Săptămâna 6 – 12 octombrie 2005, numărul 154

ANCHETA


Toamna proceselor - spectacol



de Ciprian Iancu


  • În saptamânile urmatoare instantele de judecata vor avea de–a face cu doua noi procese, pe lânga cel al gruparii „Spuma si Bibanu”, cauza în care abia luna trecuta s–a ajuns la audieri.
  • Este vorba în primul rând despre procesul asa–zisei „grupari Ceia”, urmat, tot în acest sfârsit de an, de procesul politistilor banuiti de relatii prea apropiate cu partonii unor centre de colectare a fierului vechi.




    Aurul dacic da batai de cap multor indivizi, anchetati sau anchetatori



    Creste prejudiciul în dosarul aurului dacic

    În 13 octombrie, la Judecatoria Deva, va avea loc prima înfatisare în procesul intentat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Alba unui numar de 15 indivizi acuzati ca ar fi cautat, gasit si traficat ilegal obiecte dacice extrem de valoroase. Anchetatorii anunta noi probe, dar inculpatii, dupa ce au fost arestati în iulie, în termen de trei saptamâni au fost pusi în libertate tocmai din cauza lipsei unor probe certe prezentate la acea vreme de catre Parchet. În ultimele saptamâni, procurorii de la Alba si–au intensificat eforturile de a completa dosarul cu noi probe: „Cotinuând cercetarile, am descoperit noi cazuri de obiecte sustrase din zona cetatilor dacice. De asemenea, veti vedea ca numarul învinuitilor va fi mai mare, deoarece mai avem si alti indivizi în atentie. De asemenea, s–au mai descoperit alte cazuri în care monede din aur si argint au fost sustrase si traficate”, ne–a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre membrii echipei de ancheta care se ocupa de caz. „Piesa de rezistenta” a rechizitoriului întocmit initial în aceasta cauza a constat în faptul ca acuzatii ar fi gasit 15 bratari dacice din aur masiv (cu o greutate totala de aproximativ 20 de kilograme), pe care le–ar fi vândut apoi în tara si în strainatate. Procurorii spuneau la început ca valoarea obiectelor depaseste 1,5 milioane de euro. Noile constatari ale anchetatorilor vor duce aproape sigur la majorarea prejudiciului estimat la început, având în vedere ca un singur Koson (cum sunt numite cele mai apreciate monede dacice din aur), se vinde pe piata neagra cu 800 de Euro. Specialistii în domeniu, afirma ca bratarile, daca exista cu adevarat, constituie un tezaur mai valoros decât „Closca cu puii de aur”. La începutul anchetei mai multi martori, dar si inculpati, au indicat faptul ca printre cei care au achizitionat bratari si alte obiecte de la cautatorii de comori se numara Adrian Nastase, Ioan Talpes, Sergiu Nicolaescu si Dan Iosif. Acestia au negat însa cele imputate. Singurul care a admis ca are obiecte dacice a fost Dan Iosif. El a recunoscut ca este bun prieten cu Iulian Ceia (cel pe care procurorii îl considera „capul” gruparii infractionale) si ca a primit de la acesta un opait si obiecte de ceramica dacice, fara sa–si puna prea multe întrebari, pe motiv ca „orice ardelean are asa ceva acasa”. Pe lânga pagubele imputate Patrimoniului National prin traficul cu obiecte dacice, majoritatea membrilor grupului mai sunt acuzati si de santaj, lovire si alte infractiuni. În fapt, procurorii vorbesc despre o „grupare de tip mafiot, rivala celei conduse de Spuma si Bibanu, anihilata în 2004”. Inculpatii se apara însa invocând neconcludenta probelor acuzarii, de exemplu, inexistenta macar a uneia dintre cele 15 bratari invocate, neconcordante din rechizitoriu, sau martori care pot fi pusi sub dubiu. În aceste conditii, misiunea procurorilor în procesul care va începe peste doua saptamâni se anunta cel putin dificila.


    Augustin Lazar are din ce în ce mai mult de lucru prin Hunedoara



    Politisti prin sita indulgentei

    O parte dintre cei opt politisti hunedoreni suspectati de relatii cu „mafia” fierului vechi pot spera ca vor scapa fara pedepse aspre. Asa da de înteles procurorul general adjunct al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba, Augustin Lazar. Motivul este ca s–ar putea ca nu toti sa fie trimisi în judecata pentru abuz în serviciu si favorizarea infractorului, unii urmând sa fie sanctionati pentru neglijenta în serviciu. Aprecierile sunt însa destul de relative, mai ales ca ancheta este înca destul de departe de final. În luna mai a acestui an, seful IPJ Hunedoara, Alexandru Draghici Rosioru, a dispus o ampla actiune de verificare a activitatii unitatilor de politie. La Hunedoara au fost scoase la iveala astfel nu mai putin de 12 dosare penale, întocmite pe numele a patru administratori de colectare a fierului vechi, cauze în care existau indicii clare despre implicarea unor politisti. Nu a trecut mult si sapte din totalul de opt angajati ai Biroului de Investigare a Fraudelor Hunedoara au fost acuzati de favorizarea infractorului si abuz în serviciu. Peste alte câteva zile, un alt ofiter, se pare de rang superior, a fost trecut în aceeasi categorie. Nici la acea vreme si nici acum anchetatorii nu fac publice numele politistilor si oamenilor de afaceri inculpati în întreaga poveste. „Am avut indicii destul de clare ca o serie de angajati ai Biroului de Investigare a Fraudelor au favorizat infractorii prin tergiversarea cercetarilor în cele 12 dosare. Este vorba, în principal, de infractiuni de evaziune fiscala, valoarea prejudiciului estimat pâna acum fiind de ordinul zecilor de miliarde. Noi am suspendat persoanele în cauza si am trimis dosarul pentru aprofundarea cercetarilor la institutia abilitata, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Alba”, declara comisarul – sef Alexandru Draghici. Desi ancheta a fost începuta în iunie, cercetarile sunt si acum destul de departe de final. Procurorul general adjunct al Parchetului Alba, Augustin Lazar, ne–a declarat ca nu poate estima nici macar perioada în care se va ajunge în faza întocmirii rechizitoriului si, eventual, a trimiterii inculpatilor în fata instantelor de judecata. „Prea multe amanunte despre rezultatele preliminare ale anchetei nu va pot divulga pentru ca mai avem cercetari destule de facut. În aceasta faza a anchetei dorim sa vedem clar care dintre persoane au actionat cu intentie si interes si în ce cazuri avem de–a face, la modul real, cu neglijenta în serviciu”, adauga Lazar.





  • Săptămâna 6 – 12 octombrie 2005, numărul 154