Săptămâna 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160

INTERVIU


Prietenii primarului se înfrupta din bugetul Devei



de Stefan Ciocan


Un consilier al primului ministru Tariceanu a dat un tun de peste opt miliarde de lei bugetului municipiului Deva. Cu complicitatea primarului liberal Mircia Muntean, consilierul de stat Ludovic Fodor, împreuna cu un om de afaceri hunedorean, Doru Sapta, au vândut Primariei Deva cu 10,5 miliarde de lei un imobil pe care cu doar trei luni în urma au platit ceva mai putin de doua miliarde de lei. Primarul Mircia Muntean a cumparat imobilul, cu toate ca o comisie de evaluare instituita tot de el a apreciat ca pretul cladirii este exagerat în raport cu starea fizica a acesteia. Relatiile dintre edilul Devei si cei doi vânzatori sunt de notorietate, Mircia Muntean petrecându-si câteva concedii în strainatate împreuna cu acestia.

Consilierul de stat la cabinetul premierului, Fodor Ludovic, a câstigat mai mult de patru miliarde de lei dintr-un foc, cu ajutorul edilului sef al Devei, Mircia Muntean. În luna iunie 2003, doi oameni de afaceri din municipiul Deva, Ludovic Fodor si Doru Sapta, au cumparat la licitatie, de la lichidatorul societatii comerciale Nagy & Zsok Contapex SRL un imobil situat în vecinatatea pietei agro-alimentare din municipiul Deva. Datorita starii avansate de degradare a imobilului, lichidatorul a fost nevoit sa organizeze peste 10 licitatii pentru a putea sa-i gaseasca un cumparator. Cu foarte mare greutate, cladirea compusa din demisol, parter si doua etaje a fost adjudecata de catre cei doi oameni de afaceri cu 61.416 dolari, ceea ce reprezenta în acea perioada mai putin de doua miliarde de lei.


Darnicia primarului

Fara sa investeasca nimic în reamenajarea cladirii, Doru Sapta si Ludovic Fodor au revândut imobilul dupa doar trei luni, mai precis în septembrie 2003, Primariei Deva la pretul de 10,5 miliarde de lei. Beneficiul net al celor doi a fost de mai mult de 8,5 miliarde de lei în doar trei luni. Primarul Mircia Muntean a semnat contractul de vânzare-cumparare chiar daca stia ca pretul cladirii este mult supraevaluat. Pentru a evalua imobilul ce urma sa fie achizitionat din bani publici, primarul a dispus constituirea unei comisii din care au facut parte angajati ai primariei: Ionel Iovan, Silviana Nutu, Dorel Ardelean si Ioan Hohman. Acestia au studiat un raport de evaluare prezentat de vânzatori si s-au deplasat în teren sa evalueze starea fizica a imobilului. În urma evaluarilor, comisia a apreciat ca pretul de 10,6 miliarde de lei solicitat de vânzatori este exagerat. Cu toata opozitia comisiei, Mircia Muntean a semnat totusi contractul de vânzare cumparare pentru o suma diminuata cu doar 100 de milioane, respectiv 10,5 miliarde de lei.


Primaria putea sa obtina cladirea la un pret mai mic

Lichidatorul firmei Nagy & Zsok Contapex SRL a confirmat faptul ca printre creditorii acestei societati s-a aflat si Consiliul Local Deva, care putea sa solicite trecerea imobilului în patrimoniul propriu, în contul datoriilor pe care firma lichidata le avea la bugetul local. Tinând cont de faptul ca au fost organizate peste 10 licitatii pentru vânzarea imobilului, edilul Devei putea sa gaseasca o solutie legala de a achizitiona cladirea la un pret rezonabil. Mircia Muntean sustine ca a fost nevoit sa cumpere imobilul pentru a putea oferi un sediu societatilor de gospodarire comunala, Apaserv si Calor, al caror actionar majoritar este Consiliul Local Deva si care au fost evacuate din fostul lor sediu, revendicat si adjudecat de proprietar. Pe lânga cele 10,5 miliarde de lei, Primaria Deva a mai investit câteva miliarde în renovarea si amenajarea cladirii pentru a putea fi folosita ca sediu pentru cele doua societati. Membrii comisiei de evaluare au atras atentia primarului ca pretul cladirii nerenovate se ridica la 439 de euro pe metrul patrat, ceea ce este mult peste costurile necesare construirii unei cladiri noi.


„Aveam nevoie de aceasta cladire”

Primarul Mircia Muntean sustine ca nu avea alta solutie pentru mutarea societatilor de gospodarire comunala, în conditiile în care proprietarul cladirii unde acestea au avut birourile a cerut o chirie foarte mare, 280 de milioane de lei pe luna. „Nu am putut sa cumpar mai ietin imobilul, pentru ca eu în calitate de administratie locala nu puteam sa particip la licitatia organizata de lichidator”, a declarat edilul Devei. De asemenea, Mircia Muntean sustine ca pretul nu a fost de 10,5 miliarde ci doar de 8 miliarde, dar este contrazis de de contractul de vânzare-cumparare prin care este stabilit pretul vânzarii si care poarta semnatura sa.


Prieteni buni

Relatiile dintre Mircia Muntean si cei doi vânzatori, Doru Sapta si Ludovic Fodor, sunt dintre cele mai cordiale. În acesta vara edilul Devei si-a petrecut câteva zile în Croatia, la Zadar, fiind invitat de Doru Sapta, în timp ce la primarie, oficial, se stia ca este în Ungaria la o întâlnire cu conducerea orasului Szigetvar, înfratit cu Deva. De asemenea, postul de consilier al premierului, pe care-l ocupa Ludovic Fodor, a fost obtinut cu sprijinul nemijlocit al liberalului Mircia Muntean, care a intervenit pe lânga seful sau de partid.
Acte care atesta o noua afacere „profitabila” pastorita de edilul-sef al Devei





Săptămâna 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160