Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163

REALITATEA HUNEDOREANA


Fuziune de frica PSD

Oana Bimbirica

De peste un an, PNL si PD coabiteaza, într-un surogat de armonie, la guvernare si în plan politic. Desi si-au denumit „casnicia” cu o titulatura pompoasa de alianta adepta a dreptatii si adevarului, dar si a altor lucruri pozitive, cele doua forte politice, una de sorginte liberala, iar cealalta, mai nou, populara, au uitat foarte des de juramintele parafate printr-un protocol si au recurs la gesturi si acuzatii, care reflecta, de fapt, ca parteneriatul dintre ele se bazeaza mai mult pe ranchiuna, decât pe dragoste politica, pentru ca de compatibilitate nu poate fi vorba. Cu un premier liberal si un presedinte de stat, fost, în acte, însa, neoficial, mereu democrat, Alianta D.A. încearca sa arunce în ochii spectatorului politic imaginea unor partide care, dincolo de frecusurile si amenintarile mai mult sau mai putin tacite, se înteleg de minune si pot lupta împotriva oricarui adversar. Însa, realitatea ultimelor luni a demonstrat faptul ca inamicul nu trebuie sa fie decât un simplu proiect de lege, nu un alt partid sau un scrutin electoral, pentru ca iubirea dintre PNL si PD sa dispara, zdrobita de orgoliile, acuzatiile sau amenintarile la care nici unul dintre partide nu a renuntat. O erodare sau, mai bine zis, o eventuala rupere a relatiei a Aliantei D.A. a facut ca, în sânul PNL si în cel al PD, sa apara, din nou, ideea unei fuziuni a celor doua formatiuni politice. Dupa ce, la începutul anului, a fost respinsa pe motiv ca nu era oportuna în acel moment, liberalii si democratii s-au apucat din nou sa „rumege” ideea, zice-se, ca sa puna PSD-ul cu botul pe labe. Unirea dintre partenerii D.A. este întoarsa pe toate partile si de catre membrii PD si PNL din judetul Hunedoara. Tonul l-a dat ministrul democrat al Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu, care s-a declarat adeptul fara echivoc al fuzionarii. Daca ar fi dupa liberalii si democratii din judet, cele doua formatiuni politice ar putea sa fuzioneze chiar mâine, acest lucru fiind reflectat în declaratiile oferite saptamânalului Replica de câtiva membri hunedoreni de marca ai PNL si PD.

Florin Oancea, viceprimarul PNL al municipiului Deva:
„Din punctul meu de vedere, o fuziune între PNL si PD ar fi cel mai corect si just lucru. Eu am fost dintotdeauna pentru aceasta fuziune. Pe scena politica trebuie sa existe o forta politica de centru-dreapta puternica, pentru a se putea opune PSD. Unirea PNL cu PD trebuie sa se realizeze pâna în anul 2007, la integrarea României în Uniunea Europeana, pentru ca altfel vor pierde ambele partide. Fuziunea este singura solutie pentru crearea unui pol de centru-dreapta puternic pe scena politica. Cât timp vom fi într-o alianta, fiecare partid va avea orgolii proprii si se va afla într-o competitie permanenta cu celalalt. Daca nu vom fuziona, vom regreta atât noi, cât si democratii. Unii resping aceasta idee de fuziune, de frica sa nu-si piarda functiile si privilegiile dobândite. Însa, toti trebuie sa ne gândim la viitor, la urmatorii patru-cinci ani, când lucrurile nu vor mai sta ca acum”.
Nicolae Schiau, primarul PD al municipiului Hunedoara:
„Eu sunt pro fuziune. Lucrurile ar merge mult mai bine între cele doua partide daca PNL ar fuziona cu PD. Dupa parerea mea, acest lucru se va putea produce pâna la alegerile din 2008 si ar fi de preferat sa se întâmple”.
Viorel Arion, senator PNL de Hunedoara:
„Întotdeauna am fost pentru o fuziune între cele doua partide si sunt unul dintre cei mai înfocati sustinatori ai acestei idei. Însa, nu stiu daca, acum, mai este posibila realizarea unei astfel de fuziuni, daca nu este prea târziu, având în vedere ca s-au acumulat tensiuni între cele doua partide si s-au radicalizat pareri. Daca se ajunge la un asemenea aranjament, atunci el trebuie sa fie foarte bine gândit”.
Dorin Paran, vicepresedintele PD al Consiliului Judetean Hunedoara:

„Eu sunt pentru realizarea unei astfel de fuziuni. Eu îmi doresc sa se întâmple acest lucru, deoarece toate problemele ar putea fi rezolvate în sedintele de partid, si nu în presa. PNL unit cu PD ar duce la crearea unei forte politice suficient de puternica pentru a se opune si chiar a învinge PSD. Fuziunea dintre cele doua partide ar trebui sa se realizeze pâna în anul 2008, poate în 2007, o data cu alegerile pentru europarlamentari”.
Petru Paun Jura, primarul PNL al Simeriei:

„Eu îmbratisez ideea unei fuziuni între PNL si PD. Ca sa fiu sincer, optiunea mea se bazeaza pe ideile unor oameni politici de la vârf, în care eu am foarte mare încredere. Fuziunea dintre PNL si PD ar fi mai mult decât benefica, iar argumentele pro sunt mai numeroase decât cele contra. Recunosc ca, initial, am fost contra unei fuziuni între cele doua partide, mai ales ca doctrinele lor sunt diferite. Însa, în politica nu trebuie sa spui niciodata „nu”. Eu sunt liberal de când ma stiu si va spun ca tensiunile dintre PNL si PD au plecat de la niste prostioare lipsite de importanta. Totul se rezolva prin dialog”.
Cristian Vladu, prefectul PD al judetului Hunedoara:

„Sunt pro fuziune. Am spus asta înca de la început. Înca se mai poate pune în practica aceasta idee. Nimic nu este imposibil. Este nevoie de un partid puternic pe partea dreapta a politicii românesti, care sa poata lupta împotriva PSD. Cred ca o fuziune între PNL si PD se va realiza pâna la alegerile din 2008. Chiar si eventualele anticipate ar conduce tot la acest lucru”.





Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163