Săptămâna 15 – 21 septembrie 2005, numărul 151

ANCHETA
Deoarece cunosc „operativitatea” romaneasca, europenii au fixat termene devansate pentru programul ISPA

Uniunea Europeana se „românizeaza”



de Ciprian Iancu


Consiliul Judetean Hunedoara nu a reusit sa respecte termenele de predare a documentatiei pentru a obtine aproape 50 de milioane de euro nerambursabili, periclitând astfel cel mai mare proiect de infrastructura zonala din România. Reprezentantii Consiliului Judetean spun însa ca nu avem motive de îngrijorare, deoarece toate sunt la locul lor. Ei se justifica soptind ca, oricum, în momentul în care expertii Delegatiei Consiliului Europei au fixat termenele, au decis ca niste buni cunoscatori ai sistemului alambicat în care functioneaza administratia româneasca. Toate acestea, în conditiile în care apele reziduale din Hunedoara si Deva se scurg direct în Mures, fara sa fie epurate.




Cu toata birocratia româneasca, Dorin Paran este optimist în ceea ce priveste programul ISPA

La 5 septembrie, anul curent, întreaga documentatie pentru aplicarea programului ISPA de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din Hunedoara si Deva ar fi trebuit sa se afle la Comisia Europeana, la Burxelles. La 9 septembrie, documentele abia au fost însa trimise de la Consiliul Judetean Hunedoara spre Ministerul Mediului, unde se afla si acum. La începutul lunii august, functionarii primariilor din Deva si Hunedoara au fost „bagati în priza” din cauza ca o serie de obiective, în proiect, erau amplasate pe proprietati private. Edilii s-au dat peste cap si au reusit sa se înteleaga cu proprietarii sa cumpere terenurile. „Stresul” a fost cauzat de simplul fapt ca Uniunea Europeana nu baga bani în proprietati private. Problemele nu s-au limitat însa la Hunedoara si Deva. S-a constatat apoi ca aductiunile de apa treceau pe alte suprafete, de data aceasta mai mici, dar aflate tot în proprietate privata. Specialistii societatii Schneider & Partneres si-au petrecut întreaga vara la Deva, dar aproape degeaba. Perioada concediilor la Oficiul de Carte Funciara le-a zadarnicit eforturile de a urgenta obtinerea tuturor documentelor necesare, dupa cum ne-au declarat angajati ai Consiliului Judetean aflati în contact direct cu aplicarea Programului ISPA.


Linistitor, de felul lui


Cu toate ca documentatia ar fi trebuit sa se afle de aproape 10 zile în capitala Europei, în timp ce ea este acum la Ministerul Mediului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dorin Paran, spune ca nu sunt motive de îngrijorare: „Au fost probleme legate de câteva bucati de teren a caror situatie trebuia lamurita si din acest motiv am depasit termenul. Apoi, e drept, a fost si perioada de concedii care a provocat un ritm mai scazut de lucru, nu neaparat la Consiliul Judetean, ci la alte institutii implicate. Chiar si-asa însa, cred eu ca documentatia va ajunge la Bruxelles pâna la finele acestei luni si sunt convins ca nu vor fi probleme în aprobarea proiectului”. Paran adauga ca, în cazul în care Uniunea Europeana va da „unda verde” pentru Ispa Hunedoara - Deva pâna la mijlocul lunii octombrie, în noiembrie Guvernul României si UE vor putea semna memorandumul necesar pentru alocarea fondurilor si începerea lucrarilor.


Alte posibile întârzieri


Despre programul ISPA se vorbeste în Hunedoara înca din 1999. Abia în 2004 însa s-au facut primii pasi hotarâti pentru aplicarea sa. Proiectul vizeaza reabilitarea retelelor de apa si canalizare ale oraselor Hunedoara si Deva, fiecare având aproximativ 70.000 de locuitori. Lucrarile vor include, pe lânga schimbari de conducte, si amplasarea de canale acolo unde este necesar, si construirea de statii de filtrare, tratare si epurare a apei pentru ambele orase. Uniunea Europeana ofera 46 de milioane de euro nerambursabili, cu conditia ca partea româna sa investeasca si ea 25 la suta din valoarea proiectului, adica 12,5 milioane de Euro. 5,6 milioane din aceasta suma vor fi împrumutate de Consiliul Judetean si Primariile Deva si Hunedoara de la banca germana KFV, urmând ca restul constributiei românesti sa fie asigurat de la bugetul de stat. Vicepresedintele Consiliuliu Judetean estimeaza ca, în situatia în care nu vor aparea alte obstacole, primele lucrari vor debuta abia în august anul viitor. Licitatiile care vor fi însa organizate vor avea ca miza zeci de milioane de euro, asa ca este de asteptat o lupta dârza între marile firme de constructii, lupta care va include atât contestatii de suprafata, dar mai ales jocuri de culise, care aproape sigur vor mai întârzia momentul inaugural.


Obisnuinta cu raul


La ora actuala, atât Hunedoara, cât si Deva se confrunta cu grave probleme în ceea ce priveste canalizarea si alimentarea cu apa. În cele doua orase sunt si acum zone întregi lipsite de canalizare. Sistarile de apa sunt zilnice în mai toate cartierele din cauza conductelor care se sparg foarte des pentru ca majoritatea au o vechime de aproape 50 de ani. În plus, atât în Hunedoara, cât si în Deva, statiile de epurare a apelor menajere nu mai functioneaza. De ani buni apele ce contin materii fecale, detergenti, uleiuri si alte substante extrem de nocive pentru mediu sunt deversate direct în Mures, râu care le transporta apoi în Ungaria, adica pe teritoriul actual al Uniunii Europene. Deva, orasul pe care primarul sau, Mircia Muntean, îl lauda foarte mult si-n orice ocazie, este de fapt orasul care-si deverseaza reziduurile direct în Mures. Aici statia de epurare a fost pusa în functiune în 1976, când urbea avea aproximativ 30.000 de locuitori. Acum, are aproape 70.000. Din debitul total al apelor reziduale, de 600 de litri pe secunda, statia filtreaza doar 60 de litri pe secunda. Sistemul de Gospodarire a Apelor Hunedoara analizeaza lunar componenta apei la cinci kilometri în aval de Deva si constata, aproape de fiecare data, depasiri semnificative ale limitelor maxime admise pentru poluanti. De obicei, cele mai însemnate sunt la amoniu si materii organice (provenite din fecale). Documentatia pentru aplicarea ISPA a întârziat în conditiile în care acest program este singura solutie pe care o au la dispozitie gospodarii. Jumatate din banii europeni alocati pentru Deva vor fi cheltuiti pentru statia de epurare, care va costa aproape 9 milioane de euro. Daca lucrurile merg bine, fara sa luam în seama situatii tipic românesti când e vorba de un proiect asa de mare, de genul celei expuse mai sus, putem spune ca ar fi bine ca abia în 2009 sa avem cel putin o statie de epurare moderna si care sa functioneze.





Săptămâna 15 – 21 septembrie 2005, numărul 151