Săptămāna 20 – 26 octombrie 2005, numărul 156

REALITATEA HUNEDOREANA


P


„Īn 15 ani, s-au facut prea putine lucruri pentru Deva!”



Īntre anii 1984-1989, municipiul Deva a fost condus de cel mai tānar primar din tara de la acea vreme. La 33 de ani, Ilie Lavu, nascut īn judetul Alba, a fost promovat de pe pozitia de lider al tineretului hunedorean, īn functia de sef al administratiei locale. Dupa īncheierea mandatului si schimbarea regimului, Ilie Lavu nu a renuntat la activitatea politica, devenind membru, iar apoi vicepresedinte al Organizatiei Judetene Hunedoara a fostului Partid Socialist al Muncii (PSM). Absorbtia acestei formatiuni politice de catre PSD l-a adus pe fostul primar devean īntr-un partid de prim rang din Romānia. Acum, Ilie Lavu ocupa functia de sef al Departamentului de Administratie si Interne din cadrul filialei municipale Deva a PSD si secretar al Consiliului Judetean al acestei formatiuni politice.




  • Domnule Lavu, cum arata, acum, municipiul Deva, comparativ cu perioada īn care erati dumneavoastra primar?
    Ilie Lavu: Deva arata bine, dar ar putea sa arate si mai bine. S-au facut si lucruri bune īn aceasta perioada si nu putem spune ca Deva de astazi este identica cu Deva din 1990. Īnsa, resedinta judetului Hunedoara nu arata asa cum ar trebui, dupa 15 ani de munca a locuitorilor acestui oras, dupa 15 ani de tranzitie si framāntari. Era timpul ca Deva sa se ridice la nivelul resedintelor judetelor vecine, cel putin. Nu vreau sa fiu negativist si recunosc ca s-au facut si lucruri bune īn Deva, īn aceasta perioada, dar sunt insuficiente pentru nevoile populatiei.
  • Ce-i lipseste Devei pentru a arata la fel cu resedintele de judete din apropiere, pentru a se ridica la nivelul acestora?
    Ilie Lavu: Īn primul rānd, daca facem o comparatie cu Alba Iulia, care este mai aproape, ne dam seama ca acest oras a ajuns foarte departe, comparativ cu Deva. Am ramas īn urma pentru ca dezvoltarea economica a Devei, cu foarte putine exceptii, a batut pasul pe loc. Si acum, dupa 15 ani, pilonii de baza ai economiei acestui municipiu sunt aceiasi. Ce a aparut īn plus, ca si agenti economici īn Deva, sunt nesemnificativi. Nu este posibil ca, īn Deva, somajul sa fie la nivelul la care este. Chiar si Sebesul a ajuns īnaintea resedintei judetului Hunedoara, īn ceea ce priveste investitiile si locurile de munca oferite populatiei. Daca s-a īncercat acest lucru si nu s-a reusit de catre administratia deveana, īnseamna ca nu s-a facut ceea ce trebuia.
  • Cum ar putea sa schimbe lucrurile īn acest municipiu o conducere a Primariei Deva, formata din membri PSD?
    Ilie Lavu: Īn primul rānd, o administratie social-democrata ar trebui sa īnceapa cu dezvoltarea economica a orasului, cu atragerea de investitori straini si autohtoni. O dezvoltare, fara crestere economica, nu este una adevarata. O retea comerciala formata din cāteva magazine, statii de benzina nu sunt relevante. Trebuie ca īntreprinderile mici si mijlocii, dar si cele puternice din punct de vedere economic, sa se regaseasca īn acest oras. Iar acest lucru nu se poate face decāt prin introducerea, de catre primarie, a unor facilitati pentru investitori, pentru ca acestia sa fie tentati sa vina īn Deva, si printr-o mai mare conlucrare a administratiei cu populatia orasului. Oamenii trebuie consultati si ascultati. O administratie a PSD nu va permite o asemenea fiscalitate nici īn Deva, nici īn restul tarii. Din cāte stiu eu, politica social democrata se face, īn Deva, numai la alegeri si de catre toate partidele. Atunci, sunt importanti toti locuitorii, fie ca sunt bogati sau saraci, fie ca sunt sau nu tigani. Toti le cer votul. Important este ca un partid-social democrat, PSD īn speta, si īn special īn organizatia municipala Deva, este atractiv pentru locuitori, dovada fiind si faptul ca, īn fiecare saptamāna, sapte pāna la zece persoane intra īn acest partid. Acest lucru īnseamna ceva, mai ales ca e vorba de o formatiune politica din opozitie.
  • Ce va „doare”, ca fost primar al Devei, cānd priviti, acum, orasul?
    Ilie Lavu: Īn primul rānd, ma „doare” felul īn care activitatea sportiva a parasit municipiul Deva. Acest lucru trebuie imputat administratiei liberale. E vorba de parasirea Devei de catre echipa de fotbal, care a fost vānduta la Hunedoara si a ajuns pe ultimul loc din clasament. De parasirea urbei de catre lotul national de gimnastica, care a adus un mare renume Devei si judetului Hunedoara. Numai eu stiu cu cāte greutati a fost adus, aici, īn anii 70, acest lot, de la Onesti, iar acum s-a renuntat la el asa usor. S-a renuntat la performanta, iar acest lucru e foarte trist. Īnvatamāntul si sanatatea din orasul Deva sufera foarte mult, iar administratia are mult de lucru īn aceste domenii. Ma „doare” felul īn care se prezinta curatenia din oras, zonele verzi, care, īn buna parte, au fost distruse, dar si modul īn care este gospodarit orasul la periferii. Dar, sunt nemultumit, mai ales, de modul īn care este organizata activitatea īn pietele din oras, care este unul dezastruos.





  • Săptămāna 20 – 26 octombrie 2005, numărul 156