POLITICA
Alesul local e „traseist” politic
de Oana Bimbirica
Stoparea migratiei politice nu si-a gasit, īnca, o legiferare īn Romānia. Prima īncercare, īn acest sens, soldata īnsa cu un esec rasunator, a avut loc īn toamna anului trecut, cānd parlamentarii au adoptat Statutul Alesilor Locali, dar au avut grija sa elimine din actul legislativ toate prevederile care ar fi putut limita migratia de la un partid la altul. Tentativa a apartinut, atunci, reprezentantilor PSD, partid aflat la putere, īnsa tot din partea acestei formatiuni politice au venit si piedicile, care au dus, īn cele din urma, la adoptarea Statutului Alesilor Locali, fara nici un fel de īngradire a „zburdarii”acestora dintr-un partid īn altul, dupa cum bate vāntul interesului. Cunoscutul dicton al lui Rene Descartes „Gāndesc, deci exist!”, a devenit pentru oamenii politici „Migrez (dintr-un partid īn altul), deci exist!”.
Īntre timp, puterea s-a schimbat, īnsa, se pare ca īn mintea unor oameni politici, cu mai putine afinitati migratoare, a īncoltit, din nou, ideea ca trecerea alesilor locali de la o formatiune politica la alta, īntre scrutinele electorale, trebuie cumva stārpita. Astfel, īn aceasta perioada, īn Parlament se dezbate o initiativa legislativa, apartinānd deputatului PD Ioan Oltean, care are mari sanse sa fie adoptata si sa instituie, īn sfārsit, o sanctionare a alesilor locali care, dupa ce ajung
īntr-o functie importanta, candidānd pe listele unui partid politic, īsi schimba orientarea, migrānd spre alte tabere. Prin aceasta initiativa, deputatul democrat doreste, īn principal, īncetarea de drept a calitatii de primar, īnainte de expirarea duratei normale a mandatului acestuia, īn situatia pierderii, din vina sa, a calitatii de membru al partidului pe a carui lista a fost ales.
Initiatorul a formulat o propunere similara si pentru viceprimari si consilieri locali sau judeteni, dar aceasta situatie a fost rezolvata de Camera Deputatilor prin adoptarea, saptamāna trecuta, a unei initiative legislative liberale, care prevede tocmai īncetarea mandatului, īn cazul migratiei politice a acestora din diverse motive. Succesul propunerii legislative a parlamentarului PD ar duce nu numai la asigurarea unui climat de stabilitate īn viata politica din Romānia, dar si īn cea administrativa, pentru ca de obicei, dezertarea unui primar din rāndurile partidului din partea caruia a candidat, duce, aproape īntotdeauna, la repetarea acestui gest si de catre consilierii locali, care l-au sprijinit pe primarul respectiv pentru a-si impune proiectele din punct de vedere legislativ. De asemenea, existenta unor sanctiuni de orice fel īmpotriva migratiei politice ar putea trezi la viata si bunul simt, pe care alesii locali, odata ajunsi primari, viceprimari sau consilieri, „īl trimit la culcare”, pentru ca nu le mai e de nici un folos, cel putin patru ani, ba uneori chiar strica.
Doctrina creierului de lemn
De afinitati migratoare nu duc lipsa nici alesii locali din judetul Hunedoara. Multi dintre politicienii care au ajuns primari sau consilieri, īnainte de alegerile de anul trecut, candidānd din partea unei anumite formatiuni politice, s-au regasit, īn iunie 2004, printre pretendentii aflati pe listele altui partid, decāt cel care i-a promovat. Deci, migratia īsi urmeaza cursul indiferent de zona, de functie sau de partid. Totusi, daca pāna īn 2004, PSD era cea mai primitoare gazda pentru migratori, nu atāt pentru doctrina promovata de acest partid, cāt mai ales pentru usurinta cu care un politician originar de pe bancile opozitiei īsi poate satisface interesul devenind pesedist si traind euforia puterii, amatorii de schimbari multe si dese (de partid) sunt acum, dupa alegerile de anul trecut, dornici, nevoie mare, sa spuna D.A. sau sa devina conservatori. Astfel, se īntoarce roata, vorba romānului, iar acum este rāndul PSD-ului si PRM-ului sa „plānga” dupa iubirea celor plecati, atrasi de mirajul coalitiei, de gāndul sa faca parte din tabara care conduce, acum, destinele Romāniei. E limpede ca a fi membru PD, PNL, PC sau UDMR nu īnseamna mare lucru pentru primarii sau consilierii migratori, iar doctrina acestor partide are, pentru ei, un rol de frectie la creier de lemn. Importante sunt, pentru ei, avantajele, materiale sau de alt gen, pe care le simt īn buzunar, odata cu intrarea īn rāndurile acestor formatiuni politice. Cānd avantajele sunt luate de vānt, odata la patru ani, prin votul electoratului, casa numita PNL, PC sau PSD poate deveni, oricānd, orice alt partid, important este sa fie acolo, sus, la putere.
