Cu buzele īntinse pāna devin o dunga de-a latul fetei, cu ochii jucānd-i īn cap, batrānul tine īn gura licoarea si o plimba printre dinti. O data, de doua ori
Se opreste brusc, fixeaza un punct numai de el stiut, iar apoi lasa sa curga pe gātlej, īn jos continutul gurii. Scoate un sunet de satisfactie, mijeste un zāmbet si ramāne cu gura cascata. „Na, ma, asa se gusta tuica!”, zice cu naduf, stergāndu-si dintr-un reflex buzele, deja uscate. Cu spatele īndoit de trecerea vremii, cu chipul brazdat de cute adānci, care īnsa nu-i dezvaluie deloc vārsta pe care o are, nea Culita, se scutura de rās pe scaunul asezat lānga masa din bucatarie. A mai facut o demonstratie de degustator de tuica si, drept recompensa, īsi mai toarna un pahar de licoare. Īnchina cu ceilalti, pentru noroc si sanatate, si da pe gāt jumatate din tuica din pahar. E nonsalant, vesel si gata de vorbe. Despre viata lui de tuicar, de zeci de ani, fara griji pentru ziua de māine. Cunoaste atāt de bine tainele tuicaritului, crede īn ele cu taria licorii pe care o prepara, īncāt schimbarile cu care este amenintata breasla celor ca el de Uniunea Europeana par doar
simple povesti.
Integrarea īn Uniune nu-l priveaza pe nea Culita de placerea de a face tuica buna
Suparat ca venirea iernii, desi asteptata, īl tine „pe sec”, pentru ca a īnghetat apa, iar de facut tuica nici nu poate fi vorba, nea Culita, din Gura Gārzii, comuna Criscior, pe numele sau adevarat Nicolae Glava, e, totusi, bucuros de oaspeti. Ne invita sa ne īncalzim īn bucataria casei si vorbeste fara īncetare. Īsi māna nevasta sa aduca bautura din beci, īsi trage un scaun lānga musafiri si deja se simte īn largul lui. Are 73 de ani si este cel mai cunoscut cazangiu din zona. E putin mānios, cānd īl īntrebam de cazan. Ar vrea sa-l arate, sa se māndreasca cu el, dar caldarea e montata undeva, pe deal, īn asteptarea unui foc aprig aruncat sub ea, care sa „bolboroseasca” borhotul. De n-ar fi apa īnghetata, tuica ar lua mintile celor adunati īn jurul cazanului, ca e licoare a dracului.
Pentru nea Culita, ispita a fost nasul sau. Acesta avea un cazan de tuica, din cupru, din care fructele, fie prune, mere sau pere, ieseau sub forma unui lichid tare, foarte aromat, numai bun sa-ti aprinda sāngele īn vine sau sa te trānteasca la pamānt, daca-i nesocotesti puterea. „Nasu` meu nu avea copii, iar de multe ori ma chema sa merg cu el la facut tuica. La batrānete, era cam bolnav si mai mereu mergeam sa-l ajut. Faceam tuica pentru toti, si pentru CAP, cu toate ca eu nu eram membru. Din cauza asta, or īncercat si sa-mi ia cazanul, prin anul 1987. Dar nu le-o mers cu mine. Eu sunt tuicar si stiu sa-mi fac meseria. Īntr-un an, am dat la stat sapte tone si jumatate de tuica. Am fost cel mai bun din tara”. Nea Culita are o locvacitate de te „lasa masca”. Povesteste cu placerea unui narator de prima māna, iar cei 73 de ani se duc pe apa sāmbetei, doar din vorbele batrānului. Maiestria sa īn arta tuicaritului i-a adus lui nea Culita si o norma la CAP, cu toate ca nu era colectivist defel. „Mai munceam pe la cāmp, la CAP, dar n-am fost membru. Pentru cazanul asta, am primit norma si acu iau si pensie de agricultura”.
An prost, cu margele de pere
Dupa moartea nasului sau, nea Culita si-a cumparat o caldare de tuica. A cumpa-
rat-o īnainte de 1989, cu o avere: 35.000 de lei, contravaloarea unei jumatati de Dacie. Dar merita. E de fabricatie nemteasca, din cupru si la achizitionare avea deja o vechime de 40 de ani. Batrānul face si acum tuica īn ea, cu toate ca i-a īnlocuit de doua ori fundul, tocit de sāmburii fructelor si de pala flacarilor. Caldarea are o capacitate de 180 de kilograme, iar nea Culita n-ar renunta la ea decāt īn schimbul a cel putin 45 de milioane de lei. Scump. Batrānul īsi umple din nou paharul. Si al lui si al oaspetilor. Pe masa, sunt doua sticle, ambele cu tuica, dar diferenta dintre licori e ca de la cer la pamānt. Īntr-una e ceva de culoarea zaharului ars, iar privelistea ei aduna saliva īn gura oricarui bautor. E apetisanta, dar
e frectie. „Asta-i pentru musafirii nepoftiti, pe care vrei sa-i ridici mai repede de la masa. E tuica cu zahar ars. Bautura pentru muieri”. Are mai putin de 30 de grade. Dar eu nu beau. Sticla ramāne neatinsa, pentru ca oaspetii sunt bineveniti. Nea Culita pune māna pe cealalta sticla, una cu gātul subtire, umpluta pe jumatate cu un lichid alb-galbui, cu o salba de margele. Miroase puternic a pere. Parca le ai īn fata, numai bune sa gusti din ele. Batrānul umple paharele si bautorii īnchina, iar apoi degusta tuica. E o „īntoarsa” de pere, de 50 de grade, facuta īn cazanul lui nea Culita. Taaare! „Nu-i asa ca parca simti para īn gura? Asa se face tuica buna, īntoarsa”, zice batrānul. Desi e numai buna pentru orice bautor, care apreciaza o tarie de calitate, tuica de pere e semn de an prost
la prune. Asa a fost si 2005. Dar si ceilalti de dupa 2000. Desi zona e cunoscuta pentru productia de prune, īn ultimii ani, satenii din Criscior si din comunele apropiate, au baut mai mult tuica din mere sau pere, iar cazanul lui nea Culita a „nascut” licoarea pentru majoritatea.
