Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163

REALITATEA HUNEDOREANA


Baronul Rusanu, generatia urmatoare

Stefan Ciocan

Deputatul Dan Radu Rusanu, unul dintre oamenii din cercurile de interese care orienteaza politica guvernului Tariceanu, a adunat averi fabuloase din inginerii financiare. Perioada de glorie a „finantistului” Rusanu a fost între anii 1996 – 2001, când din postura de secretar de stat în Ministerul Finantelor si presedinte al Eximbank a reusit sa-si adune o avere apreciabila, în special prin investitii imobiliare. Profitând de pozitia detinuta în Banca de import – export, a acordat credite neperformante pe criterii clientelare. Unul dintre beneficiarii acestor credite a fost Dan Gritac, asociat cu Rusanu în firma care detine hotelul International din Sinaia si patron al mai multor firme, printre care Rompac S.A Bucuresti si Chimpex Constanta. Acesta a obtinut pentru firma din Capitala un credit de câteva sute de miliarde de lei, aprobat de Rusanu în conditii extrem de dubioase si care nu au fost recuperate în întregime nici pâna în prezent. Pentru bunavointa sa, deputatul liberal a fost rasplatit cu 14 hale situate în centrul municipiului Constanta, pe care le-a cumparat cu doar 2 miliarde de lei, în conditiile în care valoarea chiriei pe spatiile respective se ridica lunar la peste 100.000 de euro.


Un deputat „da” Hunedoara, cu afaceri în toata tara


În 15 noiembrie 2000, presedintele din acea perioada a Eximbank, Dan Radu Rusanu, a aprobat acordarea unui credit de câteva sute de miliarde de lei firmei Rompac S.A. Bucuresti. Creditul s-a dovedit a fi neperformant pentru ca societatea din Bucuresti nu a restituit banii la termenul prevazut.

„Afacerea Rompak” - un ghimpe în coasta lui Rusanu


Conducerea de dupa 2001 a Eximbank a facut eforturi zadarnice pentru a recupera creditul. Fostul presedinte al bancii, Mariana Diaconescu, a declarat: „Din datele oficiale pe care le detinem au existat probleme grave de încalcare a legislatiei bancare, si nu numai la acordarea creditului, si mai ales la utilizarea acestuia. Vrem ca cei vinovati sa plateasca conform legilor în vigoare”. Aceasta declaratie extrem de belicoasa a fost facuta în anul 2004. De atunci, peste afacerea „Rompac” s-a asternut tacerea. Pe site-ul official al Eximbank, firma Rompac aparea pe lista scietatilor cu datorii. Dupa preluarea bancii, cu capital majoritar de stat de catre noua putere, aceste firme au disparut din baza de date accesibila pe Internet.

Credit ca între asociati


Dan Radu Rusanu nu a acordat întâplator firmei Rompac un credit neprformant fara sa urmareasca apoi cum sunt cheltuiti banii. Între fostul presedinte Eximbank si patronul Rompac, Dan Gritac, exista legaturi mai vechi de afaceri. Imediat dupa aprobarea creditului, una dintre firmele la care Rusanu era actionar în acea perioada, Danis Metcom SRL, a cumparat de la firma Chimpex, detinuta tot de Dan Gritac, un depozit situat în zona centrala a municipiului Constanta, la pretul de numai 2 miliarde de lei. Depozitul este format din 14 hale a caror închiriere îi aduce firmei deputatului liberal peste 100.000 de euro pe luna. Legaturile dintre Rusanu si Gritac sunt însa si mai adânci. Sotia lui Rusanu detine împreuna cu Gritac hotelul International S.A din Sinaia. Mai precis, firma Romtur International SRL al carui actionar majoritar – 99 la suta din partile sociale – este Anca Daniela Rusanu detine actiuni la firma International S.A Sinaia care are în proprietate si hotelul cu acelasi nume. Conform datelor furnizate în urma cu câteva luni de Rasdaq, actionariatul firmei din Sinaia era compus din: Romtur International cu 35,4 la suta, Rompac International cu 17,24 la suta, Radan 2000 SRL cu 3 la suta si alti actionari mai mici. De remarcat faptul ca în structura de actionariat a firmei din Sinaia se regasesc atât firma sotiei lui Rusanu, cât si Rompac, firma care figura în baza de date a Eximbank ca rau platnica. Chiar daca oficial numele lui Dan Radu Rusanu nu apare în firmele care detin actiuni la S.C. International S.A Sinaia, ci numai cel al sotiei acestuia, deputatul PNL este implicat activ în conducerea societatii. Angajati ai firmei din Sinaia povestesc ca de fapt Rusanu este cel care conduce afacerea. Mai mult chiar, acesta prezideaza sedintele Adunarii Generale a Actionarilor semnând acte oficiale ale societatii.

Profil de „baron local”


Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu este unul dintre cei mai influenti dar si mai aroganti reprezentanti ai PNL. Fostul sef al CENTROCOOP, a ajuns pentru a doua oara în Parlament pe listele judetului Hunedoara, fiind principalul coordonator al activitatii controversatului primar al Devei, Mircia Muntean. Prin intermediul acestuia si al mai multor persoane de încredere, Rusanu detine câteva sute de mii de metri patrati de teren intravilan în judetul Hunedoara si în special în municipiul Deva. Pe lânga afacerile din judetul Hunedoara, Rusanu se regaseste si printre actionarii firmelor Intervam S.A si Alpi S.A, detinute de premierul Tariceanu. Pe lânga deputatul de Hunedoara, între coactionarii lui Tariceanu se regasesc si alte nume sonore din PNL: Cristian Boureanu, Andrei Chiliman, George Danielescu-SAFI, Radu Spiridon Cojocaru, Dan Constantinescu, Ion Basgan. Deputatul Dan Radu Rusanu nu a putut fi contactat pentru a-si exprima un punct de vedere. Timp de mai bine de trei zile acesta nu a raspuns la telefon.





Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163