Săptămâna 9 – 15 februarie 2006, numărul 171

SAPTAMANA POLITICA


Sinucidere prin fuziune


de Oana Bimbirica


Trecerea de la stadiul de concubinaj la cel de casatorie din interes este pasul pe care, de anul trecut, se tot chinuiesc sa-l faca cele doua forte politice din România, PNL si PD. Cu toate ca, în urma cu doi ani, când si-au dat mâinile si au format Alianta D.A., au zdruncinat puternic orgoliul celorlalte formatiuni politice, democratii si liberalii au constatat, ulterior, ca puterea si influenta li se diminueaza treptat în ochii electoratului, asta si din cauza numeroaselor certuri care au stat practic la baza relatiei dintre ei, si s-au înmultit dupa ce au ajuns sa guverneze împreuna. Fuziunea, luata initial în derâdere si fiind considerata nedemna pentru niste partide de talia lor, atât PNL, cât si PD nu vorbesc acum decât despre unificarea într-o singura forta politica, chiar daca dragostea dintre ele aproape a disparut cu desavârsire, spulberata si de faptul ca între cele doua forte politice nu a fost vorba de vreo afinitate.



Mircea Molot (PNL) si Dorin Paran (PD) bat palma fara sa aiba deloc încredere unul în celalalt


Casatorie cu forta?!

Atât liberalii, cât si democratii par vrajiti de ideea fuziunii si nu vor decât ca aceasta sa devina realitate cât mai curând. Îsi fac planuri, discuta în forurile superioare de conducere, stabilesc calendare, exact cum ar proceda un cuplu pe cale sa se casatoreasca. Voci contra exista, ca peste tot, pentru ca PNL si PD sunt doua „paduri” suficient de mari pentru a adaposti în interiorul lor o gramada de uscaturi. Totusi, în ultima saptamâna, ceva s-a schimbat în aceste pregatiri de nunta. Sau mai bine zis, unul dintre parteneri a început sa-si puna mai multe întrebari, iscate toate dintr-un sentiment de nesiguranta. Liberalii se simt împinsi de la spate de democrati spre aceasta fuziune si au sentimentul ca unificarea va fi mai buna pentru pedisti decât pentru ei. Nesiguranta vine de la centru, cu toate ca liderii PNL au luat hotarârea ca decizia fuziunii sa fie luata de jos în sus, adica dinspre teritoriu spre centru. Însa barometrul functioneaza mai bine la Bucuresti, iar daca democratii tac mâlc si nu mai discuta despre fuziune, decât poate între ei, liberalii întrevad deja problemele care vor aparea în drumul spre realizarea acesteia. Nu trebuie sa ai veleitati de analist, pentru a-ti da seama ca doctrina pe care o va adopta viitoarea formatiune politica este una dintre cele mai mari necunoscute ale acestui proiect liberalo-democrat. Liderii PD se agata cu disperare de „iubirea” populara, foarte la moda si deloc lipsita de influenta în Parlamentul European si vor sa o impuna si PNL-ului, în defavoarea doctrinei liberale, una dintre cele mai vechi din România. Cum vor evolua lucrurile în acest sens, între doua partide extrem de orgolioase, cu conducatori puternici, care nu sunt adeptii compromisurilor? Cu atât mai putin ai celor politice. E destul de greu de prevazut, mai ales, având în vedere faptul ca nici macar „mirii” nu stiu exact cum vor rezolva eventualele probleme care vor aparea înaintea cununiei, însa ambii spun ca vor sa-si uneasca destinele pentru ca integrarea în Uniunea Europeana se apropie, iar apoi, urmeaza 2008, când spera sa aiba un copil. Doar ei doi.


„Ia si tu doctrina mea!”

