Săptămâna 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169

SAPTAMANA POLITICA


Mai multe privilegii pentru privilegiati


de Oana Bimbirica


Au fost alesi de electoratul român, care le-a acordat votul plin de o mare doza de speranta într-o viata mai buna. Deputatii si senatorii, caci despre ei vorbim, au o pozitie mai mult decât privilegiata, dar si o responsabilitate enorma fata de cei care i-au votat. Sunt într-un fotoliu atât de înalt pentru ca trebuie sa adopte legi, sa reglementeze modul în care functioneaza societatea româneasca. Însa, din pacate, experienta ultimilor 15 ani ne arata ca parlamentarii români nu pun niciodata binele poporului înaintea bunastarii personale, cu toate ca, cel putin din punct de vedere moral, au aceasta datorie. Deputatii si senatorii îsi aduc aminte, periodic, ca printre legi si ordonante, sa legifereze si cresterea numarului de beneficii, si asa prea multe, pe care le au. De ani buni, parlamentarii adauga mereu câte ceva listei tot mai largi de privilegii, pe care apoi le trec, binevoitori, prin Legislativ. Plata, din banii poporului!



„Bonusurile” parlamentarilor au creat zâzanie chiar si-n PSD: deputatul Cosmin Nicula s-a abtinut de la vot în timp ce Adrian Paunescu se pronunta „pentru”


Legea e lege! Pentru unii muma, pentru altii ciuma, mai ales când „unii” sunt tocmai aceia care fac legile. Alesii românilor în Parlament, cei care în urma cu un an ne promiteau dreptate, austeritate si o viata putin mai buna, au decis la sfârsitul anului trecut sa-si faca un cadou de sarbatori. Acesta, chiar daca nu a fost învelit în hârtie colorata si nici nu era legat cu o fundita asortata cu ambalajul, are o valoare considerabila, pe termen lung si, mai ales, efecte în buzunarele celor care l-au primit. Noul Statut al parlamentarului a fost croit sub motivatia „alinierii la standardele europene” si votat, aproape unanim, datorita „consensului la care au ajuns puterea si opozitia”. Astfel, prin adoptarea acestuia, parlamentarii s-au asigurat ca vor primi, timp de sase luni dupa încetarea mandatului, o luxoasa indemnizatie de somaj, egala cu salariul din timpul activitatii, si importante sporuri la pensii, ce merg de la 40 la suta pentru deputatii sau senatorii care au îndeplinit aceasta functie doar un mandat, 60 la suta pentru cei cu doua mandate, pâna la 80 la suta, în cazul senatorilor sau deputatilor cu mai mult de doua mandate. Aceste noi drepturi se adauga unora mai vechi: pasapoarte diplomatice pentru alesi si familiile lor, gratuitatea transportului de toate tipurile, medicamente gratuite sau masini de serviciu. În marea lor generozitate, parlamentarii au decis ca de aceste binefaceri trebuie sa se bucure si predecesorii lor, stabilind ca „Legea Privilegiilor” sa actioneze retroactiv, începând cu alesii neamului în Legislativ din anul 1990! Unele prevederi ale statutului sunt aberante, parere pe care a împartasit-o si presedintele Traian Basescu, care nu a promulgat legea, trimitând-o înapoi parlamentarilor, spre reexaminare. Pentru ca nimeni nu-si aminteste ca vreunul dintre actualii parlamentari de Hunedoara sa-si fi propus, în programul lor electoral, îmbunatatirea nivelului de trai al acestei categorii „defavorizate”, REPLICA i-a interogat pe senatorii si deputatii judetului asupra modului în care au votat Noul Statut al Parlamentarilor, solicitându-le sa explice alegatorilor motivul care i-a determinat sa contribuie sau nu la propasirea… proprie. Având în vedere ca parlamentarii sunt în vacanta pâna în data de 1 februarie, doar sase dintre cei 11 senatori si deputati de Hunedoara au fost de gasit la telefoanele mobile pentru a oferi informatiile solicitate.


