Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163

REALITATEA HUNEDOREANA


Primarii aduna bani la pusculita locala

Oana Bimbirica

Mai sunt aproximativ trei saptamâni pâna la sfârsitul anului, iar în aceasta perioada autoritatile locale hunedorene îsi fac bilantul realizarilor si nerealizarilor din 2005. Tot înainte de sfârsitul anului, primarii din judetul Hunedoara, fie ca sunt conducatori de municipii, orase sau comune, îsi întocmesc proiectele de buget pentru 2006, fac calcule, cauta surse de finantare, iar în functie de previziunile monetare, sumbre sau dimpotriva roze, care se întrevad pentru comunitatile pe care le cârmuiesc, îsi stabilesc prioritatile pentru anul care va urma. Însa mai mereu ceea ce îsi planifica nu bate întotdeauna cu ceea ce pot, financiar vorbind, realiza, însa primarii se multumesc cu ceea ce au sau cer ajutorul celor care dispun de mai multe fonduri si sunt dispusi sa dea si altora. În aceste zile, reprezentantii localitatilor hunedorene prezinta conducerii Consiliului Judetean structura bugetului si negociaza sumele pe care le vor primi, la sfârsitul acestui an, pentru echilibrarea bugetelor locale pentru 2006. Sumele solicitate sunt mai mari sau mai mici, în functie de marimea localitatii, de numarul de locuitori sau de planurile de investitii ale autoritatilor locale. Cei mai multi bani cer primarii de municipii, urmati de edilii oraselor hunedorene si cei ai comunelor, însa, ca de fiecare data, conducerea consiliului judetean nu-i poate multumi pe toti, pentru ca bugetul este unul, iar nevoile sunt... nenumarate.


Consiliul Judetean Hunedoara va împarti, din nou, saracia


Conducerea Primariei Brad va solicita Consiliului Judetean Hunedoara aproximativ 15 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetului localitatii, în anul 2006. Aceasta suma, daca municipalitatea o va primi în întregime, se va alatura altor venituri pe care le va obtine primaria, anul viitor, rezultând un buget, pentru 2006, de aproximativ 200 de miliarde de lei. Primarul Bradului, Florin Cazacu, si-a facut deja o serie de planuri pentru anul viitor, în ceea ce priveste investitiile din localitatea pe care o cârmuieste, cu toate ca nu este sigur de banii de care va dispune în 2006. „Sper sa primesc suma pe care am solicitat-o, pentru ca ea este absolut necesara pentru desfasurarea activitatii primariei, în bune conditii, în 2006. Anul viitor, mi-am propus sa introduc apa potabila în mai multe zone ale orasului, iar în altele, care au retea de apa potabila, sa demarez lucrarile de reabilitare. De asemenea, pe strazile Luncii si Gura Ruzii intentionam sa facem astfel de lucrari si la reteaua de canalizare”, a afirmat primarul. Cu toate ca Bradul se numara printre localitatile incluse în programul SAMTID, de reabilitare a retelei de apa si canalizare cu ajutorul unei finantari internationale, municipalitatea trebuie sa gaseasca, în 2006, înca câteva miliarde de lei pentru a acoperi contributia locala necesara punerii în aplicare a acestui program. Construirea unui nou punct termic si realizarea unui studiu de fezabilitate pentru modificarea noii centrale termice a orasului în vederea folosirii sistemului de cogenerare si a producerii energiei electrice, sunt alte investitii aflate pe lista de prioritati pe 2006 a administratiei locale din acest municipiu. În cazul în care îi vor mai ramâne bani, primarul Florin Cazacu vrea sa se apuce, în 2006, de construirea unui bloc de locuinte sociale.


Primarie... extinsa

Cu cinci miliarde de lei mai multi bani cere primarul Orastiei, Iosif Blaga, de la Consiliul Judetean Hunedoara, pentru întregirea bugetului local pentru anul 2006. „Banii astia nu-mi ajung nici macar pe o masea, deci ce sa vorbesc de investitii de amploare. Când ma gândesc la câte lucruri vreau sa fac si la câte cheltuieli voi avea, anul viitor, îmi dau seama ca am nevoie de mult mai multi bani”, a afirmat primarul. În fruntea listei de investitii a municipalitatii orastiene se afla reabilitarea centrului istoric al orasului, iar pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesari circa 25 de miliarde de lei, însa conducerea primariei conteaza si pe un sprijin financiar, în acest sens, de la consiliul judetean, în baza unui parteneriat încheiat între cele doua institutii. Mai putini bani sunt necesari pentru construirea unui adapost de protectie civila, investitie pe care primarul Iosif Blaga vrea sa o puna în practica, tot anul viitor. Reabilitarea canalizarii, asfaltarea unor drumuri si o retea nou nouta de apa potabila de aproximativ sapte kilometri sunt alte puncte pe lista de planuri de viitor a conducerii Primariei Orastie, însa toate sunt înca sub semnul întrebarii în ceea ce priveste punerea lor în aplicare, din cauza lipsei de bani cu care se confrunta autoritatile locale. În plus, cu toate ca dispune de un sediu nou, municipalitatea orastiana intentioneaza sa-l extinda, pentru ca nu este suficient loc pentru toti functionarii. Primarul spune ca, în 2006, vrea sa realizeze studiul de fezabilitate pentru aceasta extindere, urmând ca lucrarile sa fie demarate în 2007 si sa fie finalizate un an mai târziu, investitia fiind estimata la cel putin 15 miliarde de lei.


