Săptămâna 6 – 12 octombrie 2005, numărul 154



Alianta D.A. la vremea certurilor



de Stefan Ciocan, Ciprian Iancu


Sedinta Consiliului Judetean Hunedoara de vineri a cuprins scene care erau de neimaginat cu un an în urma. Consilierii democrati au votat împrotriva unui proiect propus de PNL, iar liberalii, pentru a reusi sa-l treaca, au beneficiat pâna la urma de ajutorul PSD, pe lânga sprijinul primit mai tot timpul de la PC si PRM. Pesedistii au votat alaturi de liberali, chiar daca nu mai putin de cinci dintre primarii lor si un viceprimar au trecut recent în tabara liberala. Aproape aceeasi situatie s-a înregistrat la un alt proiect, cu deosebirea ca în al doilea caz pedistii s-au abtinut de la vot. Presedintele Mircea Molot nu a ezitat sa le aminteasca, înaintea votului, favorurile pe care le-a facut majoritatii consilierilor PSD.


Ce s-a construit ramâne asa. Beneficiarul banilor încasati pe teren s-ar putea schimba

În sedinta sa de vinerea trecuta, Consiliul Judetean Hunedoara a luat în discutie o initiativa a presedintelui Mircea Molot (PNL), de a emite obligatiuni în valoare de 600 de miliarde de lei. Cu banii obtinuti, conform celor comunicate de Molot, ar urma sa se finanteze o serie de lucrari de infrastructura rutiera în judet. Nu mai putin de 400 de miliarde se doresc a fi cheltuite pentru drumul spre cetatile dacice din Muntii Orastiei. Acest drum putea beneficia de o finantare din fonduri nerambursabile europene, dar proiectul nu a fost depus la timp si finantarea a fost pierduta. Pe motiv ca judetul are nevoie de bani si pentru alte obiective, cum ar fi o rampa ecologica de gunoi menajer, patru dintre cei cinci consilieri PD prezenti la sedinta au votat împotriva, printre acestia numarându-se si vicepresedintele Consiliului Judetean, democratul Dorin Paran. PNL a gasit însa sprijinul necesar la sapte dintre cei opt consilieri PSD prezenti în sala, la ale caror voturi s-au mai adaugat cele venite de la PRM si PC. La aceeasi sedinta, consilierii democrati care s-au opus initiativei liberalilor s-au abtinut de la vot când s-a decis si emiterea unui bilet la ordin în valoare de 60 de miliarde de lei pentru Directia Judeteana de Drumuri, institutie aflata în subordinea CJ, condusa de Ioan Prip, membru PNL.

Tariceanu: „nu detin destule date”


Tensiunile dintre pedisti si liberali, la nivelul judetului Hunedoara, au rabufnit în public pentru a doua oara vineri, într-o singura saptamâna. Lunea trecuta, prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, membru PD, anunta suspendarea unei hotarâri prin care Consiliul Judetean Hunedoara încheiase un parteneriat cu o firma straina reprezentata de Sever Muresan. La interval de o zi însa, Vladu a batut în retragere, spunând ca a analizat documentele trimise de CJ si ca parteneriatul respecta legislatia. Prezent la Deva, cu ocazia conferintei de alegeri organizate în cadrul filialei judetene Hunedoara a PNL, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca derapajele controlate în cadrul Aliantei sunt normale. „Nu pot sa comentez ce se întâmpla la Hunedoara pentru ca nu detin destule date despre problemele organizatorice de aici. Totusi, consilierii judeteni, indiferent ca sunt liberali sau pedisti, sunt alesi sa lucreze în primul rând în interesul cetateanului. Astfel de derapaje în cadrul Aliantei pot sa apara, dar rezolvarea lor o lasam în seama conducerilor din teritoriu ale celor doua partide. Important este ca aceste derapaje sa fie controlate si rectificate la timp, astfel încât ele sa nu influenteze negativ actul de conducere”, a adaugat Tariceanu, care si pe parcursul discursului sau din sala conferintei liberalilor hunedoreni a accentuat importanta pe care soliditatea si coerenta în cadrul Aliantei DA o au în îndeplinirea obiectivelor actualei guvernari.

