Săptămâna 9 – 15 februarie 2006, numărul 171

REALITATEA HUNEDOREANA


Sanatatea, ca o foaie de hârtie

de Ciprian Iancu

Planul guvernarii pesediste de a restructura spitalele, cele care „înghit” cea mai mare parte a bugetului sanatatii, a esuat „cu succes” mai ales în judetul Hunedoara. Oamenii noii guvernari au alte conceptii în ceea ce priveste rezolvarea problemei spitalelor, majoritatea aproape de colaps, si majoritatea numite, de multe ori, „gaurile negre” ale bugetului sanatatii. Cu toate ca a trecut mai bine de un an de la instalarea pe functii, „noua garda” se afla înca la stadiul de evaluari în ceea ce priveste spitalele.

În 2001, fostul director executiv al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, Lucia Bulugean, anunta un plan amplu de reasezare a activitatii spitalelor „pe principii de calitate si eficienta”. Ideea de baza era ca spitalele din judet sa-si axeze activitatea pe specializarile în care aveau avantaje vizibile: de exemplu, spitalul de la Hateg sa se bazeze pe sectia de ginecologie, cel de la Hunedoara pe ortopedie, iar cel de la Deva pe chirurgie. Primarii au fost primii care au protestat, spunând ca prefera sa aiba spitale cu multe sectii în orasele lor, pentru ca oamenii sa nu fie pusi pe drumuri lungi si obositoare, în dauna promisiunii ca în alta parte a judetului tratamentul aplicat ar fi fost la standarde mai înalte. În perioada 2001 – 2005, indecizia din sistem si opozitia primarilor a facut ca restructurarea spitalelor sa se rezume la transformarea spitalului din Baia de Cris în centru medical pentru vârstinici. Din 14 spitale au ramas astfel 13, organizate la fel ca-nainte.

O alta viziune

Actualul sef al DSP Hunedoara, Dan Magheru, spune ca restructurarea în sanatate va primi o linie noua, mai ales daca se adopta pachetul legislativ emis de ministerul de resort. „Ideea este sa acordam o atentie mai mare si fonduri mai multe medicilor de familie. Ei sunt cei care rezolva cea mai mare parte a cazurilor, dar cu toate acestea, spitalele înghit 70 la suta din totalul bugetului sanatatii. Proportia se pastreaza si-n judetul nostru. Spitalele vor ramâne asa cum sunt. Eventual se poate sa fie desfiintate sectiile care chiar nu dispun de medici, sau care nu au pacienti. Se va aplica o recompartimentare în fiecare spital din judet. Nu se va desfiinta nici unul, doar ca va trebui sa vedem cum ajungem mai aproape de o serie de criterii de performanta profesionala si economica impuse de banii pe care-i are sanatatea, dar si de cerintele unui serviciu spitalicesc modern”, adauga Magheru. Directorul DSP Hunedoara mai spune ca, desi exista destule posturi vacante în sistemul spitalicesc hunedorean, i-a sfatuit pe directorii de unitati sa nu se grabeasca sa le ocupe pe toate, astfel încât reorganizarea activitatii sa nu se soldeze cu un excedent de personal care sa fie apoi disponibilizat. „Vrem sa facem în asa fel încât actualii angajati sa nu aiba de suferit. Cel mult sa fie mutati pe alte sectii”, declara Dan Magheru. Conform sefului DSP Hunedoara, în urmatoarele trei luni activitatea fiecarui spital din judet va fi evaluata de specialisti ai Ministerului Sanatatii si abia dupa aceea vor fi concepute planuri de reorganizare a fiecarei unitati spitalicesti în parte.





Săptămâna 9 – 15 februarie 2006, numărul 171