Săptămāna 3 – 9 noiembrie 2005, numărul 158




Caldura „de lux”, la Brad



de Oana Bimbirica


Īn timp ce majoritatea localitatilor urbane din judetul Hunedoara au renuntat demult la termoficarea prin sistem centralizat, optānd pentru centralele de cartier, scara sau cele de apartament, individuale, locuitorii municipiului Brad, cea mai mare parte a lor, prefera sa-si īncalzeasca locuintele cu ajutorul caldurii „de la stat”. Dupa Hunedoara, Bradul este municipiul care s-a confruntat cu cele mai mari probleme īn ceea ce priveste furnizarea agentului termic, iar din aceasta cauza, locuitorii au dārdāit īn locuinte aproape īn fiecare iarna. De aproximativ doi ani, autoritatile bradene se lauda ca au reusit sa rezolve problema termoficarii, prin construirea si punerea īn functiune a unei centrale termice nou-noute, care a īnlocuit-o pe cea veche, aflata la aproximativ 20 de kilometri de oras. Aceasta producea agent termic, cu toate ca era o adevarata bomba cu ceas, deoarece trebuia dezafectata demult. Noua centrala termica, māndria municipalitatii, are o singura, dar mare hiba: produce o caldura prea scumpa pentru buzunarele bradenilor.



Cu toate ca temperaturile au coborāt sub zece grade Celsius de multe ori īn luna octombrie, iar, īn aceste situatii, agentul termic trebuia sa „zburde” vesel prin sistemul centralizat al Bradului, locuitorii au simtit caldura īn locuinte numai īncepānd cu data de 1 noiembrie. Atunci, au mai dat jos din hainele cu care se īmbracasera cānd afara erau trei grade Celsius, iar īn apartamente cu doua sau trei grade mai mult, si s-au gāndit ca, īn aceasta iarna, va fi mai cald īn locuinte. Mai ales cānd stiu ca agentul termic este produs īntr-o centrala termica foarte moderna, care a costat 33 de miliarde de lei. Īnsa, īncalziti lānga caloriferele din cele 4400 de apartamente racordate la sistemul centralizat, foarte putini dintre bradeni se mai gāndesc la costul facturilor pe care le vor plati pentru „luxul” termoficarii de peste iarna. De cānd functioneaza noua centrala termica, locuitorii Bradului se pot „māndri” ca platesc costul cel mai mare pentru o gigacalorie. Din cauza faptului ca agentul termic este produs cu ajutorul pacurii, combustibil pe baza caruia functioneaza centrala, pretul unei gigacalorii īn Brad va fi, īn aceasta iarna, de 3,6 milioane de lei. Chiar daca, potrivit legii, populatia va plati doar pretul national de referinta al gigacaloriei, adica aproximativ 1.075.000 de lei/gigacal, restul urmānd sa fie subventionat de Consiliul Local Brad, efortul financiar pe care trebuie sa-l faca legislativul va fi imens, peste posibilitatile bugetului local.


Pacura si datoriile

Pe de alta parte, īn acest moment, Primaria Brad nu dispune decāt de o rezerva de o mie de tone de pacura, cantitate care ajunge pentru producerea de agent termic doar īn luna noiembrie. Salvarea va veni, dupa cum spune Aurel Circo, viceprimarul Bradului, de la Termocentrala Mintia, care a acceptat sa īmprumute municipalitatii 6000 de tone de pacura. „Marea problema este faptul ca pacura s-a scumpit cu 62 la suta, īn acest an, ajungānd la 11 milioane de lei pentru o tona. Īn plus, din acest sezon, suntem obligati, prin lege, sa includem īn pret si accizele aferente care sunt de 20 la suta. Combustibilul pe care l-am luat de la Mintia, īl vom returna dupa ce vom primi de la Guvern un credit de doua milioane de dolari, bani cu care vom cumpara pacura pentru termocentrala”, a afirmat viceprimarul. Cu toate eforturile municipalitatii, e greu de crezut ca īn aceasta iarna nu se vor acumula datorii la plata īntretinerii atāt din partea populatiei, cāt si a agentilor economici. Numai de anul trecut, societatea locala de gospodarire „Acvacalor” Brad are de īncasat de la populatie facturi restante īn valoare de 24 de miliarde de lei, si alte 12 miliarde de lei, de la institutiile publice. Din cauza acestor datorii, angajatii „Acvacalor” nu si-au mai īncasat salariile de doua luni, gradul de colectare al veniturilor fiind de doar 40 la suta. Cu o gigacalorie „de lux”, asa cum este ea produsa de centrala termica de la Brad, viitorul „suna” destul de rau, īn ceea ce priveste termoficarea din aceasta localitate. La fel ca si īn alte orase, īn care, īnca, mai functioneaza sistemul centralizat, Consiliul Local Brad va īncepe sa īncurajeze debransarile populatiei, doar pentru a scapa de povara subventiilor masive, pe care trebuie sa le plateasca pentru caldura oferita locuitorilor. Asa cum, de anul trecut, bradenii au renuntat la apa calda „de la stat”, deoarece aceasta „curgea” prea scump, un metru cub ajungānd la 130.000 de lei, e posibil ca locuitorii Bradului sa renunte, īntr-un viitor apropiat, si la caldura centralizata, din acelasi motiv. Si atunci, nu-i pacat de centrala aia frumoasa si moderna construita de primarie?





Săptămāna 3 – 9 noiembrie 2005, numărul 158