Săptămana 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163

REPORTAJ

Pe urmele Corvinestilor în Ungaria


de Stefan Ciocan

Hunedoara este un nume cu rezonanta istorica deosebita. Nu în România, unde un judet, un municipiu si probabil vreo nava din flota vânduta poarta acest nume, ci în Ungaria. Tara vecina nu numai ca revendica aparteneta etnica a nobililor din familia Huniazilor, dar stie sa-i si cinsteasca asa cum se cuvine. O piata din Pesta poarta numele Hunedoara. Acelasi nume este dat si unei strazi din Buda. În spatele Pietei Eroilor, unul dintre cele mai vizitate locuri din capitala Ungariei, exista o replica a castelului de la Hunedoara, iar printre personajele cele mai importante care-si gasesc loc în galeria din Piata Eroilor se afla Iancu de Hunedoara si Matei Corvin. Nu numai în capitala, ci în fiecare oras important din Ungaria exista strazi sau piete cu numele de Hunedoara sau care amintesc de cei doi regi ai Ungariei originari din familia Corvinestilor.


Copia budapestana a castelului de la Hunedoara adaposteste azi Muzeul National al Agriculturii



Origini de aproape un mileniu


Ungaria a dezvoltat un adevarat cult pentru familia Corvinestilor. În cea mai vizitata piata din Budapesta, Piata Eroilor, statuile lui Iancu de Hunedoara si Matei Corvin sunt asezate la loc de cinste printre pesonalitatile istoriei Ungariei, alaturi de Sfântul Stefan, Karol Robert de Anjou, Regele Bela al V-lea, sau revolutionarul pasoptist Ianos Kosut. Strazi, piete, edituri, formatii aristice, magazine, toate sub egida Corvinilor Aproape ca nu exista o localitate în Ungaria sa nu aiba macar o strada sau o piata cu nume legat de familia Corvinestilor. În Pesta una dintre cele mai cunoscute piete agro-alimentare poarta numele Hunedoara. Piata este o hala veche construita la sfârsitul secolului al XIX - lea. Peste Dunare, în Buda, o strada principala din interiorul vechii cetati este denumita, de asemenea, Hunedoara. Una dintre principalele edituri din Ungaria se numeste Corvina, iar cea mai vestita biserica din interiorul vechii cetati de la Buda poarta numele lui Matei Corvin (Matias Templom). Unul dintre principalele si cele mai cunoscute magazine universale din Budapesta este supermarket-ul Corvin (Corvin aruhaz). Este de remarcat si faptul ca numele familiei nobiliare transilvane este scris cu „C”, dupa grafia româna, si nu cu „K”, asa cum scriu maghiarii, unde litera „C” se citeste „T”. Un alt edificiu celebru care poarta numele nobililor hunedoreni este hotelul de patru stele Corvin, situat în apropierea Parlamentului, în centrul Pestei. Numai în capitala Ungariei exista peste 30 de scoli care au numele legat de familia Corvinestilor. Liceele Iancu de Hunedoara (Hunyadi Iános gymnázium) si Matei Corvin (Corvin Mátyáas gymnázium) fiind cele mai cunoscute. Pe numeroase afise, legate de istoria Ungariei, apare castelul de la Hunedoara aproape ca un simbol national. O replica a castelului de la Hunedoara Imediat în spatele Pietei Eroilor, locul de unde a început Revolutia Anticomunista din 1956, se înalta turnurile unui castel. Pentru un hunedorean imaginea este socanta, pentru ca zidurile constructiei seamana izbitor cu batrânul Castel al Corvinilor de la Hunedoara. Replica celebrului castel de la Hunedoara a fost construita la sfârsitul secolului al XIX-lea, în memoria lui Iancu de Hunedoara. Doar o parte din castel seamana cu constructia de la Hunedoara. Curtea interioara si aripa nordica fiind replici ale altor edificii celebre din istoria Ungariei. Din anul 1959 copia Castelului Corvinilor gazduieste Muzeul National al Agriculturii.

Ioan (Iancu) de Hunedoara si Matei Corvin au statui în capitala ungara, dar la Hunedoara...
Înca o dovada a pretuirii maghiare pentru familia Corvinilor

Iancu de Hunedoara cinstit de lumea catolica Locuitorii „târgurilor” din Transilvania sunt obisnuiti sa auda în fiecare zi la ora prânzului glasul clopotelor bisericilor catolice. În întreaga lume, la ora 12 fix, în bisericile catolice sunt trase clopotele. Putini credinciosi romano – catolici sau ortodocsi stiu ca acest obicei îl cinsteste pe Iancu de Hunedoara, ctitorul castelului Huniazilor si unul dintre cei mai cunoscuti eroi medievali, voievod al Transilvaniei ajuns guvernator al Ungariei. Cu ocazia victoriei rasunatoare asupra turcilor din anul 1456, când Iancu de Hunedoara a reusit sa despresoare cetatea Belgradului, Papa Calixt al III-lea a hotarât, în semn de omagiu si aducere aminte, ca în fiecare zi la ora 12 sa se traga clopotele în bisericile catolice. Ora 12 a fost ora la care armata lui Iancu de Hunedoara a reusit sa învinga oastea lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului în 1453. La scurt timp dupa aceasta victorie, Iancu de Hunedoara a murit de ciuma, chiar în cetatea pe care a reusit sa o salveze de asediul turcilor. Iancu de Hunedoara a fost o personalitate atât de puternica a epocii în care a trait încât si-a permis sa-i considere pe voievozii Moldovei si Munteniei ca pe protejatii lui. Se pare ca Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, a fost ucis din ordinul lui Iancu de Hunedoara pentru ca avea intentia de a se împaca cu turcii. Iancu de Hunedoara s-a facut cunoscut si în Occident. În Spania, s-au scris romane epice ca ecou al ispravilor voievodului ardelean. S-a dovedit, de curând, ca Iancu de Hunedoara a fost eroul unui roman de aventuri foarte cunoscut în Franta pâna în veacul al XVIII – lea, intitulat „Tirant le Blanc” – le Blanc fiind o greseala de copist pentru originalul „le Blac”, adica Valahul. Prestigiul lui Iancu de Hunedoara i-a permis si fiului sau, Matei Corvin, sa urce pe tronul Ungariei, dupa moartea marelui voievod.





Săptămana 8 – 14 decembrie 2005, numărul 163