Săptămana 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169

REPORTAJ

Anticarul din Castel
de Ramona Stefan

Mai aveam de urcat putin. Picioarele se afundau īn stratul de zapada si fiecare pas cerea un efort mai mare decāt cel dinaintea lui. Urmele pasilor, „cratere” pline de nea īn linii paralele. se pierdeau īn spate. Pāna la urma, am ajuns. Uluitoare priveliste! Īn fata, la dreapta si la stānga, se īnalta castelul neclintit, īntr-o īncremenire de o clipa. Pentru un moment, ne-am oprit, iar dupa „clac-ul” declansatorului de la aparatul de fotografiat, cu pasi masurati, am īnaintat gānditori. Se chinuia sa ninga. Īn pofida gerului care patrundea prin hainele groase pāna la piele, gāndurile hoinareau departe. Doar pentru o clipa, īn fata ochilor mi s-au perindat mai multe imagini, desprinse dintr-o alta lume, o civilizatie apusa īn urma cu cāteva secole. Dupa ce am trecut dincolo de poarta, am revenit imediat īn atmosfera de gheata, piatra si liniste de mormānt. Ne aflam īn curtea castelului de la Hunedoara, o locatie care, pe lānga misterele pe care īnca le mai pastreaza, mai ascunde ceva, singurul magazin de obiecte antice din judetul Hunedoara.


Marius Dobrean si una dintre piesele sale preferate

Undeva īn partea stānga din curtea Castelului Corvinestilor de la Hunedoara, īntr-o camaruta īntunecoasa si īncalzita artificial, stau, vegheate, cāteva ramasite istorice. Daca treci pragul unicului magazin de antichitati autorizat din judetul Hunedoara, te īntāmpina sunetul unei melodii placute urechii si mirosul unei epoci īngropate de timp. De o parte si de alta, peretii micutei īncaperi sunt „decorati” cu statuete, icoane pictate pe sticla sau pe lemn, ceasuri de pe vremea strabunicilor. Din tablouri, perechi de ochi te privesc fix si parca vor cu tot dinadinsul sa-ti atraga atentia. O sculptura din zinc, reprezentānd imaginea unei fiinte umane, se īnalta īn fata noastra. Suntem īntāmpinati de Marius Dobrean, colectionar de obiecte antice. El este cel care se mai ocupa, īnca, de achizitionarea si vānzarea unor asemenea produse. Hunedoreanul este pasionat de numismatica, fapt pentru care a īnceput sa colectioneze monede, iar apoi picturi, īnca din copilarie. El spune ca exista oameni care iubesc antichitatile si care cumpara astfel de obiecte, pur si simplu pentru a-si decora locuintele, dar si pentru ca toate acestea īnseamna istorie. De la Marius Dobrean se pot afla lucruri nescrise īn carti, fiecare obiect avānd o istorie a lui.


Blazoanele boierilor

Pravalia barbatului, deschisa īn incinta unei cladiri medievale, de o reala importanta istorica, precum castelul lui Iancu de Hunedoara, functioneaza de aproape o jumatate de an. Hunedorenii, desi, īn mare parte, stiu de existenta magazinului de antichitati, nu se prea īnghesuie sa-i treaca pragul. Asta, poate, si pentru ca, preturile obiectelor expuse aici sunt pe masura valorii lor. Majoritatea obiectelor de antichitate care pot fi achizitionate din magazinul de la castel dateaza din secolele XVIII si XIX si provin de la colectionari privati. Din pacate, multi care īsi vānd lucrurile vechi de prin casa, dar pretioase, o fac din cauza lipsei de bani, acestia fiind, de obicei, oameni īn vārsta. Cel mai scump obiect din magazinul de la castel se vinde cu 70 de milioane de lei. Este vorba despre o statuie din zinc, semnata de un autor francez si sculptata undeva pe la īnceputul secolului al XIX - lea. Doua piese deosebite din punct de vedere istoric sunt pastrate pe peretele stāng al īncaperii. Aflam ca se numesc blazoane nobile si ca sunt cele mai vechi piese din magazin īntrucāt dateaza de peste doua secole. Blazoanele, un fel de embleme ale unei familii nobile, dupa cum ne-a spus Marius Dobrean, sunt construite din bronz. Pe o suprafata plana, īn partea din fata, sunt inscriptionate cāteva cuvinte īn limba latina. „Dupa caracterul literelor, pare sa fie din secolul XVIII, dar poate fi si mai vechi, e foarte greu de determinat perioada din care provin aceste blazoane. Acestea sunt cele mai vechi obiecte pe care le-am achizitionat. Le-am cumparat de la o familie din Simeria”, ne explica Marius Dobrean, aratānd cu degetul catre unul dintre blazoane.


