Săptămana 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160

REPORTAJ

Cuibul haiducilor


Ciprian Iancu

O zi de vara torida. E duminica, asa ca-n sat, īn Cerbal, nu se lucreaza. Nici nu prea are cine. Razboiul e terminat de vreo doi ani, dar de la oaste nu s-au īntors prea multi barbati īn putere. Micul Trandafir, un tānc de 7 ani, īsi ia ciubotele, se furiseaza afara din curte si o ia spre Cornet, dealul īncovoiat din spatele casei sale, unde stie el ca gaseste cirese galbene si dulci. Singur si voios merge spre locul cu pricina. Ca sa ajunga mai repede īncepe si sare cāteva garduri prin ograzile oamenilor, mai trece prin padure, un kilometru, da sa iasa īn poienita īn care se afla si ciresul. Deodata, se opreste fara sa mai poata schita nici un gest. Teava unei mitraliere asezata pe afet. Culmea, era īndreptata spre el: &bduqo;Acolo am īnlemnit. Am mai facut dupa-aia numa un pas. Vreo cinci zdrahoni sforaiau tat sub ciresul meu. Era puscociul ala mare īndreptat spre mine lasat asa, fara stapān. Īn rest, tati dormeu cu puscile su cap. Nu mi-o mai trabuit nici cirese, nici apa, nici nimic. Am plecat fara sa suflu de-acolo si dupa ce m-am departat un pic am luat-o la fuga&rduqo;, īsi aminteste Trandafir Costa, un padurean get-beget, acum īn vārsta de 65 de ani. Mai tārziu aflase ca, de fapt, se īntālnise cu o ceata de partizani, probabil fugari care se opuneau regimului comunist proaspat instaurat.


De-a lungul secolelor Muntii Poiana Rusca au adapostit cete īntregi de haiduci

Satul Cerbal este situat īn inima Tinutului Padurenilor (judetul Hunedoara); aici si nu numai, pe vremuri, fiecare om &bduqo;prevazator&rduqo; avea macar o pusca ascunsa pe undeva, ca sa aiba pe ce pune māna īn caz de nevoie. Īn Cerbal comunistii nu s-au īncumetat sa nationalizeze pamānturile oamenilor. De fapt, CAP-uri īn Tinutul Padurenilor au fost foarte putine, doua sau trei. Acesti oameni au fost si sunt si acum greu de &bduqo;asimilat&rduqo;. Daca anumite influente le-au fost utile, s-au lasat īnduplecati. Daca cineva īnsa īncerca sa le impuna un anumit lucru, problema se complica. Romanii au reusit doar partial sa ocupe zona, desi este situata destul de aproape de Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Ŗi-au atins īnsa scopul - exploatarea resurselor de fier. Mai tārziu, austro-ungarii s-au impus, pentru o vreme īnsa. Au avut tot timpul de-a face cu opozanti. Povestile batrānilor, legate cu date istorice si cu descoperiri, aparent banale, pun īn valoare farmecul istoricului zonei. O noua dovada &bduqo;palpabila&rduqo; este pistolul artizanal gasit īn hornul unei cladiri vechi de aproape 200 de ani din Ghelari, nu mai departe de saptamāna trecuta. Arma pare si acum functionala. Percutorul merge, opritorul la fel, iar teava, pe interior este prevazuta cu ghinturi, cele care-i dau glontului miscarea de rotatie ce-l face si mai eficient. &bduqo;Descoperirea unei astfel de arme nu ma suprinde absolut deloc – spune istoricul Ovidiu Popescu, un bun cunoscator al Tinutului Padurenilor si al trecutului sau. Pe la 1.700 aparusera si aici armele de foc. Austro-ungarii le aveau īn dotare. Padurenii nu aveau bani sa-si cumpere, dar cu mintea lor extrem de ascutita reuseau sa-si confectioneze singuri arme de foc. Fiecare īsi apara īn primul rānd avutul propriu si dorea sa aiba cu ce sa faca asta. Padurenii au fost si sunt īnca unii dintre cei mai aprigi romāni. Ei sunt unul dintre neamurile romānesti care pastreaza poate cel mai bine chiar si traditiile dacice. Au fost foarte greu de asimilat. Cu secole īn urma au fost adusi īn zona iobagi din sudul tarii, dar acestia au fost transformati īn padureni, nu invers. Plus ca relieful si zona salbatica le permitea sa se apere destul de bine de cotropitori. Nu multi s-au aventurat pe vai īn sus īn Poiana Rusca&rduqo;.