În judetul Hunedoara, ideea fuziunii este la fel de atragatoare pentru liberalii si democratii locali. Atât liderii PNL Hunedoara, cât si cei ai PD, sunt în favoarea acestei unificari, mai ales ca acestia se lauda ca fiind primii din tara care si-au dat mâna si au format Alianta D.A, contaminând ulterior si restul filialelor din tara. Liberalul Mircia Muntean, dar si ministrii democrati Gheorghe Pogea si Gheorghe Barbu au declarat, la începutul acestui an, ca vor o fuzionare între PNL si PD, totul doar pentru crearea unui partid politic suficient de puternic sa sperie si sa distruga, moral vorbind, PSD. „Nu ne simpatizam între noi foarte mult. Trebuie sa recunosc acest lucru, însa fuziunea este necesara si justa, în acest moment. Un partid care are în sondaje zece la suta si un altul cu 20 la suta, nu au un cuvânt foarte puternic de spus. Eu vreau sa fac parte dintr-un partid politic puternic. Dupa parerea mea, în acest an, PNL va fuziona cu PD”, a declarat Florin Oancea, presedintele PNL Deva. Acesta recunoaste ca stabilirea doctrinei noii formatiuni politice va înfierbânta spiritele, mai ales ca, dupa parerea sa, liberalii o vor pe a lor si nu pe cea populara, a PD. „Noi, în discutiile pe care le-am avut cu democratii, am propus acest lucru, însa nu cred ca-l vom obtine. Pe de alta parte, daca vom impune doctrina liberala, ce am mai negocia cu PD? Sau noi venim cu doctrina si PD cu forta de munca?”, a mai spus Oancea. Mai transant este însa Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si vicepresedinte PNL. Acesta nu se încurca în vorbe si pune conditii demne de un sef care nu are nimic de pierdut. „Doresc neaparat ca numele viitorului partid sa cuprinda si notiunea de <> si eu nu sunt dispus sa renunt la doctrina liberala. PNL are o traditie de peste 130 de ani si nu putem îngropa un partid istoric. În plus, mai doresc ca viitorul partid sa se afilieze la Partidul Liberal European”, a declarat Molot, adaugând ca pozitia sa este identica cu cea a marii majoritati a membrilor PNL din judetul Hunedoara.


„Nu, mersi. O am pe a mea!”

Pe de alta parte, democratii hunedoreni par mult mai nonsalanti decât liberalii, adoptând atitudinea celui care asculta, discuta, însa e sigur ca, în final, va fi asa cum vrea el. Fara griji e si Iosif Blaga, presedintele executiv al Organizatiei Judetene Hunedoara a PD. De pe pozitia de secund al lui Gheorghe Pogea, primarul democrat al Orastiei sustine ca, la nivelul judetului Hunedoara, nu exista nici un fel de probleme între PNL si PD, dovada fiind si faptul ca la începutul acestei luni a avut loc o întâlnire între conducerile celor doua formatiuni politice si s-a stabilit un calendar de actiuni în vederea fuziunii. În mod surprinzator, Iosif Blaga, cel care a declarat transant ca fuziunea trebuie sa se faca de jos în sus, deci centrul trebuie sa tina cont de parerea filialelor, bate în retragere când vine vorba de linia politica pe care o va adopta viitorul partid. „Pe noi, aici la nivel local, nu ne intereseaza doctrina. Asta se va stabili la centru. PD are o doctrina populara acum. Nu stiu care va fi linia viitorului partid. Dupa parerea mea, valentele populare trebuie sa se regaseasca si dupa fuziune, pentru ca altfel nu se poate. Nu cred ca liberalii sunt în masura si vor avea forta sa-si impuna doctrina lor”. Clar si concis. Daca fuziunea ar porni din judetul Hunedoara, asa cum s-a întâmplat cu formarea Aliantei D.A., scandalul ar fi gata, iar focul vrajbei ar fi întetit de Blaga pe de-o parte, si de Molot, pe de alta parte. De ce nu s-ar putea întâmpla acelasi lucru si la Bucuresti, însa cu alti protagonisti, mai puternici, care ar transforma focul într-o adevarata vâlvataie? Mai temperat în declaratii s-a dovedit a fi un alt democrat, Dorin Paran, vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara. Acesta tine, si el, la doctrina populara, îmbratisata de cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, însa sustine ca, prin negocieri, trebuie sa se ajunga la un punct comun cu PNL, în acest sens. „Eu le-am propus liberalilor sa renunte la doctrina lor, dar vom vedea în viitor ce se va întâmpla. Noua, la nivel local, ne ajunge, deocamdata, faptul ca PNL a acceptat calendarul de actiuni propus de noi. Asteptam sa vedem ce pozitie vor adopta liberalii, dupa jumatatea lunii, când vor avea o sedinta a Delegatiei Permanente. Nu se poate ca, în final, dupa negocieri, sa nu gasim o cale de mijloc în ceea ce priveste problema doctrinei”, a mai spus Dorin Paran.

