Săptămāna 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169

REALITATEA HUNEDOREANA


Ecosid ramāne o bomba amorsata

de Ciprian Iancu

Societatea hunedoreana desprinsa din fostul combinat siderurgic si trecuta īn proprietatea primariei ramāne cu terenurile pline de ruine. Ministerul Integrarii Europene (MIE) a respins proiectul prin care municipalitatea solicita 5 milioane de euro nerambursabili pentru ecologizarea unei bune parti din totalul suprafetei detinute, spatiu pe care se afla zeci de locatii periculoase din punct de vedere ecologic. Primaria Hunedoarei s-a luptat din rasputeri, īn 2004 si 2005, sa preia Ecosid, dar pāna acum firma a adus mai multe necazuri decāt beneficii.


Ruinele periculoase ale fostului flux primar


Ecosid a aparut īn 2003, īn procesul de pregatire a privatizarii combinatului de la Hunedoara, ca firma care detine 140 de hectare de teren bine pozitionate, plus instalatii industriale, majoritatea dezafectate din vechiul flux de productie a otelului. Īn 2004, ca sa nu aiba probleme cu īntregul proces de privatizare, AVAS a promis ca va ceda Ecosid gratuit Consiliului Local Hunedoara, conditionānd transferul de iertarea fostului combinat de la plata a 170 de miliarde de lei vechi din datoria sa istorica fata de vistieria locala. Consiliul a acceptat oferta dar a mai trecut aproape un an pāna cānd Ecosid a devenit proprietate a municipalitatii. Īn acest rastimp firma a fost tinta mai multor grupuri de afaceristi care au fost foarte aproape de a o prelua, pentru a face rost de fierul vechi pe care-l mai are pe platforma, bani nerambursabili pentru ecologizare si, peste cātiva ani, de 140 de hectare de teren, odata ecologizat, pretabil pentru activitati economice, chiar si pentru ridicarea de locuinte.


Dezamagirea MIE

Īn aceste conditii, primaria a fost multumita ca a reusit sa preia Ecosid la o valoare contabila de 130 de miliarde de lei, cu toate ca terenurile sale au si acum valoare negativa, īn fiecare metru patrat trebuind investiti cel putin 4 euro pentru ecologizare. Preluarea a fost considerata, totusi, o īntelegere buna, edilii orasului fiind la acea vreme aproape convinsi ca vor obtine 5 milioane de euro nerambursabili (jumatate din bugetul local al Hunedoarei) pentru a face ca terenurile Ecosid sa fie disponibile pentru investitorii care au nevoie de suprafete de ordinul zecilor de hectare. Proiectul īntocmit īn acest sens a trecut cu succes de Agentia pentru Dezvoltare Regionala V Vest, dar a fost trecut „īn rezerva” cu succes de catre Ministerul Integrarii Europene. „De pe toata regiunea de Vest doar trei proiecte au fost aprobate, doua din Caras si unul din Timis. Proiectul nostru a ramas la categoria celor de rezerva. Speram ca vom obtine banii pentru ecologizare īn 2007, din fondurile structurale sau cele de coeziune”, se consoleaza primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau.


Teren „minat” cu acizi si gudroane

Pe cele 140 de hectare ale Ecosid, printre ruinele fostelor otelarii Siemens Martin sau ale uzinei cocso-chimice, se mai gasesc 30 de locatii care pot oricānd sa provoace accidente ecologice de proportii. Este vorba despre rezervoare cu tone de acid sulfuric, fenoli, benzen, gudron si alte substante periculoase. Īn toamna trecuta aprinderea unui cos de filtrare a benzenului a raspāndit īn tot orasul un miros greu ce a persistat aproape o saptamāna. Incidentul putea avea implicatii si mai grave, dupa cum spun pompierii. Firmele cu care Ecosid colaboreaza pentru valorificarea fierului vechi ramas pe platforma nu sunt dispuse la cheltuieli foarte mari pentru a apela la metode sigure de dezmembrare, motiv pentru care astfel de incidente sunt īnca posibile.


Ecologizare cu maturi si spacluri

Pe lānga problemele cu ruinele de pe terenurile sale, Ecosid are batai de cap si cu o descoperire facuta dupa efectuarea unui inventar la depozitul sau de materiale. Aici, fosta societate Siderurgica Hunedoara a transferat piese: „Am decoperit īn depozit mii de unelte, maturi, spacluri, chei si asa mai departe, toate trecute īn gestiune la valori de 5-6 ori mai mari decāt valoarea lor de piata. E drept ca uneltele sunt noi si nefolosite, dar facānd un calcul rezulta o diferenta de 30 de miliarde de lei īntre valoarea lor reala si cea trecuta īn acte. Cine si īn ce scop a facut acest transfer supraevaluat nu pot sa-mi dau seama”, spune directorul executiv al Ecosid, Marian Mihalache. Directia de Finante Publice a īntocmit o plāngere penala īn acest caz, sesizare aflata acum īn atentia Inspectoratului Judetean de Politie.





Săptămāna 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169