Săptămâna 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160

ADMINISTRATIE

Buget avem, bani ne mai trebuie!



de Oana Bimbirica


La fel ca în fiecare an, în aceasta perioada Parlamentul României este în fierbere, temperaturile ridicate din plenul Senatului si Camerei Deputatilor fiind rezultatul luptelor verbale care se poarta pentru adoptarea proiectului bugetului de stat pe anul 2006. Dupa polemicile si încercarile disperate ale senatorilor si deputatilor de a-i convinge pe membrii Comisiilor de Buget-Finante ale celor doua camere ale Parlamentului sa le accepte cererile de suplimentari de fonduri, pentru unele capitole bugetare sau pentru unele investitii din judetele pe care le reprezinta, câmpul de bataie pentru adoptarea proiectului de buget s-a mutat, în aceasta saptamâna, în plenul Legislativului, însa multe dintre spirite s-au linistit deja. Calmarea nu a venit din ceruri, ci a fost impusa mai degraba din resemnarea la care sunt nevoiti sa recurga, anual, senatorii si deputatii, când vine vorba de adoptarea sumelor din pusculita nationala, pentru ca, vrând-nevrând, trebuie sa accepte o lege nescrisa, însa impusa cu forta. Aceea ca, atunci când vine vorba sa împarta banii, Guvernul nu este deloc generos, ba e chiar nedrept, se lasa foarte greu înduplecat sa suplimenteze ceea ce a stabilit deja, iar în fata celor care vin „cu cersitul” are o atitudine care, mai mereu, îi lasa cu „ciocu’ mic” pe solicitanti.

Deputatul Gheorghe Firczak nu face amendamente, ca n-are rost Senatorul PRM Viorel Duca e prea european pentru bugetul anului 2006



Interes... de nu ma bag

Dincolo de zgârcenia celor din Comisiile de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, un parlamentar care-si ia în serios atributiile n-are cum sa nu se gândeasca la o modalitate de a aduce mai multi bani judetului pe care-l reprezinta în Legislativ. N-are cum sa nu-si dea seama ca, în fiecare an, Guvernul da cu o mâna si ia cu doua, iar în ceea ce priveste banii pe care Executivul îi distribuie pe hârtie, în teritoriu, acestia sunt mai mult decât insuficienti. Fie ca sunt senatori sau deputati, cel putin un amendament la tolba când vine vorba de proiectul de buget, chiar daca e unul care va fi respins cu brio, da bine la imagine si CV, ca sa nu mai vorbim de faptul ca arata existenta unui oarecare interes din partea acestora si este o dovada ca macar în timpul unei cafele, servita la bar, parlamentarii au reusit „sa dea o geana” pe proiectul de buget al anului 2006. Însa, din nefericire, întocmirea si depunerea unor amendamente sau, mai precis a unor propuneri de modificare a unor legi, în acest caz a celei care stabileste bugetul de stat pentru anul viitor, de acordare a unor fonduri suplimentare pentru locuitorii judetului care i-au trimis în Parlament s-a dovedit a fi, si pentru cea mai mare parte a senatorilor si deputatilor de Hunedoara, o chestie neinteresanta, care le-ar fi mâncat prea mult din timpul lor liber. Se pare ca acestia au mostenit meteahna de la predecesorii lor, sau au decis ca e bine sa-si pastreze vechile obiceiuri, asta daca ne referim la parlamentarii de Hunedoara care sunt mai vechi în bransa. Astfel, reprezentanti ai PRM, PSD, PC, PD sau PNL, cei trei senatori si opt deputati ai judetului Hunedoara, cu foarte putine exceptii, s-au uitat peste proiectul de buget pentru 2006, au constatat ca e plin de cifre si calcule pe care nu le înteleg, si au actionat dupa zicala „Daca nu înteleg, e bine sa nu ma bag, ca poate o patesc!”.


Deputati, deloc agitatori

Printre cei care nu s-au abatut deloc de la zicala de mai sus, se numara si Gheorghe Firczak, deputat de Hunedoara al minoritatii rutene. Cu toate ca se afla la al doilea mandat în aceasta functie, Firczak nu face parada de realizari proprii si nici nu are cu ce se mândri. În ceea ce priveste proiectul de buget pentru anul 2006, deputatul de Hunedoara n-are nici o treaba cu el, în consecinta, de ce ar depune amendamente prin care sa-l modifice? Firczak sustine ca nu a întocmit nici un amendament la legea bugetului, pentru ca „n-are nici un rost, ca oricum nu sunt aprobate”. Poate pentru ca se declara de etnie rutena, Gheorghe Firczak nu stie ca mai mereu e bine sa încerci, ca „încercarea moarte n-are”, iar, uneori, se poate solda cu un succes. Iar daca aveam vreo îndoiala ca a citit proiectul de buget, Gheorghe Firczak declara ca el nu este în masura sa spuna daca sumele alocate de Guvern judetului Hunedoara sunt suficiente sau nu. „Acest lucru poate sa-l faca doar consiliul judetean, pentru ca acolo se analizeaza sumele si se cunosc exact necesitatile”. Deputatul minoritatii rutene pare incapabil de a face ceva de unul singur, ca parlamentar, dat fiind faptul ca a decis sa nu se implice cu amendamente în adoptarea proiectului de buget, dupa ce, colegii sai de breasla, reprezentanti ai judetului Hunedoara, nu au venit la o întâlnire stabilita tocmai cu scopul de a discuta despre… buget. În aceeasi categorie, a parlamentarilor care nu se agita în zadar, intra si deputatul PSD de Hunedoara Ioan Timis. Cu o vasta experienta în cariera de parlamentar, Timis stie „cum se construieste bugetul de stat si ca suplimentarile de fonduri se aloca dupa negocieri îndelungate si întotdeauna pe criterii politice”. Asa ca, de sa mai faca amendamente? Deputatul PSD sustine ca ar fi vrut sa ceara niste bani în plus, pentru câteva investitii importante din judetul Hunedoara, dar s-a temut sa nu fie, din nou, acuzat de reprezentantii Comisiilor de Buget-Finante ca vrea sa deranjeze echilibrul bugetar si sa i se reproseze ca vrea bani în plus, desi stie ca nu sunt fonduri.