Unificare inoportuna

Cu toate ca nu sunt implicate în pregatirile de „nunta” ale liberalilor si democratilor, ci privesc de pe margine, unele cu invidie, iar altele cu neîncredere, celelalte partide politice, de la putere sau din opozitie, nu se pot abtine sa nu bârfeasca si chiar sa declare ca fuziunea nu se va face. Liderii politici hunedoreni ai altor partide politice au adoptat diverse puncte de vedere în legatura cu preconizata unificare, iar acestea nu difera între ele, decât, poate, la nivelul declaratiilor, pentru ca fondul e acelasi. Partenerii de coalitie ai PNL si PD nu sunt siguri de fuziune, iar partidele din opozitie spun transant ca unificarea e o prostie sau ca viitorul partid se va naste…mort. „Fuziunea e problema celor doua partide. Însa eu nu o vad posibila din cauza diferentei doctrinare dintre cele doua formatiuni. Liberalii sunt cu statut vechi, cu o doctrina cunoscuta si apreciata din perioada postbelica. E pacat ca aceasta sa dispara. Pe de alta parte, PD se trage din fostul FSN, are oameni de stânga si ar trebui sa-si clarifice politica doctrinara. Însa, exista si în alte tari partide diferite care au fuzionat si au adoptat ambele doctrine”, a afirmat Petru Marginean, presedintele PC Hunedoara. Un proiect imatur este considerat de Iuliu Winkler, presedintele UDMR Hunedoara, mult discutata unificare dintre PNL si PD. Winkler se abtine sa comenteze prea mult subiectul, însa este de parere ca România nu este pregatita pentru o viata politica desfasurata doar în jurul a doua partide. „Eu cred ca totul este doar o chestiune mediatica. Diferentele de doctrina între PNL si PD sunt foarte mari, iar fuziunea este, dupa parerea mea, o idee imatura. România nu este pregatita de o unificare a dreptei politice cu stânga, nu este pregatita pentru un sistem politic bipartid. Avem nevoie de un sistem pluripatid, cu o dreapta puternica si o stânga la fel de puternica”, a declarat Iuliu Winkler.


Struto-camila, viitorul copil

Conducerea PSD Hunedoara este de parere ca, în acest moment, Alianta D.A. se confrunta cu o criza politica, iar mult discutata fuziune dintre PNL si PD nu se va realiza. „Nu cred în aceasta fuziune, deoarece între PNL si PD exista foarte multe probleme si nemultumiri, mai ales pe plan local. Daca se va realiza fuziunea, acest lucru va duce la rupturi în cadrul ambelor formatiuni politice, deoarece si în PD si în PNL exista membri care se opun unificarii. Vor pleca multi dintre membri, iar, dupa parerea mea, PNL va disparea de pe scena politica”, este de parere Victor Vaida, presedintele Organizatiei Judetene Hunedoara a PSD. Partidul care se va naste în urma fuziunii este asemanat de Stefan Pascut, liderul PRM Hunedoara, cu o struto-camila. „Cele doua partide au doctrine total opuse, din care nu poate iesi ceva bun. Sunt de acord ca e nevoie de un partid de dreapta puternic, în România, însa nu cred ca acesta se poate crea în urma fuziunii dintre PNL si PD. În plus, PD este într-o criza de identitate politica. Habar nu are unde vrea sa se situeze, la dreapta sau la stânga. E o încurcatura jenanta. Eu cred ca liberalii autentici nu vor ramâne în partidul care se va forma în urma unificarii, ci vor înfiinta o noua formatiune. În schimb, oportunistii din ambele partide, care sunt majoritari, vor fi pro fuziune”, a afirmat Pascut.





Săptămâna 9 – 15 februarie 2006, numărul 171