Platourile circulare din „Colectia Dragan” sunt puse la loc de cinste


RamaSitele colectiei „Dragan”

Tot aici, mai pot fi gasite obiecte de mobilier din secolul XVIII, monezi europene de argint de pe vremea lui Napoleon Bonaparte al XIII –lea, bijuterii, obiecte decorative din ceramica de Majolica si portelan de Bavaria. Vreo cinci ceasuri de perete, īnca mai indica ora exacta. Orologiile, vechi de peste o suta de ani, sunt si astazi īn stare buna de functionare. „Ceasurile au mecanismul lor. De altfel, aceasta este una dintre conditiile impuse, totul trebuie sa fie autentic si functionabil”, mai spune Marius Dobrean. De pe rafturile magazinului de la castel, anticarul hunedorean ne mai arata un ceainic de calatorie, tot de prin secolul al XVIII-lea, o vaza de cristal, realizata īn atelierele franceze, un set de semineu, adus din Franta anului 1920, si un serviciu de punch din argint pentru 12 persoane, dupa aprecierea hunedoreanului, lucrat īntre 1870 si 1920. O cutie mare si neagra care parca umbreste īncaperea sta aproape de fereastra camerei. Cufarul de vapor, lucrat manual din lemn si feronerie, caci despre el este vorba, pare a fi o lada de zestre, īn care īn urma cu sute de ani „domnitele” īsi tineau hainele. La loc de cinste, sunt expuse doua platouri din controversata colectie particulara „Dragan”. „Sunt picturi realizate pe zinc si provin dintr-o colectie confiscata īn secolul trecut”, ne-a spus Marius Dobrean. Chiar la intrarea īn īncapere, peretele drept este „dedicat” iconografiei. Aici, pot fi gasite icoane pictate tot prin secolul al XVIII-lea. Spre exemplu, „Prāznicar-ul”, este o icoana pictata pe lemn cu foite de aur de reprezentantii Scolii Rusesti. Mai exista o icoana cu foite de aur, care dateaza de pe la 1800 si īnca una pictata de reprezentantii Scolii „Nicula”.


Ceasuri de trasura

De pe un alt raft, pe care stau „aranjate” aproape īn mod liniar mai multe obiecte vechi, anticarul hunedorean ia un ceas. La prima vedere, orologiul, „poleit” cu auriu, pare a fi un simplu ceas de vitrina. Mai tārziu, aflam ca acel aparat, īn urma cu sute de ani, mai precis prin 1850, se folosea la masurarea distantei parcurse de o trasura, adica era un fel de aparat de taxat. Ceasul de trasura sau de calatorie, cum mai era numit, era montat pe roata vehiculului tras de cai. Īn momentul īn care trasura pleca de pe loc, mecanismul ceasului, un fel de tahometru, masura numarul de kilometri parcursi de trasura. Anticarul hunedorean se māndreste cu magazinul sau, care „a fost autorizat chiar si de Ministerul Culturii”. Chiar daca numarul celor care īi calca pragul este destul de mic, iar cei mai multi sunt cetateni straini, hunedoreanul este convins ca, peste cātiva ani, oamenii īsi vor īndrepta mai mult atentia catre acesta „lume a anticarilor”. „Daca nu ar fi existat magazinele de antichitati, aceste obiecte vechi, dar pretioase, s-ar pierde. Sunt importante pentru ca numai ele le salveaza”, crede Marius Dobrean.


Desi destul de mic, anticariatul din Hunedoara gazduieste piese de toate felurile, de la cāntare si oale de lut pāna la cutii pentru bijuterii







Săptămana 26 ianuarie – 1 februarie 2006, numărul 169