Codrul – frate cu haiducul

Despre grupurile de partizani, numiti general &bduqo;legionari&rduqo; īn zona, batrānii din satele padurenesti nu prea vor sa povesteasca. Unii dintre ei sunt chiar &bduqo;banuiti&rduqo; ca ar fi fraternizat cu aceia care se opuneau īn special comunismului. De fapt chiar si-n ultimii ani de comunism existau barbati īn toata firea despre care se zvonea ca mai detin arme ascunse īn locuri greu accesibile, īn special īn paduri. Securitatea si militia nu au facut īnsa prea multe anchete pe aceasta tema. Padurenii, atāta timp cāt au fost lasati īn pace sa-si cultive pamānturile si chiar li s-a oferit ocazia sa aiba leafa luata de la minele de fier din zona, n-au pus probleme mari nimanui. Unii dintre stramosii lor au ramas īnsa īn istorie. Profesorul Ovidiu Popescu sustine ca cel mai cunoscut haiduc ce s-a ascuns īn Poiana Rusca a fost Petru Mantu. Dupa ani la rānd de haiducie īn Banat (īn secolul al Vlll-lea), el s-a retras aici pentru a scapa de urmarirea trupelor austro-ungare. &bduqo;Nimeni nu a stiut de unde sa-l ia. A stat cred vreo trei ani īn zona satului Merea din comuna Lunca Cernii, si a fost nevoie de o tradare ca el sa poata fi capturat. Cineva le-a spus urmaritorilor care īi sunt traseele si locurile īn care ar putea sa-l gaseasca&rduqo;, adauga profesorul Popescu.

Comoara blestemata

Petru Mantu, nefiind padurean de origine, nu a fost inclus īn folclorul zonei. Padurenii se māndresc īnsa cu povestea comorii blestemate. Toti o stiu si cred īn ea, mai ales cei batrāni si mai ales ca exista si documente istorice care atesta o parte dintre fapte. Īn februarie 1801, opt padureni au fost arestati pentru ca au refuzat sa se īnroleze īn armata austro-ungara. Ei au fost īnchisi pentru cāteva zile la Castelul Corvinestilor. Īntr-o noapte, cei opt tineri au reusit sa evadeze. Printre fugari se afla judele satului Cerisor, Ioan Vinca. Acesta i-a transformat pe colegii sai de celula īn haiduci, iar īn conducerea cetei era ajutat de doi voinici din satul Cerbal, Vlad Nestor si Vlad Tanase. Haiducii au īnceput sa jefuiasca oamenii īnstariti care circulau spre sau dinspre centrele de extractie si prelucrare a minereului de fier de la Ghelari, Govajdie si Muncel. Au reusit sa adune astfel o adevarata comoara. Tot ce adunau depozitau undeva īntre Ghelari si Cerbal, īntr-o grota calcaroasa, īn speranta ca, vreodata, cu ajutorul ei īsi vor aduna o armata si-i vor alunga pe asupritori. Au jurat sa nu spuna nimanui unde sunt comorile. Haiducii nu au apucat īnsa sa-si īndeplineasca planul. Īn luna iunie a aceluiasi an, 1801, Ioan Vinca a fost prins īn Vadu Dobrii (zona situata la granita muntoasa dintre judetele Timis si Hunedoara), legat de un car si tārāt aproape 60 de kilometri, pāna la Hunedoara, unde, apoi, a fost tras pe roata. Aceeasi soarta au avut-o si ceilalti haiduci, prinsi īn lunile septembrie si octombrie. Batrānii din satele apropiate sustin ca īn momentul īn care erau trasi pe roata fiecare dintre haiduci īi blestema pe cei care-l chinuiau si-l ruga pe Dumnezeu sa nu arate niciodata nimanui unde au ascuns ei obiecte de aur si argint, pentru ca nimeni sa nu mai aiba parte de bogatii nemeritate, asa cum au avut cei de la care cei opt voinici le-au luat cu forta īn scurta lor perioada de &bduqo;lotrie&rduqo;. Batrānii din Tinutul Padurenilor povestesc acum zāmbind despre astfel de lucruri si fapte. Se rezuma īnsa la īntāmplari de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial. Ce a fost dupa, le este īnca teama sa spuna. Printre soapte, despre fiecare om cu par carunt din Ghelari, Cerbal, Lelese sau alt sat mare din tinut se spune ca a avut, daca nu cumva mai are, o pusca ascunsa pe undeva prin hotarul satului, astfel īncāt, daca e gasita &bduqo;īntāmplator&rduqo; de oamenii statului, (indiferent ca era vorba de securisti, militieni, iar acum politisti) acestia sa nu stie pe cine sa ancheteze. Īn fond, acesti oameni nu asteapta nimic de la nimeni. De sute de ani au īnvatat ca cel mai bine este sa te descurci singur, mai ales cānd vine vorba de familie si putina agoniseala de care poti avea parte īntr-un tinut de munte.









Săptămana 17 – 23 noiembrie 2005, numărul 160