Săptămâna 10 – 16 noiembrie 2005, numărul 159

Va avea Jiul probleme cu arbitrii?

Bogdan Barbu

„Ce iau pe mere dau pe pere” este vorba care poate caracteriza cel mai bine evolutia Jiului Petrosani în acest campionat. Dupa victoria de la Vaslui, înfrângerea cu Argesul; dupa punctul din Cotroceni cu Nationalul, egalul de acasa cu Poli Timisoara; dupa egalul de la Galati cu Otelul, doua puncte pierdute acasa cu Pandurii; dupa marul de aur – punctul adus din Stefan cel Mare – a venit un cos de pere padurete: trei puncte pierdute în Vale cu Politehnica Iasi. Patronul Alin Simota s-a saturat de asemenea tranzactii paguboase si, de data aceasta, zilele lui Ionut Chirila pe banca echipei par numarate.

Ajunsa din nou în zona fierbinte a clasamentului, de unde parea la un moment dat ca scapase, la numai un punct deasupra locului 15 - retrogradant, Jiul are în finalul de sezon un program infernal: în ultimele trei etape formatia alb-negrilor întâlneste Bacaul în deplasare, Steaua acasa si Rapidul în Giulesti. Miza acestor meciuri este uriasa pentru fiecare dintre combatante: FCM Bacau este pe penultimul loc în campionat si are nevoie disperata de puncte, Steaua se afla dupa înfrângerea de la Cluj la cinci puncte în spatele lui Dinamo si orice alt rezultat decât victoria în partida cu Jiul ar putea-o scoate din lupta pentru titlu, iar Rapid nu a renuntat înca la speranta de a prinde cel putin locul de Cupa UEFA în campionat, chiar daca la ora actuala Cupa României pare „cartea verde” a giulestenilor pentru Europa în sezonul urmator.


Bacau – Jiul sub semnul întrebarii


Cele doua saptamâni de pauza cauzate de calendarul competitional international – Nationala va juca în Franta doua amicale, cu Cote d’Ivoire si Nigeria, în timp ce alte formatii disputa meciuri de baraj pentru Mondialul german... – nu se anunta deloc linistite pentru Jiul. Meciul de la Bacau are destule premise sa nu se joace numai pe teren si iata de ce: demiterea lui Craciunescu din fruntea arbitrajului românesc a creat multe temeri ca se va reveni la apucaturile anterioare ale „cavalerilor fluierului”. Cu toate pacatele lui, vâlceanul a reusit un lucru incontestabil: sa dea credibilitate arbitrilor români si sa „curete” în oarecare masura prestatia acestora de suspiciuni. Adversarii sai declarati, în afara lui Mircea Sandu si a fostilor colegi din Comisia Centrala a Arbitrilor, au fost Porumboiu, Gigi Becali si Chivorchian – ultimul, nimeni altul decât presedintele Bacaului, care a si votat împotriva lui Craciunescu (din postura de reprezentant al Diviziei C!?) în sedinta Executivului Federatiei. Rezultatul imediat s-a vazut chiar în etapa imediat urmatoare înlaturarii sefului CCA, când antrenorul Sportului Studentesc, Dan Petrescu, a acuzat vehement arbitrajul pro-Bacau (din partida Sportul – Bacau, scor 2 – 1), când centralul a închis ochii la câteva infractiuni clare din careul moldovenilor. Cum formatia din orasul lui Bacovia – si a lui Sechelariu... – era cunoscuta în campionatele trecute ca una favorizata de „fluierasi”, în calitate de „stâlp al Sistemului”, ramasa în prima divizie în urma cumpararii unui loc – fapt unic la acest nivel în fotbalul românesc! – nu e deloc deplasat sa banuiesti ca petrosanenii vor avea mari probleme în etapa viitoare, în deplasarea de la Bacau.


Steaua si Rapid, obstacole dificile


Chiar daca nu traverseaza deloc o perioada fasta (nu a mai înscris de patru meciuri!), adversara Jiului din penultima etapa se numeste totusi Steaua si vine la Petrosani cu gândul de „totul sau nimic”, în tentativa de a-si apara titlul cucerit anul trecut. Coincidenta sau nu, patronul Stelei este un alt contestatar al lui Craciunescu, iar explicatia este si aici una extrem de simpla: daca în campionatul trecut ros-albastri au primit câteva penalty-uri absolut gratuit (la Alba Iulia, la Bistrita si acasa cu CFR Cluj) atunci când aveau nevoie, în aceasta editie au lipsit asemenea gesturi fata de formatia din Ghencea, ceea ce l-a facut pe ex-ciobanul din Pipera sa vada un „complot” împotriva Stelei. Odata cu disparitia sefului CCA de la cârma lor, atitudinea arbitrilor poate reveni la ceea ce a fost, ba chiar mai mult decât atât, spera Gigi Becali. Oricum, nimeni nu se gândeste ca Jiul va fi cumva favorizata la meciul cu Steaua. Rapid constituie un caz aparte. Echipa care a învins în Giulesti pe Feyenoord si pe Rennes în cupele europene nu a stralucit deloc în întrecerea interna, pozitia ocupata în acest tur de campionat creând destule tensiuni la club, unde antrenorul Razvan Lucescu si presedintele Dinu Gheorghe au fost la un pas sa-si faca definitiv bagajele. Rezultatele din Cupa UEFA au salvat deocamdata posturile cuplului Lucescu – Gheorghe, însa Copos nu pare a fi un om dispus sa astepte la infinit performanta dorita. Prezent la deja celebra sedinta de mazilire a lui Craciunescu, Dinu Gheorghe s-a abtinut de la vot, o atitudine prudenta – spun unii, duplicitara – afirma altii. Daca în prima parte a turului conducatorii Rapidului au racnit împotriva arbitrajelor, dupa un 1 – 0 cu Iasiul dintr-un penalty care nu a fost (a recunoscut cel care „l-a scos”, Maldarasanu) si alt 1 – 0 cu Bacaul dintr-un gol marcat din ofsaid aceiasi oameni au lasat-o mai moale. Nu a durat mult, pentru ca aceiasi Dinu Gheorghe si Razvan Lucescu au pus iarasi vechea placa, cu arbitrajul, dupa înfrângerea de la Bistrita – culmea, „fieful” Rapidului în ultimii zece ani! Ce fel de arbitraj va avea Jiul la Rapid, în ultima etapa, ramâne de vazut; bine ar fi sa fie macar la acelasi nivel ca acelea de la Bucuresti din meciurile cu National si Dinamo, în care elevii lui Ionut Chirila au putut juca si în calitate de oaspeti.






Săptămâna 10 – 16 noiembrie 2005, numărul 159