Īn butie, de paza la tarie
Daca oamenii fac tuica din pere sau mere, taria asta e si plata lui nea Culita. Daca e din pruna, semn de an manos, īn caldarea tuicarului bolboroseste, la foc īncet, borhotul aromat, tinut, timp de doua luni, īn niste butii imense, la fermentat. Dupa o ora si jumatate, din caldarea cu 180 de kilograme de borhot, curg pe alambic cam 30 de litri de tuica „neīntoarsa”. Buna pentru cei amatori de baut, ore īntregi, de ameteala lenta, dar, de multe ori, nascatoare de conflicte. „Neīntoarsa” de pruna e buna si pentru cosasi sau māna de lucru „omenita” de cei care au tocmit-o. Nu te īmbeti repede de la ea, iar cei care „duc” mult au de muncit. „Lumea face si tuica de prune si īntoarsa si de aia neīntoarsa. Depinde. Īt` trebe mai multe prune, daca vrei sa faci multa īntoarsa, ca din aia neīntoarsa, dupa īnca o fierbere, mai ramāne jumatate din cantitate”. Nea Culita īti dezvaluie arta cu māndria celui care stie multe si nu se teme de cei care, poate, stiu si mai mult. Vorba-i curge lina, cānd īti povesteste periplul sau de zeci de kilometri, alaturi de caldarea sa veche, dar nepretuita, carata pe dealuri cu carute de cai sau boi tocmite special. E povestea unui mestesug cunoscut, pastrat si mostenit din mosi-stramosi. E viata lui nea Culita, cel care face vatra focului sub caldarea de borhot, īi struneste flacara prea puternica cu o cana de apa si vegheaza nasterea vaporilor de tarie. Noaptea, pe deal, īn fiecare toamna, batrānul tuicar, alaturi de un om tocmit ca ajutor, scoate alcoolul din fructele fermentate. Manānca pe fuga, din propria traista, sau din oala oferita de cel care asteapta tuica, doarme si nu prea. Īnvelit cu un pled, culcat pe lemnul butii rasturnate pe o parte, cazangiul se zbate īn vis, cu fata rosie de caldura focului, vālvataia de sub caldare. A īnvatat sa doarma iepureste, pentru ca tuica, ca si banul, e ochi al dracului, numai buna de furat. Trebuie sa-si pazeasca leafa, pentru ca, īn breasla tuicarilor, munca e platita īn natura. Trei litri de tuica pentru fiecare caldare. A zecea parte din licoarea obtinuta din 180 de kilograme de borhot. Cam 60 de kilograme pentru nea Culita. Leafa pe anul asta. Putin. Pentru aceeasi cantitate plateste impozit la stat.
Tuica se produce cu multa grija si rabdare
Licoare europeana de 40 de grade
Dintr-o productie buna de prune, mere sau pere, ies si peste o suta de litri de tuica, pe care taranul o vinde bine, ca de baut se bea peste tot. Cam 70.000 de lei litrul, aia „neīntoarsa” si 120.000 de lei litrul de tuica „īntoarsa”. Omul scoate ceva profit, e multumit, iar anul viitor, daca da Domnul fructe, poate face mai multa tuica. Toate aceste lucruri se vor schimba de anul viitor, cānd, dintr-o livada plina de fructe „alcoolice”, taranul nu va putea sa produca, pentru consumul propriu, mai mult de 50 de litri de tuica sau rachiu/ an, neaccizate, fata de 300 de litri/an, cāt prevede legea īn acest moment. Aceasta este una dintre prevederile Codului Fiscal care va intra īn vigoare īn 2006 si una dintre directivele Uniunii Europene. Tot o amintire va deveni si tuica „īntoarsa” pentru ca, aceeasi aliniere la standardele UE impune producerea unei tarii de cel mult 40 de grade, nu de peste 50 de grade, cāt are o licoare „īntoarsa”.
Nea Culita a auzit si el de Uniunea Europeana. Ar minti daca ar zice ca nu vrea sa ajunga si el acolo. Cāt priveste regulile de mai sus, batrānul n-are habar de ele. Nici nu vrea sa afle mai multe, dar accepta sa i le spun. Mijeste ochii si īl apuca rāsul. „Ce vrea si Uniunea asta Europeana! Tuica poa` sa fie si mai lunga si mai tare. Cum vrea omul. Cine sta sa o masoare la tarie? Statul? Nu cred. Iar taranului care are prune pentru 100 de litri de tuica, daca-i impui sa faca doar 50 de litri, anul viitor, nu mai culege nici o pruna. Le lasa īn pom sa se usuce. Daca nu, sa duce si sa ascunde, undeva, lānga un pārāu, si face tuica clandestin. Asa, sa nu stie nime. Asta vrea Uniunea Europeana?”.