Săptămana 27 octombrie – 2 noiembrie 2005, numărul 157

REPORTAJ

Cel mai pur zacamânt din Europa




Un deziderat al vietii moderne este ca fiecare produs sa aiba caracteristici naturale si ecologice. Aceste cerinte sunt asigurate de societatea Arg Chemisystems Deva pentru dioxidul de carbon oferit clientilor sai. Firma a fost înfiintata în urma cu mai bine de zece ani si are ca obiect principal de activitate exploatarea zacamântului natural de dioxid de carbon (CO2) de la Ocolisu Mare. Situata într-un cadru natural, lipsit de poluare, fabrica de producere si îmbuteliere a dioxidului de carbon lichefiat din localitatea hunedoreana Ocolisu Mare este o unitate de prima marime la nivel national. Potrivit ultimelor buletine de analiza a produsului, realizate la Laboratorul „Analitical Services” din Bruxelles, puritatea gazului CO2 îmbuteliat este de 99 la suta, societatea Arg Chemisystems Deva oferind, astfel, cel mai pur dioxid de carbon din Europa.


Directorul S.C. Arg Chemisystems Deva, Ilie Lavu, la câteva momente dupa primirea distinctiei acordate de CCIJ Hunedoara

Concesionarea exploatarii zacamântului de dioxid de carbon de la Ocolisu Mare a fost obtinuta în urma licitatiei organizate de catre Regia Autonoma a Apelor Minerale Bucuresti cu drept de exploatare experimentala, deoarece, pâna în urma cu doi ani, zacamântul a fost cercetat în regim de explorare si exploatare experimentala. Din anul 2004, societatea Arg Chemisystems Deva a obtinut licenta de exploatare industriala. Pentru exploatarea zacamântului de CO2 s-a proiectat si executat fabrica de prelucrare a dioxidului de carbon brut. Aceasta are la baza tehnologii si instalatii importate de la firma germana BUSE, specializata în acest domeniu si cu o mare experienta pe plan mondial. Instalatia de prelucrare a gazului brut cu continut ridicat de CO2, de 98,5 la suta, de la Ocolisu Mare este complet automatizata, are o capacitate de 6.000 tone/ an si este conceputa pe specificul gazului din acest zacamânt. Potrivit directorului general Arg Chemisystems Deva, Ilie Lavu, actuala instalatie de prelucrare a gazului brut, cu continut ridicat de dioxid de carbon este garantata pentru o functionare de 30 ani, respectiv pâna în anul 2025. Conform calculului de rezerve geologice omologate de Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM), s-a stabilit ca fabrica de la Ocolisu Mare poate functiona în conditii de eficienta fara noi investitii, foraje, pâna în anul 2012, pentru a produce circa 18.200 tone de dioxid de carbon. Într-o etapa ulterioara anului 2012, se va putea continua exploatarea asa – zisa umeda a rezervei de gaz, ceea ce ar presupune o investitie suplimentara, mentinându-se actuala instalatie.


Drumul dioxidului

Fluxul tehnologic al fabricatiei de dioxid de carbon consta în preluarea gazului brut din patru sonde de foraj amplasate în perimetrul de circa doi kilometri patrati si dispuse la distanta de maximum 1,5 kilometri de sediul fabricii de prelucrare a gazului. Pâna la intrarea în fabrica, gazul este trecut prin trei separatoare de picaturi de apa. Aproximativ 15 la suta din dioxidul de carbon alimentar lichefiat se livreaza prin îmbuteliere în tuburi de CO2, restul de 85 la suta se livreaza în autocisterne de CO2, la sediile beneficiarilor cu mijloace de transport proprii. În anul 2004, societatea Arg Chemisystems Deva a avut o cifra de afaceri, numai pe piata interna, de 20.785.005 mii lei. Directorul general S.C. Arg Chemisystems Deva, Ilie Lavu, spune ca o parte din profitul obtinut în anul 2004 a fost investit într-o statie moderna de producere mixturi asfaltice. „Este o noua activitate a societatii noastre, având în vedere modernizarea drumurilor nationale si din judetul Hunedoara”. În acest sens, directorul Arg Chemisystems Deva a precizat ca s-a reusit modernizarea a peste 30 de kilometri de drumuri judetene. Pentru calitatea deosebit de ridicata a produsului obtinut de S.C. Arg Chemisystems Deva, precum si pentru actiunile întreprinse, firma a obtinut premiul întâi, în domeniul industrie, la Topul Firmelor din judetul Hunedoara, care a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute.





Săptămana 27 octombrie – 2 noiembrie 2005, numărul 157