Specailistii nu recomanda emisiunea de obligatiuni


Divergentele dintre PNL si PD au fost cauzate în special de preconizata emisiune de obligatiuni, care vor greva bugetul judetului pe o perioada lunga. Obligatiunile sunt titluri de valoare care sunt puse în circulatie de un organ emitent, în cazul de fata Consiliul Judetean, pot fi cumparate de orice persoana fizica sau juridica si vor fi rascumparate la un termen stabilit. Obligatiunile sunt purtatoare de dobânda, adica pe lânga valoarea lor, cumparatorul beneficiaza de o anumita dobânda. De fapt, prin aceste obligatiuni, Consiliul Judetean obtine un împrumut de la populatie, pe un anumit termen, contra unei dobânzi mai mici decât cea perceputa de banca pentru creditele acordate, dar mai mare decât dobânda bancara pentru depozitele la termen. Aurel Popescu, profesor la Academia de Studii Economice Bucuresti, este de parere ca emisiunea de obligatiuni trebuie facuta cu foarte multa atentie si nu pentru orice fel de finantare. „Obligatiunile se emit, în general, pentru recapitalizarea unei societati sau a unei institutii. Este o greseala, de multe ori ireparabila, emiterea de obligatiuni pentru investitii care nu aduc profit imediat, astfel încât rascumpararea titlurilor de valoare si plata dobânzii sa se faca din fondurile obtinute prin investitie”, este de parere profesorul Aurel Popescu. În cazul obligatiunilor emise de Consiliul Judetean, pentru obtinerea de fonduri cu care sa se repare drumurile din judet, nu poate fi vorba despre o investitie care sa produca bani imediat. În aceste conditii rascumpararea obligatiunilor si plata dobânzii va cadea exclusiv în sarcina bugetului judetean pentru urmatorii ani.

PSD-istii voteaza ca mieii


Chiar daca partenerii de alianta ai PNL nu au sustinut proiectele initiate de presedintele Mircea Molot, acesta si-a gasit aliati puternici în majoritatea consilierilor PSD. Înainte de vot, Molot le-a amintit anumite favorui facute celor din PSD care au votat pentru proiectul sau. Cu exceptia unui consilier PSD, toti ceilalti au avut câte un interes la presedintele Consiliului Judetean. În aceste conditii nu a mai contat ca PNL-ul este în plina campanie de racolare a primarilor PSD, consilierii fostului partid de guvernamânt s-au supus orbeste vointei presedintelui. Au votat pentru proiectul initiat de liberali pesedistii: Gheorghe Popescu, Daniel Andronache, Liliana Tolas, Corneliu Duca, Ionel Mos, Lidia Dobrei, Dumitru Staier. Singurul care nu a votat pentru emisiunea de obligatiuni a fost Ioan Rus ex - vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Mircea Geoana: „Nu este în regula ce se întâmpla în teritoriu”


Alianta, la nivelul Consiliului Judetean, dintre PNL si PSD este nefireasca în conditiile în care nu mai putin de cinci primari si un vice-primar din comune importante ale judetului au parasit barca social-democrata pentru a se urca în cea liberala. Ionel Cozac – primarul si Sorin Stefoni – viceprimarul din Totesti; Niculita Mang - primar în Râu de Mori; Simion Metesan – primar în Balsa; Victor Stoica – primar în Pui si Ioan Victor Filip – primar în Sântamaria Orlea sunt cei care au plecat din organizatia condusa de Victor Vaida pentru a trece alaturi de Mircia Muntean. Primarii plecati din PSD acuza conducerea judeteana a acestui partid ca nu le-a oferit nici un fel de sprijin în ultimul an. Votul acordat de consilierii judeteni pentru proiectul liberalilor vine sa întareasca afirmatiile „dezertorilor”. „Am facut asta pentru binele comunitatii. Cred ca este mai important sa fac ceva pentru oamenii care m-au ales. Mai important decât apartenenta mea la un partid sau altul. Sunt oameni în PSD de care ma simt legat si-i voi respecta în continure, chiar daca nu mai suntem colegi de partid. Dar cred ca pentru comunitatea pe care o conduc este mai bine asa”, a declarat Ioan Victor Filip, primarul comunei Sântamaria Orlea. Si declaratiile celorlati primari au fost similare, de parca ar fi învatat foarte bine o lectie predata de liberali. Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca nu este în regula ce se întâmpla în teritoriu, judetul Hunedoara nefiind singurul în acesta situatie. „Trebuie sa ne aparam oamenii, nu este normal sa-i pierdem fara sa avem nici un fel de atitudine. Cu atât mai mult, nu este normal sa acordam un sprijin politic celor care fac presiuni asupra primarilor nostri sa plece din partid”, a declarat Geoana. De asemenea, presedintele PSD a apreciat ca s-a ajuns în acesta situatie pentru ca pe listele pentru consiliile judetene nu au ajuns cei mai buni oameni, ci listele au fost întocmite pe criterii clientelare.





Săptămâna 6 – 12 octombrie 2005, numărul 154