La orase, pusculite sarace

Investitii numeroase, însa nu la fel de costisitoare, se afla în planul autoritatilor orasului Geoagiu. Cu toate ca nevoile localitatii sunt multe si trebuie cumva satisfacute, primarul acestei localitati, Simion Maris sustine ca, pentru anul viitor, a solicitat conducerii Consiliului Judetean Hunedoara suma de 20 de miliarde de lei. „Sunt sigur ca voi primi toti banii, pentru ca sunt membru PSD”, spune primarul care va negocia aceasta suma cu reprezentantii coalitiei care se afla în fruntea consiliului judetean. Modernizarea unei strazi din statiunea Geoagiu-Bai sau finalizarea lucrarilor la caminul cultural din satul Gelmar, acestea sunt doar câteva dintre prioritatile administratiei orasului. „În primul semestru al anului 2006, vrem sa punem în functiune microhidrocentrala de la Geoagiu Bai, investitie începuta în urma cu doi ani si care va produce energie electrica. De asemenea, în 2006, speram sa putem demara un program de infrastructura, cu fonduri europene, prin care va fi realizata si reabilitata reteaua de canalizare si va fi construita si o statie de epurare”, a mai spus primarul Simion Maris. Toate acestea si alte investitii sunt programate, însa nu si sigur ca vor fi realizate, cu ajutorul unui buget de 50 de miliarde de lei, cât va contine în 2006, pusculita acestei localitati. Administratia locala din orasul Calan va încerca sa obtina de la consiliul judetean circa 13 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetului local pentru anul 2006. Cu acesti bani, carora li se vor mai alatura înca 70 de miliarde de lei, cât estimeaza conducerea primariei ca va contine, anul viitor, pusculita locala, trebuie reparate si modernizate scoli, reabilitate circa zece kilometri de drumuri si 20.000 de metri patrati de strazi sau extins iluminatul stradal cu înca 1,5 kilometri. Primarul Calanului, Adrian Iovanesc, sustine ca, în 2006, intentioneaza sa amenajeze un parc de joaca pentru copii, în aceasta localitate. „Internatul Liceului Industrial din Calan are nevoie de reparatii capitale, pentru ca se afla într-o stare jalnica. Trebuie sa mai gasim bani si pentru reparatii la doua dintre scoli, deci, în total, cam patru miliarde de lei”, a mai spus primarul. Înca 30.000 de euro de la bugetul local al orasului Calan vor trebui alocati drept contributie locala pentru derularea programului SAMTID.


Buget pe masura populatiei

Cu toate ca au mai putini locuitori, comunele hunedorene nu sunt scutite de nevoi, mai ales ca din cauza populatiei scazute si veniturile la bugetele locale sunt foarte mici, iar autoritatile trebuie sa ceara ajutor financiar altor institutii. Asa procedeaza în fiecare an si administratia comunei Bretea Româna, care, pentru 2006, a solicitat Consiliului Judetean Hunedoara alocarea din cotele defalcate din TVA a cinci miliarde de lei. „O suma mare am cerut, pentru ca avem multe proiecte începute de ani de zile si pe care nu le putem duce la capat din cauza lipsei de bani. Cel mai rau stam în ceea ce priveste drumurile, care arata ca vai de lume si pentru repararea carora avem nevoie de cel putin zece miliarde de lei”, a afirmat primarul comunei, Aurica Guse. Dupa drumuri, o problema pentru autoritatile locale o reprezinta caminele culturale din doua sate apartinatoare comunei, investitii care, de asemenea, au fost începute cu ceva ani în urma si pe care conducerea Primariei Bretea Româna vrea sa le finalizeze, în 2006, daca va reusi sa faca rost de aproximativ trei miliarde de lei. Sumele de care administratia locala a comunei are nevoie pentru unele investitii sunt imense, daca ne gândim la faptul ca, potrivit previziunilor facute de conducerea Primariei Bretea Româna, anul viitor, bugetul localitatii va fi de aproximativ 20 de miliarde de lei.





Săptămâna 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163