Săptămāna 20 – 26 octombrie 2005, numărul 156

REALITATEA HUNEDOREANA



Gripa aviara poate ataca si Hunedoara




Ramona Stefan

Maladia zburatoarelor a provocat, de ceva timp īncoace, o adevarata isterie īn rāndul populatiei, dar mai ales al autoritatilor. Numeroasele maceluri īn rāndul pasarilor domestice din curtile oamenilor, analizele peste analize, masurile restrictive impuse īn vederea prevenirii unui eventual focar de gripa aviara, inexistenta unui vaccin au bagat spaima īn romāni. Din fericire, printre cei ocoliti de aceasta boala sunt si locuitorii judetului Hunedoara. Si asta pentru ca, dupa cum spun specialistii īn domeniu, nu suntem situati, din punct de vedere geografic, pe o ruta principala de migratie a pasarilor care ar putea fi purtatoare de virusul H5N1 de tip A, adica gripa aviara.


Pasarile migratoare bolnave pot poposi oriunde

Rata mare, nagātul, rata motata, rata mica, si cāteva specii de gāste, cum ar fi gārlitele mari – sunt speciile de pasari la care rezistenta la virusul gripei aviare este deosebit de mare si care pot transmite virusul la celelalte specii de pasari, a declarat Calin Hodor, biologul Parcului National Retezat. „Este o lista īntreaga, dar, pāna īn anul 2005, expertii comunitatii europene au identificat cam 15 specii de pasari salbatice purtatoare de virus si problema este ca include si specii care sunt comune īn toata tara, inclusiv īn judetul Hunedoara. Problema e ca gāstele nu au venit toate din Siberia, de unde cuibaresc, si s-ar putea, identificāndu-se si īn Siberia virusul, sa fie purtatoare si ele, iar gārlite mari se īntālnesc si īn judetul Hunedoara”. El a precizat ca riscul aparitiei gripei aviare pe meleagurile hunedorene este relativ mic, chiar daca unele specii migreaza si īn aceasta zona. Acest lucru se datoreaza, īn primul rānd, faptului ca, din punct de vedere geografic, nu ne aflam pe o ruta principala de migratie a pasarilor, iar ele, īntr-un numar mic, nu vor ajunge pe baltile sau izlazurile din judetul Hunedoara mai devreme de luna noiembrie. „Īn cazul unei pandemii, orice este posibil. Din fericire, pentru cazul acesta, nu avem aglomerari mari de pasari de balta īn judetul Hunedoara. Nu suntem pe o ruta clasica de migratie, cu toate ca Muresul constituie o ruta obisnuita pe care se misca pasarile”.


Notiuni importante

Potrivit autoritatilor locale, pāna acum, īn judetul Hunedoara, nu au fost depistate pasari moarte din cauza virusului gripei aviare. Īnsa, cu toate acestea, s-au luat masurile necesare prevenirii aparitiei maladiei. Īn cazul aparitiei unui focar de gripa aviara, populatia trebuie sa anunte imediat medicul veterinar din localitatea respectiva. „Se stie foarte clar ca pāna acum nu s-a dovedit nici un caz de īmbolnavire directa de la pasare salbatica la om. De obicei, īmbolnavirile sunt strāns legate de lucratori din fermele de pasari infestate care au contact direct si īndelungat cu pasarile, si iar sunt īmbolnavirile legate de animalele de companie, cum sunt ratele. Īn Orient, este foarte uzual pentru copii sa aiba rate ca si animale de companie si multi copii s-au īmbolnavit. Oricum, majoritatea bolnavilor de gripa aviara din Asia de Sud-Est au fost copii, asta ar trebui sa stie si copiii, sa nu le atinga”, a mentionat Calin Hodor. Virusul gripei aviare, dupa spusele acestuia, se ia din atingere de pe pene, din fecale, din secretiile din saliva, nu neaparat din gatire si māncare. „As recomanda, pāna trece valul de boala, ca oamenii care stau īn zonele cu balti de lānga Mures, de pe Strei, de lānga lacurile de acumulare, sa nu īsi mai lase ratele, gāstele libere pe lac sau pe balta. E important ca pasarile domestice sa fie tinute īntr-o oarecare izolare de cele salbatice pentru ca se pot amesteca īn stolurile de pasari salbatice si pot lua virusul pe care sa-l transmita foarte usor omului”. Unul dintre purtatorii virusului H5N1, de tip A este porcul domestic. Odata ce a fost contaminat cu virusul gripei aviare, porcul nu moare, dar devine un purtator al bolii. „Din acest motiv, daca sunt oameni care au porci si carora le permit sa umble pe lānga balta, sa-i tina neaparat īnchisi pentru ca sunt vulnerabili. De asemenea, īn cazul aparitiei unui focar de gripa aviara, eu as recomanda sa nu se atinga pasarile gasite moarte, nici cele domestice si nici cele salbatice, si sa fie sesizate imediat autoritatile sanitar–veterinare”, a mai spus biologul Parcului National Retezat.





Săptămāna 20 – 26 octombrie 2005, numărul 156