Săptămana 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160

REPORTAJ

Coca-Cola si maidanezii


de Oana Bimbirica

Urechiusele li se misca la fel ca antenele, urmarind fiecare zgomot, iar ochisorii, adorabili, dar plini de curiozitate, clipesc des, de placere sau, poate, uimiti de priveliste. Din când în când, casc lenesi, iar dungile care-i acopera din cap pâna în picioare se misca în ritmul respiratiei lor usoare, de puisori de tigru. Coca si Cola si-au dat seama, de când au deschis ochii si au adulmecat aerul cu nasul lor ca un buton, ca vor fi niste vedete si vor avea parte de un tratament special, care va include, din când în când, un tacanit, urmat de o lumina rapida, dar orbitoare si neplacuta pentru ochisorii lor, numita blitz. Însa, de când stau cuibariti la sânul cald al mamei lor, într-o cusca speciala a Gradinii Zoologice din Hunedoara, cei doi pui de tigru bengalez au vazut multe fete omenesti, au auzit multe voci, pe care, însa, nu le înteleg si de care le este teama. Doar mârâitul dragastos, torsul si sarutul mamei îi linistesc pe Coca si fratele ei dungat, Cola, care, de doua luni si jumatate, au devenit mândria gradinii zoologice, fiind primii pui care s-au nascut aici, în captivitate.



În urma cu patru ani, populatia Gradinii Zoologice din Hunedoara a crescut cu un cuplu de tigri, Silvia si Dorinel. Cei doi tigri bengalezi, specie aflata pe cale de disparitie, au fost adusi de la Gradina Zoologica din Sibiu, pentru a completa numarul de specii de animale existent, atunci, la Hunedoara. Tânarul cuplu a fost cazat într-o cusca pe masura lor, iar viata li s-a scurs lent si armonios, însa lipsita de libertatea salbaticiei. Tigroaica Silvia, în vârsta de patru ani si tigrul Dorinel, mai mare cu un an, împarteau atât mâncarea, cât si visul la o goana dupa vânat, prin ierburile junglei africane. Au lasat sa se scurga cursul vietii, cu toate ciclurile lui, iar, în luna septembrie a acestui an, dupa patru luni, Silvia i-a daruit partenerului ei doi puisori, un pic mai mari decât o ruda a lor, pisica. &bduqo;A fatat puii într-o noapte, acolo, în interiorul custii. Nici unul dintre îngrijitori nu se afla lânga ea, atunci, pentru ca, desi era însarcinata, tigroaica e totusi o fiara. Dimineata, când am venit, i-am vazut pe cei doi pui. Atunci, i-am botezat Coca si Cola&rduqo;, povesteste medicul veterinar Ciprian Hodor, directorul Gradinii Zoologice din Hunedoara. Aflati aici de patru ani, atât Silvia cât si Dorinel s-au obisnuit cu oamenii si le cunosc glasurile. Totusi, nu suporta strainii, iar în timp ce puisorii îi sunt admirati si fotografiati, tigroaica mârâie si scuipa dând nervoasa capul pe spate, tolanita, într-un colt al custii, cu Coca si Cola, ascunsi aproape în totalitate la sânul ei. Afara, în cealalta parte a custii, aflata pe aleea de vizitare, imensul tigru Dorinel te priveste cu niste ochi plini de tristete. Rage încet, iar medicul Ciprian Hodor îl linisteste, soptindu-i numele la ureche. &rduqo;E suparat acum, ca sta mai mult singur, dupa ce femela cu puii a fost mutata în spate, unde e mai cald. Însa, cam doua-trei ore pe zi, îi dau si ei drumul aici, cu el, sa mai ia aer. I-am scos afara si pe cei doi pui, însa nu stiu ce au facut, ca unul dintre ei s-a lovit la picior, iar acum îi facem tratament&rduqo;, mai spune Hodor.

Salvati-i de la moarte!


Frigul din ce în ce mai aspru al ultimei luni de toamna a cam rarit numarul vizitatorilor gradinii zoologice. Putinii iubitori de animale care mai trec pragul acestui loc pot vedea aici aproximativ 70 de animale din 20 de specii, de la porumbei, pauni si corbi, pâna la ursi carpatini, vulpi, nutrii, pisici birmaneze, lupi si o pereche de lei, felinele fiind ultimele achizitii ale gradinii zoologice. Începând de saptamâna viitoare, vizitatorii, mai ales cei care iubesc cu adevarat animalele, vor putea sa faca cunostinta cu alte 70 de suflete nevinovate. Acestea sunt cazate într-un adapost pentru câinii comunitari, proaspat renovat, aflat în incinta gradinii zoologice. Dupa ce timp de câteva luni zeci de câini comunitari din Hunedoara, prinsi de hingheri, au fost tinuti de-a valma, claie peste gramada, într-un spatiu impropriu din toate punctele de vedere, Primaria Hunedoara a facut un efort financiar, alocând de la bugetul local aproximativ 200 de milioane de lei pentru construirea unui nou adapost pentru maidanezi. Adapostul este dotat cu padocuri si custi, iar în fiecare dintre acestea sunt tinuti câte patru câini. Desi e curat si amenajat dupa cerintele Uniunii Europene în domeniu, fiind dotat chiar si cu castronase de inox, cei mai buni prieteni ai omului nu sunt deloc la locul lor, aici. Adapostul este gazda pentru acesti câini doar timp de 14 zile, perioada dupa care, daca nu sunt revendicati sau adoptati de cineva, patrupedele sunt eutanasiate, pentru ca asa cere legea. Daca iubiti animalele, faceti un drum pâna la Gradina Zoologica din Hunedoara si adoptati un câine comunitar. Nu e de rasa, însa are ochii la fel de frumosi si inteligenti, boticul la fel de umed ca un câine cu pedigree. În plus, va va iubi si va va fi devotat toata viata, pentru ca stie ca l-ati salvat de la o moarte sigura.





Săptămana 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160