ANCHETA
Boala lunga a fontei ductile de Stefan Ciocan
Turatoriile de tuburi din fonta ductila au reprezentat una dintre marile sperante ale industriei hunedorene. Statul român a alocat peste 30 de milioane de dolari pentru realizarea la Calan si Orastie a doua fabrici care sa produca tuburi din fonta ductila. Fabrica din Orastie a fost inaugurata cu mare pompa si a produs câteva zile, în timp ce la Calan utilajele importate cu bani grei stau fara macar sa fie montate. Pâna în prezent nu a fost gasit un vinovat în legatura cu falimentarea firmei de la Calan si cu lipsa de comenzi pentru cea de la Orastie. Atât sindicatele, cât si prefectul judetului dau vina pe cercurile de interese, în timp ce angajatii firmelor se confrunta cu grave probleme sociale.
Utilajele pentru productia de tuburi la Calan au fost importate dar nu au fost montate, zacând ambalate în halele firmei de mai bine de patru ani. Prefectul judetului, Marius Cristian Vladu, s-a interesat o perioada îndeaproape de situatia de la Calan, dar spune ca a fost sfatuit sa o lase mai moale cu acest subiect. „Este clar ca exista interese care nu vor sa se produca tuburi de fonta la Calan si Orastie. Probabil o sa producem valuri, cu toate ca am mai produs câteva si mi s-a spus sa mai tac din gura sau sa am grija ce vorbesc”, a declarat Vladu. Patru guverne au aruncat bani în fabrica de la Calan
În anul 1997, guvernul Ciorbea a aprobat un împrumut de 50,47 de miliarde de lei firmei Sidermet S.A. Calan, pentru achizitionarea utilajelor si echipamentelor necesare unei fabrici de tuburi din fonta ductila. Creditul trebuia rambursat în patru ani, cu un termen de gratie de doi ani. Banii nu au fost niciodata returnati, pentru ca fabrica nu a fost pusa în functiune.
Un an mai târziu, guvernul Radu Vasile a aprobat finantarea Turnatoriei de truburi cu peste 50 de miliarde de lei, pentru achizitia utilajelor necesare începerii productiei. În anul 2000, Mugur Isarescu a semnat o hotarâre de guvern prin care aproba garantarea unui credit în valoare de noua milioane de dolari, în vederea finalizarii investitiei începuta cu trei ani înainte. Dupa schimbarea puterii, în anul 2001, Guvernul Nastase a emis un ordin prin care scutea firma din Calan de taxele vamale pentru importul utilajelor necesare faricii de tuburi din fonta ductila, în valoare de apoximativ 18 milioane de dolari. Tot în perioada guverarii Nastase, societatea Sidermet Calan, care a fost finantata pentru realizarea fabricii de tuburi, a fost privatizata de catre APAPS prin vânzarea actiunilor detinute de stat catre un investitor strategic, anume Saudi Arabian Amiantit Co. Utilajele achizitionate de firma româna constituiau aport în natura, în timp ce investitorul saudit trebuia sa participe cu aport în numerar. Prin hotarârea guvernului s-au pus bazele firmei AMIDIP Calan. Acesta societate nu a produs nici macar un tub. În prezent AMIDIP Calan se afla în lichidare, AVAS fiind mandatata de guvernul Nastase sa vânda utilajele care fac parte din aportul în societate al statului român.
Situatie similara la Orastie
În 1998 guvernul Radu Vasile a aprobat garantarea 100 la suta a unui credit extern în valoare de 33,472 de milioane de marci germane pentru înfiintarea în cadrul Uzinei Mecanice Orastie a unei linii de turnare de tuburi din fonta ductila. Intentia celor care au initiat proiectul de la Orastie era sa valorifice fonta produsa la Calan si sa rezolve pe aceasta cale problemele socioale grave din zona. Cele doua fabrici de tuburi, de la Orastie si Calan, puteau sa beneficieze de fonta produsa în ceea ce a mai ramas din firma Sidermet Calan, relansând astfel activitatea siderurgica în judetul Hunedoara. La Orastie, fabrica a produs câteva zile tuburi de fonta la un pret de 500 de euro pe tona. Productia a fost oprita, paradoxal, pentru ca cererea de tuburi pe piata este foarte mare iar importul acestora se face la preturi de peste 1000 de euro pe tona. Prefectul de Hunedoara, Marius Cristian Vladu, este de parere ca si la Orastie actioneaza aceleasi cercuri de interese ca si la Calan si ca România nu trebuie sa produca tuburi de fonta ductila. „Intreprinderea Mecanica Orastie face parte din industria de aparare. Tine de Guvern. Este un secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, pe probleme de aparare, de la Partidul Conservator. Trebuie sa mentionez ca la MEC sunt cinci secretari de stat de la PC si unul de la PD, care e pe minerit. Si nu comentez mai mult”, a declarat Vladu.
|