Īn noiembrie, gripa aviara ar putea ajunge īn judetul Hunedoara adusa, dinspre est, de gāstele si ratele
salbatice
A fi sau a nu fi gripa aviara, aceasta e cea mai mare necunoscuta cu care se confrunta Romānia, īn aceasta perioada. Gasirea, īn urma cu aproape doua saptamāni, a unor pasari moarte pe mai multe cāmpuri din partea estica si sud-estica a Romāniei a iscat o isterie totala atāt īn rāndul populatiei, cāt mai ales al autoritatilor. Reprezentanti ai principalelor institutii cu responsabilitati īn domeniul sanitar-veterinar, purtānd echipamente similare celor īmbracate de persoanele care trebuie sa se miste īn medii sau sa ia contact cu oameni sau animale infectate cu virusi gen Ebola, au bagat spaima īn romānii care privesc desfasurarea lucrurilor la televizor, īnsa nu au reusit sa-i convinga de existenta gripei aviare īn propriile curti pe locuitorii din satele īn care pasarile sunt omorāte pe capete. La fel ca īn alte cazuri, si acum autoritatile romāne dovedesc faptul ca sunt campioane la crearea si exagerarea situatiilor negative, dar mai ales la cheltuirea banului public sub pretextul ca trebuie sa pazeasca poporul de rau. Dupa numeroase maceluri printre zburatoarele din curtile oamenilor si analize peste analize, se pare ca gripa aviara este, de fapt, intoxicatie cu insecticide sau moarte din cauza inanitiei, acestea fiind rezultatele investigatiilor facute de catre specialisti asupra pasarilor gasite cu ghearele īn sus, īn cāteva din judetele estice ale tarii.
Celula de criza si comandament
Printre cei ocoliti de „isteria” aviara, poate si din cauza situarii geografice īn partea vestica a tarii, si nu īn cea de est, (de) unde (se īntāmpla) vin toate relele, vorba cāntecului, se afla si locuitorii judetului Hunedoara. Aici, pāna acum, dupa cum spun si autoritatile locale, nu au fost descoperite cazuri de pasari moarte din cauze suspecte, īnsa, cu toate acestea, responsabilii veterinari hunedoreni au luat masurile similare cu cele adoptate de celelalte judete. Prin ordinul prefectului de Hunedoara, Cristian Vladu, īn judet a fost activat comandamentul antiepizootic īn care au fost cooptati toti factorii de raspundere, de la medicii veterinari, pāna la politisti si jandarmi. Potrivit lui Marius Lazarescu, directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare (DSV) Hunedoara, īn aceasta perioada nu mai pot fi comercializate, īn tārguri si piete, pasari vii, iar livrarile de carne de pasare destinate consumului uman sunt acceptate doar daca sunt īnsotite de certificate sanitar-veterinare. Īn plus, la nivelul DSV Hunedoara, a fost īnfiintata o celula de criza si un centru de combatere a influentei gripei aviare, din care fac parte epidemiologi si specialisti de laborator pe patologie aviara. Īn plus, amatorii de carne de pasare sunt sfatuiti, de catre aceiasi specialisti veterinari, sa fiarba carnea īnainte de a o consuma, de parca hunedorenii care au auzit sau nu de gripa aviara, au consumat, īn vremuri mai bune, pasarile īn stare naturala, uneori chiar cu pene cu tot.
Nici taranii din satele hunedorene, care au curtile pline de curci, rate, gāste sau alte zburatoare, nu au scapat de sfaturile si masurile pe care le-a fost sugerat sa le adopte, pentru a nu se confrunta cu teribila gripa aviara. Satenii din judet trebuie sa-si tina zburatoarele īn curti, si nu pe balta, si sa evite intrarea
īn contact cu dejectiile acestora.
Dotarile ne omoara!
Isteria creata de aceasta boala a scos la iveala o serie de lucruri, care ar trebui sa stārneasca o panica mai mare decāt posibilitatea contactarii gripei aviare de catre pasari si oameni. Īn acest moment, nu este nevoie de o astfel de maladie, pentru care, deocamdata, nu exista vaccin, vindecarea īnsemnānd, de fapt, prevenirea īmbolnavirii, pentru ca hunedorenii sa se confrunte cu o situatie extrema, apropierea mortii fiind posibila si īn cazul aparitiei unei epidemii de trichineloza, ca sa ne referim la o alta boala care se transmite de la animal la om.