Iresponsabilitate de ales
Posibilitatea legiferarii unor sanctiuni pentru migratia politica nu-i sperie prea mult pe alesii locali hunedoreni. Īnsa īi īmparte īn doua tabere, iar opiniile lor despre acest subiect le cresc doza de iresponsabilitate fata de cei care i-au votat, dar si de indiferenta, de care dau dovada de cānd ocupa functiile pe care le au. Fie ca sunt primari sau consilieri locali ori judeteni, stoparea migratiei politice, īndeletnicire care nu le este deloc straina, pare, pentru ei, un lucru imposibil de pus īn practica.
Un primar intrat recent īn bransa migratorilor politici este cel al comunei Totesti, Ionel Cozac, care a schimbat
PSD-ul pe PNL. Acesta sustine ca o lege īmpotriva migratiei ar fi necesara doar īn cazul īn care, īn Romānia, s-ar schimba si conjunctura politica. Nu este de acord cu trecerea alesilor locali de la un partid la altul, dar o practica si spune ca el, ca primar, nu se considera om politic. „Adoptarea unei astfel de legi ar fi deosebit de subiectiva, iar introducerea unei prevederi prin care primarilor sa li se suspende mandatul, daca trec la alt partid, e o mare prostie. Eu am trecut de la PSD la PNL, din motive personale, si nu īmi pare rau. Pe mine nu m-a facut primar PSD-ul, pentru ca oamenii au votat omul, nu partidul”, a afirmat Cozac. Exemplul sau prost a fost urmat si de viceprimarul comunei Totesti, Sorin Stefoni, care a devenit din pesedist liberal.
„Sunt migrator. Ei si ce?”
„Sunt liber sa fac ce vreau!”, cam asta este doctrina īmbratisata de primarul Hategului, Nicolae Timis, care nu este strain, nici el, de zborul dintr-o floare politica īn alta. Acesta, īmpreuna cu alti cātiva zeci de membri ai Partidului Conservator (PC) din zona Hategului, a trecut la PNL, desfiintānd practic filiala PC din acest oras. „Am vazut si eu ce se īntāmpla dincolo, īn Occident. Fiecare este liber sa gāndeasca si sa faca ce vrea, ca om politic. Daca s-ar adopta o astfel de lege, eu cred ca ar fi o īncalcare a Constitutiei, a libertatii omului de a se duce unde vrea. Eu cred ca, daca vorbim de functia de primar, conteaza omul, nu coloarea politica”, a afirmat Timis.
Pe de alta parte, primarul Aninoasei, Ilie Botgros si-a asumat, cu sinceritate, conditia de migrator. Dupa ce, timp de cātiva ani buni, a pendulat nehotarāt īntre PSD si PD, facāndu-si, īn final, cuib, īn prima tabara, Botgros afirma, cu nonsalanta, ca nimeni nu-l poate obliga sa stea īntr-un partid cu care nu mai are nimic īn comun. „Optiunea politica e unilaterala. Este un drept al meu sa ma duc unde vreau, si cānd e vorba de partid. Eu sunt pentru migratia politica. Nu sunt obligat sa stau īntr-o tabara, daca nu mai vreau. Deocamdata, nu intentionez sa mai plec la alt partid, dar daca o voi face e treaba mea unde si cānd plec”, a mai declarat primarul Aninoasei.
„Sa se stopeze, primesc!”
Nici consilierii locali sau judeteni hunedoreni nu sunt scutiti de periplurile pe la diverse partide, majoritatea acestor alesi locali optānd pentru aceasta modalitate de petrecere a timpului liber, īntre scrutinele electorale. Foarte dornic sa desfiinteze, prin lege, una dintre preocuparile sale preferate, cea de a migra de la o formatiune politica la alta, este consilieruljudetean Costel Avram. Adept al politicii lui Vadim, pe care l-a parasit, īn urma cu trei ani, pentru a intra īn PSD, Costel Avram, s-a īntors, īn acest an, la vatra parinteasca, dupa ce a primit spasit iertarea si onoarea de a deveni, din nou, peremist, din partea Tribunului. „Sunt pentru stoparea, printr-o lege, a migratiei politice. Toti cei care au obtinut o functie de consilieri locali sau judeteni, ca membri ai unui partid, ar trebui sa si-o piarda daca trec la altul. E mai greu sa faci asta īn cazul primarilor, pentru ca ei sunt alesi uninominal, nu pe liste de partid. Ar fi indicata o lege īmpotriva migratiei de la un partid īn altul”, a declarat Avram, precizānd, īnsa, ca nu este si īmpotriva fenomenului īn sine.
Schimbarea din functiile obtinute si, eventual, o bāta pe spinare, sub forma eliminarii migratorilor politici de pe orice lista de candidati, pentru alegerile urmatoare. Acestea ar trebui sa fie, dupa parerea consilierului local, Nelu Ardelean, pedepsele aplicate „albinutelor” de partid. Īnsa, daca s-ar putea, sanctiunile īn cauza sa nu-i fie aplicate si lui Ardelean, chiar daca si el a tradat PSD-ul pentru PRM. „Este oportuna votarea unei astfel de legi. Īnsa prevederile ei ar trebui sa intre īn vigoare numai dupa alegerile din 2008, pentru ca, acum, nu mai putem schimba nimic”. Poate doar partidul.
|