REPORTAJ
Ecologizari la standard european Mirona Scortea
Restructurarea mineritului romānesc a presupus aparitia unui operator economic care sa promoveze un program complex de lucrari ce au menirea de a ecologiza zonele unde s-au desfasurat īn timp activitati de extractie a minereului, fie ele prin exploatari īn subteran sau cariere. Astfel, īn urma cu cātiva ani, s-a decis de catre factorii responsabili din Compania „Minvest” si ai ministerului de resort īnfiintarea S.C. ECOMIN S.A. Deva. Initial, activitatea s-a desfasurat sub coordonarea directa a Grupului central pentru īnchiderea minelor de la Bucuresti, pentru ca ulterior sa fie īnfiintata o structura economica separata pentru ecologizarea cāmpurilor miniere. Unitate specializata pentru īnchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere, ECOMIN Deva īsi desfasoara activitatea pe raza a sase judete. De la īnfiintare pāna īn prezent, activitatea de ecologizare a vizat lucrari īn zonele Mintia si Vetel, Altān Tepe, Ghelari, Teliuc, Boita Hateg, etc. Īntre lucrarile de referinta realizate pāna īn prezent se numara cea de ecologizare a minei de la Boita Hateg unde a fost implementat un program complex de īnchidere si igienizare a zonei, avāndu-se īn vedere pericolul ce īl reprezinta apele reziduale din subteran care au īn compozitia lor suspensii grele ce pot polua apele curgatoare din īmprejurimi. Prin programul promovat aici, s-a reusit realizarea unei statii moderne de epurare a apei, aceasta fiind cea mai moderna din judet. Investitia a costat īn final peste zece miliarde
de lei vechi.
Programe complexe de ecologizare
Īnchiderea unitatiilor miniere reprezinta, dupa cum ne preciza īntre altele directorul ECOMIN Deva, Dorin Rusu, un program complex si de durata ce vizeaza lucrari de conservare, īnchiderea propriu-zisa si monitorizarea post īnchidere.
Toate aceste lucrari trebuie realizate pentru fiecare mina īn parte si implica o mare raspundere pentru ECOMIN Deva.
Ecologizarea nu este o operatiune extrem de simpla īntrucāt este necesara īnlaturarea a tot ce exista la suprafata, iar īn subteran exista reguli clare ce vizeaza evacuarea unor materiale, apoi rambleerea galeriilor dezafectate. Pentru lucrarile de la suprafata trebuie realizate dupa dezafectare lucrari de igienizare si naturalizare a zonelor.
Īn general lucrarile din subteran le executam noi, iar cele de la suprafata se īncredinteaza prin licitatie, unor firme specializate.
Daca aparent lucrarile par simple, situatia nu este tocmai asa. Sunt necesare stabilizarea maldelor de steril, consolidarea digurilor la iazurile de decantare, rambleerea zonelor de subzistenta, etc. Dupa executarea lucrarilor stabilite prin proiectul de īnchidere, are loc procedura de ecologizare, de reabilitare si revegetare a terenurilor. La aceste lucrari sunt antrenati si oameni cu prestatii pe perioade determinate din localitatiile unde are loc procesul de īnchidere a cāmpurilor miniere.
Finalizarea integrala a lucrarilor de ecologizare presupune existenta unor terenuri curate si care nu mai comporta nici un fel de risc pentru viitorii proprietari chiar daca acestea ulterior se folosesc pentru culturi.
Īn folosul comunitatii locale
Directorul ECOMIN Deva, Dorin Rusu, spune ca toate aceste lucrari de ecologizari au nu numai un impact pozitiv asupra comunitatilor locale, prin eliminarea factorilor nocivi de poluare, ci īn urma acestora īn zonele dezafectate ramān īn folosinta localnicilor o multitudine de infrastructuri, cladiri, grupuri sociale, linii electrice, foste cantine etc, care pot fi folosite de catre oamenii locului. De asemenea, prin programele de ecologizare se prevede si refacerea cailor de acces, uneori a caselor, lucru pe care-l consideram, de asemenea, util pentru oamenii din zonele ecologizate.
Dezafectari prin explozie
Ca lucrari noi ce au aparut īn sfera de activitate a ECOMIN se numara si dezafectarea cladirilor vechi prin explozii dirijate. Desi implica o complexitate, uneori aparte, acest gen de lucrari devin tot mai necesare. Amplasamentele pot fi ulterior mai rapid degajate, locul acestora fiind luat de suprafete curate si naturale. Asemenea lucrari au fost realizate, īn conditii bune, īn judetul Caras-Severin, la Florimunda, Ruschita, la Balan, apoi la Ghelari Est
Īntre proiectele viitoare, de ecologizare a zonelor miniere, se pot aminti cele de la Barza-Brad, unde se va trece la conservarea exploatarii miniere si a carierei īnca din 2006, lucrari care se vor derula pe parcursul a cinci-sase ani.
|