a implicat īn dezvoltarea zonei natale. Vreme de doi ani a detinut si functia de Ministru de Finante īn guvernul de la Budapesta. Acest lucru nu l-a īmpiedicat īnsa sa fie unul dintre membrii de seama ai Consiliului Dirigent, cel care a īnfaptuit Unirea de la 1918. Atunci, Aurel Vlad si-a gajat īntreaga avere pentru a obtine un īmprumut extern, bani cu care sa fie sustinuta noua administratie romāna īn Transilvania, fapt consemnat īn mai multe documente ale vremii. A fost apoi unul dintre liderii marcanti ai PNT. Acest lucru i-a adus īnsa numai necazuri mai tārziu. Īn 1948 a fost īntemnitat la Sighet, iar īn 1953 a īncetat din viata ca un „burghez” blamat de comunisti. Fratele lui Aurel Vlad, Alexandru, nascut īn 1877, a ajuns īn 1918 general īn Armata Romāna. El comanda garzile nationale care asigurau ordinea īn īntreaga Transilvanie si, se pare, el a fost cel care a trasat noua granita dintre Romānia si Ungaria.
Fiul lui Aurel Vlad, Mircea, s-a nascut īn 1913, iar īn 1931 a absolvit Liceul „Aurel Vlaicu” din Orastie, una dintre cele mai prestigioase institutii de īnvatamānt preuniversitar din tara. Apoi a urmat Facultatea de Agronomie de la Viena, deoarece dorea sa se ocupe de mosiile familiei asa cum se cuvine. Īn 1945 a devenit membru PNT, iar dupa ce comunistii i-au trimis tatal īn puscarie, s-a angajat la Plafarul Bucuresti. Īn 1952 a īncercat sa fuga din tara, dar vagonul cu plante medicinale īn care era ascuns s-a defectat īntre Ungaria si Slovacia. A fost prins si extradat īn Romānia. Anchetarea sa a durat doi ani, pe care i-a petrecut la īnchisorile Malmaison si Uranus din Bucuresti. A fost acuzat de „īnalta tradare” īn 1955, dar procesul sau a coincis cu momentul de relaxare a relatiilor ruso-americane, si, cu ajutorul unui maior - procuror casatorit cu o orastianca, īncadrarea sa a fost schimbata īn „trecere frauduloasa a frontierei”. A fost condamnat la sapte ani de īnchisoare, din care a efectuat unul. S-a angajat apoi la Institutul de Geodezie, Cartografie si Organizarea Teritoriului Agricol din Bucuresti, ca inginer. Īn 1980 a reusit sa fuga din tara, dupa care s-a alaturat lui Ion Ratiu īn „Uniunea Romānilor Liberi” - organizatie care īncerca unirea exilatilor romāni.

Batrānii din Bobālna mai au desule amintiri legate de familia Vlad. Petru Istvan, īn vārsta de 86 de ani, spune ca i-a cunoscut atāt pe Aurel cāt si pe fiul sau, Mircea. Batrānul spune ca de la tatal sau a aflat cum Ana Adamovici Iancu, „o femeie frumoasa cum nu s-a mai vazut”, a fost luata „de suflet”, din Piata de la Zlatna, unde era vānzatoare, de un preot bogat, actionar la o mina de aur. Preotul a murit, iar Ana a ramas cu toata averea. A vazut apoi un anunt īntr-un ziar cum o familie de evrei din Bobālna īsi vindea conacul si toate mosiile. A venit „cu o caruta īntreaga de coroane din aur” si a cumparat casa. S-a casatorit apoi cu Aurel Vlad. Printre fel si fel de amanunte despre bogatiile familiei Vlad, Petre Istvan ajunge si la un moment care l-a marcat. Izbucneste īn lacrimi si spune: „Mama mea era tare bolnava. A dus-o tata cu caruta la Orastie, la doctor, dar nu mai avea bani si de medicamente. I-o dat Aurel Vlad 700 de lei. O vāndut tata dup-aia un vitel ca sa-i dea banii īnapoi, da' nu i-o mai primit”.





Săptămāna 8 – 14 septembrie 2005, numărul 150