Pensii neconstitutionale

Senatorul PNL de Hunedoara Viorel Arion, unul dintre putinii parlamentari de Hunedoara care, prin actiunile avute pâna în prezent, a demonstrat ca stie ce trebuie sa faca în fotoliul pe care îl ocupa, a votat favorabil Noul Statut al Parlamentarilor. Liberalul hunedorean sustine însa ca nu este de acord cu articolul referitor la acordarea pensiilor, despre care spune ca încalca Legea 19 din 2001. „În grupul nostru din Senat au existat discutii asupra acestui articol, iar doi dintre colegii mei au întocmit chiar un amendament, pe care eu îl sustin, care prevede eliminarea din statut a acestui articol. El este neconstitutional, dupa parerea mea. La fel ca toata lumea, si parlamentarii trebuie sa primeasca pensii în functie de perioada de cotizare. Nici nu ma mir, ba chiar ma asteptam, ca presedintele sa nu promulge aceasta lege”, a afirmat Arion. Despre indemnizatia de somaj acordata timp de sase luni fiecarui parlamentar care nu a mai fost reales în functie, senatorul PNL de Hunedoara sustine ca nu-l intereseaza, având în vedere faptul ca este om de afaceri, iar banii nu sunt o problema pentru el.


Discutie complexa

O problema mai complicata despre care nu se poate discuta la telefon este Statutul Parlamentarilor, pentru colegul de munca al lui Arion, senatorul PSD cu veleitati de poet, Adrian Paunescu. Acesta sustine ca în ziua în care a fost votata legea în cauza, el a lipsit de la sedinta pentru ca a fost bolnav, însa tine sa ne asigure ca, daca ar fi fost prezent, ar fi votat „pentru” marirea privilegiilor parlamentarilor. „Lucrurile sunt mult mai complexe decât par la prima vedere si nu pot fi lamurite printr-o discutie telefonica. E nevoie de o anumita modalitate prin care sa fie tratati alesii poporului în Parlament. În ceea ce priveste nepromulgarea statutului de catre presedinte, si aici sunt multe de spus”, a declarat Paunescu. Aflat la mai mult de doua mandate de parlamentar, e de înteles de ce senatorul pesedist n-ar avea nici o problema sa voteze pentru primirea, la sfârsitul carierei de ales al poporului, a unei pensii care ar reprezenta 80 la suta din leafa pe care a încasat-o câtiva ani buni, ca membru al Legislativului. Fratele „întru doctrina politica” al bardului senator, deputatul PSD de Hunedoara Ioan Timis, cu experienta vasta în cariera de parlamentar, n-a fost absent de la sedinta de plen si a votat asa cum ar fi votat orice ales al poporului care nu vrea raul nimanui, doar binele propriu. Adica, în favoarea tuturor privilegiilor prevazute de noul statut. Timis sustine ca este nevoie de un statut al senatorilor si deputatilor, însa recunoaste ca legea adoptata de Parlament contine si prevederi care pot da nastere unor comentarii. „Am stiut ca legea va fi întoarsa din drum de presedinte, dar nu pentru ceea ce contine ea, ci din motive pur electorale.”


Atitudinea „Nu votez, ci ies pe hol”

O parere radical diferita în ceea ce priveste acest statut are deputatul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula. În ziua discutarii acestei legi, Nicula a fost si n-a fost la serviciu. Parlamentarul pesedist sustine ca a participat la sedinta de plen, însa în momentul votarii a iesit pe hol si „s-a facut ca ploua”. „Mi se pare aberant sa acordam niste privilegii de acest gen unor persoane trecatoare prin Parlament. Toti ar trebui sa beneficiem de aceleasi drepturi. Nu e moral ca noi sa avem aceste facilitati, iar oamenii sa o duca prost. Nu e drept. În plus, eu nu ma vad pe mine ducându-ma la farmacie sa beneficiez de medicamente gratuite, în timp ce bolnavii de diabet stau la cozi interminabile, pentru a-si procura niste insulina”, a declarat Nicula. Deputatul PSD nu se asteapta sa primeasca pensie de pe urma acestei functii, având în vedere ca, în 2008, vrea sa candideze la functia de primar al Devei si nu-si va duce la bun sfârsit mandatul de parlamentar. Sau tânar fiind nu se gândeste de acum la pensionare si nici la somaj.