Practicarea medicinei veterinare cu dotari primitive de catre autoritatile hunedorene, pune, zilnic, īn pericol viata locuitorilor din judet. Marius Lazarescu, directorul DSV Hunedoara, este de parere ca posibilitatea infectarii cu gripa aviara nu numai ca i-a luat pe nepregatite pe medicii veterinari din judet, īnsa cunostintele pe care acestia le au despre maladia zburatoarelor sunt mai mult decāt lacunare. Asta nu pentru ca acestia nu sunt profesionisti, ci pentru ca, īn facultatea de specialitate, se studiaza, cu precadere, parazitozele la pasari, pentru gripa aviara fiind alocat un spatiu care reduce foarte mult importanta si mai ales gradul de periculozitate al acestei boli. „Noi nu suntem pregatiti pentru gripa aviara. Nu avem dotari, nu avem laboratoare, chiar daca avem oameni care ar putea face fata influentei acestei boli, daca ar avea cu ce. Nu avem autolaboratoare, iar un kit special pentru aceasta maladie costa cel putin 700 de euro, cu el fiind posibila prelevarea a aproape 500 de probe. Noi facem o medicina cu stetoscop si instrumentar mai mult decāt primitiv. Avem doar un dezinfector rutier”, a afirmat directorul DSV Hunedoara. Cu toate acestea, veterinarii hunedoreni spun ca s-au pregatit pentru o eventuala infectare cu gripa aviara a pasarilor din judet, īnsa aceasta pregatire consta mai mult īn studierea modului īn care se realizeaza contaminarea si īn sfatuirea hunedorenilor despre cum sa previna infectarea cu acest virus. Deci, Doamne Fereste sa apara o eventuala contaminare.
Boala „migratoare”
Cu vānzarea pasarilor vii interzisa, pentru o perioada, si cu pastrarea zburatoarelor īn ograzi de catre proprietari, evitāndu-se contactul cu alte surate cu pene, pe balti sau islazuri, o contaminare sigura cu gripa aviara ar putea fi realizata de la pasarile migratoare. Apropierea iernii determina gāstele si ratele salbatice, dar si alte pasari care ierneaza īn locuri mai calde, sa ajunga, īn aceasta perioada, pe teritoriul judetului Hunedoara. Principalele pasari migratoare care pot aduce virusul īn Romānia sunt cele care vin din Rusia si Kazahstan, iar printre speciile respective se numara gārlitele, ratele si gāstele salbatice. Foarte putine lucruri despre aceste pasari migratoare, care ierneaza si īn judet, sunt cunoscute de catre autoritatile hunedorene, care ar trebui sa studieze acest domeniu. Deci, practic, gripa aviara ar putea veni pe aceasta cale oricānd. Putinii biologi care exista īn judetul Hunedoara nu au studiat acest aspect, pentru ca nu a fost cazul, pāna acum, sau īti pot oferi doar informatii mai mult decāt insuficiente.
Din datele pe care cu greu le-am putut aduna despre transmiterea acestui virus pe „cale” migratoare, am constat ca, deocamdata, putem sa nu ne facem griji īn ceea ce priveste gāstele si ratele salbatice, chiar daca ele migreaza, īn aceasta zona, trecānd si prin partea de sud-est a tarii, acolo unde exista suspiciuni de existenta a virusului gripei aviare. Acest lucru se datoreaza, īn primul rānd, faptului ca zburatoarele de acest gen, mult īndragite de vānatori, nu vor ajunge pe baltile din judetul Hunedoara decāt cel mai devreme la jumatatea lunii noiembrie. Īn cazul īn care ajung aici si sufera de gripa aviara, acestea ar putea infecta fazanii, pasari care traiesc īn acelasi habitat, iar de la fazani, boala se propaga usor la alte pasari si chiar la om.
Mai periculoase pot fi, īn schimb, pasarile rapitoare care ierneaza īn zona de munte a judetului Hunedoara, cu precadere īn Parcul National Retezat sau Parcul Natural „Gradistea Muncelului-Cioclovina”. Sorecarul comun sau īncaltat, vānturelul rosu, soimul rāndunelelor, acvila de munte, soimul calator, uliul porumbar sau banalul porumbel, se pot constitui īn adevarate focare de infectie cu gripa aviara, pentru pasarile domestice. Nu rare sunt cazurile īn care taranii s-au trezit īn ograzi cu cāte un uliu care a intrat īn contact, le-a atacat si chiar omorāt gainile, deci nu este de ignorat aceasta cale posibila de propagare a maladiei virale.
Porcul - mai tare decāt omul
Tuse, scurgeri nazale, lacrimare, diaree cu sānge, slabire, febra sau pene zburlite. Acestea sunt cāteva dintre simptomele pe care le manifesta pasarile infectate cu virusul gripal H5N1, de tip A, care provoaca gripa aviara. Aceasta boala evolueaza panzootic si pandemic si se transmite de la pasarile bolnave, prin aer, dejectii, secretii sau contact direct. Maladia afecteaza pasarile (curci, rate, gaini, potārnichi, fazani, galinacee si pasari de agrement), dar si calul, porcul, iar, prin intermediul acestora, omul. Perioada de incubatie poate dura de la patru zile pāna la doua saptamāni, iar dupa cum spun specialistii este posibil ca, īn final, pasarea sa nu moara, dar sa devina un adevarat rezervor de virusi. Deci, īn cazul īn care o pasare migratoare s-ar īmbolnavi de gripa aviara si strabate distante foarte mari, este foarte posibil ca aceasta sa nu mai ajunga la destinatie. La fel ca si īn cazul omului, la pasari, virusul gripal H5N1 se „prinde” foarte usor de un organism slabit, cu imunitate scazuta, iar cu toate ca poarta denumirea unei banele gripe, pentru cea aviara nu exista vaccin sau tratament. Daca porcul, odata ce a contactat virusul, nu moare, ci devine un purtator al bolii, deci un adevarat focar de infectie, mortalitatea, īn cazul unei persoane care s-a īmbolnavit de gripa aviara, este de peste 60 la suta.