Europeni sau cu alte treburi

De o sinceritate debordanta este senatorul PRM de Hunedoara, Viorel Duca. Trimis ca observator la Parlamentul European, Duca a declarat, cu un pronuntat accent american, ca nici macar nu s-a uitat peste proiectul de buget pentru 2006, fiind foarte ocupat cu munca sa de spectator la Legislativul Uniunii Europene, ca sa nu mai vorbim de depunerea unor amendamante. „Însa, sunt sigur ca, colegii mei de la PRM au avut în vedere si judetul Hunedoara, când au discutat despre proiectul de buget”. Oare ? Cu toate ca nu a putut fi contactata, colega lui Duca de la Parlamentul European, deputatul PD de Hunedoara, Monica Iacob Ridzi, nu poate fi inclusa în categoria parlamentarilor care lectureaza exclusiv romane politiste sau de dragoste, nu proiecte de legi, data fiind activitatea pe care a avut-o, pâna acum, în Legislativ. Însa, pentru întocmirea de catre aceasta a unor amendamente prin care sa ceara mai multi bani pentru judetul Hunedoara, nu putem baga mâna în foc, pentru ca... Strasbourg e departe Alti parlamentari hunedoreni, cum ar fi deputatul PNL Dan Radu Rusanu sau deputatul PC Liviu Almasan, au preferat sa nu raspunda la telefon, decât sa fie pusi în ipostaza de a recunoaste ca proiectul de buget poate fi modificat prin amendamente, dar nu prin ale lor, pentru ca acestea nu exista. De altfel, initiativele legislative pe care le-au avut cei doi de când au fost alesi deputati ne întaresc convingerea ca au avut alte treburi mai importante de facut decât sa întocmeasca amendamente si sa ceara bani în plus pentru judetul Hunedoara. Cât despre parcurgerea macar „în mare” a proiectului de buget pentru anul 2006, suntem siguri ca acest lucru l-a facut liberalul Dan Radu Rusanu, pentru ca este vicepresedinte al Camerei Deputatilor si a facut parte din comisia care a aprobat sau respins amendamentele parlamentarilor. Conservatorul fost peremist, Liviu Almasan, se pare ca îsi pastreaza fortele pentru bugetul anului 2007, când România va adera în Uniunea Europeana, iar amendamentele depuse „vor da mai bine” în fata strainilor.


”Sunt femeie, deci am succes!”

Cu sau fara frica de un insucces, patru parlamentari de Hunedoara si-au luat inima în dinti si au decis ca merita „sa încerce marea” cu un puternic iz de buget de stat pe anul 2006. Doi deputati si doi senatori ai judetului au citit câte ceva din proiectul de buget, au ascultat pe la usile ministerelor, dar, mai ales, au întrebat, pe aici, prin judet, cine de ce bani are nevoie, iar, în final, au astenut pe hârtie câteva cuvinte, putine, însa neplacute pentru guvernanti, prin care cereau mai multe fonduri pentru anumite investitii. Astfel, senatorul PNL de Hunedoara Viorel Arion a depus un amendament prin care solicita cinci miliarde de lei pentru finalizarea Catedralei Ortodoxe din municipiul de pe Cerna. Însa, desi a fost ascultat de colegul sau de partid, Dan Radu Rusanu, parlamentarul liberal a ramas cu buzele umflate si cu amendamentul respins. Aceeasi soarta au avut-o si cele zece propuneri de suplimentare de fonduri pentru diverse capitole si obiective de investitii din judet, întocmite si depuse de deputatul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula. Acesta a cerut, printre altele, bani mai multi pentru programul „Fermierul” si sectorul minier, propunând drept sursa de finantare cele patru miliarde de euro preconizate a fi obtinute din privatizarea Bancii Comerciale Române. Interesante, dar… respinse! Colegul lui Nicula de partid, senatorul Adrian Paunescu, ca un poet ce e, a cerut, si el, prin 12 amendamente, fonduri suplimentare pentru o serie de institutii de cultura. „Nu am putut aborda, cu adevarat, nici una dintre propuneri, pentru ca ni s-a spus de la început ca nu au bani”. Ghinion din nou. Bafta nu i-a ocolit, însa, pe toti parlamentarii de Hunedoara care au încercat sa obtina bani mai multi de la buget pentru judetul pe care-l reprezinta în Legislativ. Deputatul PC Ionica Popescu a scris trei amendamente la legea bugetului de stat pe 2006, solicitând suplimentari de fonduri pentru o scoala din Vulcan, construirea a doua blocuri ANL la Uricani si Vulcan si alocarea de fonduri în vederea cumpararii unui tomograf computerizat pentru Spitalul Municipal „Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Primele doua propuneri i-au fost respinse cu brio, însa Comisiile de Buget Finante s-au îndurat si au acceptat acordarea a 3,6 miliarde de lei, din cele patru miliarde solicitate, pentru cumpararea aparatului medical.







Săptămâna 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160