„Meritam!”

Reprezentantul minoritatii rutene în Camera Deputatilor, hunedoreanul Gheorghe Firczak, vrea privilegii felurite, mai ales daca nu costa. Adica nu-l costa din propriul buzunar. Firczak „a îmbratisat” cu votul si pensia mare, si indemnizatia de somaj, si pasaportul diplomatic, toate beneficiile prevazute de Noul Statut al Parlamentarilor. Spune ca a votat ca toata lumea, pentru ca a fost o întelegere între toate grupurile parlamentare. Iar pentru ca parerea si-a exprimat-o prin vot, deputatul Gheorghe Firczak spune ca n-are chef si nici timp de polemici pe marginea acestui subiect, pentru ca „e tardiv si chiar n-are nici un sens”. Adica, de ce sa nu ia pensie mare la batrânete, daca a fost parlamentar si a avut raspundere? În ceea ce priveste decizia de nepromulgare a acestei legi de catre presedintele Traian Basescu, parlamentarul hunedorean de etnie ruteana sustine ca aceasta are o vizibila conotatie electorala si se înscrie în registrul actiunilor de genul „Voteaza pentru si apoi critica pe altii care au votat la fel”.


Fara somaj, dar cu transport gratis

Absent de la sedinta „de statut” de anul trecut a fost deputatul PC de Hunedoara Ioana Popescu. Desi nu si-a exercitat votul, preferând sa vina în teritoriu, fosta jurnalista cunoaste prevederile acestei legi si este de acord cu faptul ca unele sunt exagerate. „Pensiile sunt prea mari, ca sa nu mai vorbesc de acordarea acelei indemnizatii de somaj. Fiecare dintre parlamentari are o meserie si nu cred ca dupa încheierea mandatului, senatorii sau deputatii vor sta acasa, ca sa traiasca din acea indemnizatie de somaj. Daca nu-si vor gasi un loc de munca, înseamna ca au o problema si nu stiu ce au cautat în Parlament”, a afirmat deputatul conservator. În schimb, Ioana Popescu n-are nimic împotriva transportului gratuit pentru parlamentari, „pentru ca daca as plati din banii mei fiecare deplasare în teritoriu, as ramâne în câteva luni cu buzunarele goale”.


Alesi ...de lux

Un parlamentar român câstiga lunar 30 milioane de lei. La acesti bani se adauga si „suma forfetara”, de 34 milioane de lei, bani care ar trebui sa acopere cheltuielile aferente functionarii cabinetelor parlamentare: chirii, telefoane, salarii ale consilierilor etc. Doar jumatate din acesti bani trebuie justificati cu documente, restul, circa 15 milioane, trec drept bani de protocol sau deplasari. Astfel, un parlamentar descurcaret îsi poate rotunji veniturile lunare pâna aproape de 50 de milioane. Buzunare pline pentru ei, însa din ce în ce mai goale pentru stat, având în vedere ca întretinerea unui ales al neamului, care ocupa un fotoliu de senator sau deputat, costa sase miliarde de lei pe an. Senatul a avut în 2005 un buget de 815 miliarde, în vreme ce Camera Deputatilor a cheltuit dublu: 1.700 miliarde. Numai costurile deplasarilor în strainatate ale parlamentarilor au ajuns anul trecut la aproape 100 miliarde de lei.





Săptămâna 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169