Săptămâna 23 februarie – 1 martie 2006, numărul 173

SAPTAMANA POLITICA


Declaratii de dragul vorbelor


de Oana Bimbirica


Pe lânga numeroase privilegii, salarii mari si masina la scara, parlamentarii, în calitate de alesi ai neamului, au si obligatii. Deputatii si senatorii trebuie sa schimbe ceva în România, de preferinta în bine, iar pentru a avea succes în aceasta actiune, parlamentarii au la dispozitie mai multe pârghii: initiative legislative, întrebari, interpelari sau declaratii politice. Acestora li se adauga, de multe ori, cu mai multe sanse de izbânda, lobby-ul facut în fata cui si cum trebuie, pentru ca intentiile lor sa se transforme în fapte. Daca la proiecte de legi, cei 11 parlamentari de Hunedoara nu stau bine deloc, unii dintre ei neavând la activ nici macar o astfel de tentativa, iar la interpelari si întrebari adresate diverselor ministere si ministri nu se aventureaza decât cei care au cât de cât cunostinte într-un anumit domeniu, îi intereseaza un subiect sau sunt suficient de rabdatori pentru a astepta raspuns, declaratiile politice sunt, se pare, preferate de senatorii si deputatii judetului. Pline de patos, epitete, metafore si alte figuri de stil, dar si de perle, care rostite în plenul Parlamentului au stârnit hohotele de râs ale demnitarilor, declaratiile politice ale câtorva parlamentari hunedoreni au nedoritul dar de a fi scrise pentru a nu transmite nimic, sau pentru a scoate în evidenta incultura sau, în cazuri mai rare, eruditia autorilor.



Pâna acum, Monica Iacob Ridzi si Cosmin Nicula au vorbit cel mai mult si cam fara rost de la tribuna Parlamentului
Unul dintre deputatii de Hunedoara cu spor la declaratii politice este democrata Monica Iacob Ridzi. Desemnata anul trecut drept parlamentar euro-observator la Legislativul European, hunedoreanca, originara din Valea Jiului, are la activ, într-un an de mandat, 15 declaratii politice. Parlamentarii amatori de istorie, de rememorari ale unor evenimente petrecute în trecut, dar si cei care nu stiau exact zilele nationale ale unor state, au fost prompt informati, în acest sens, de Monica Iacob Ridzi, printr-o declaratie politica. „Ziua Holocaustului”, „Ziua Minerului”, „Ziua Germaniei” sau „Ziua de 9 mai” sunt doar câteva titluri ale declaratiilor politice rostite de Ridzi în plenul Parlamentului. Ce sa te faci cu atâtea probleme cu care se confrunta Valea Jiului si judetul Hunedoara, în ansamblul lui, si care prezentate de deputatul democrat ar putea sensibiliza persoanele care au solutii pentru a le rezolva? Le lasi deoparte, ca e mai importanta istoria si Ziua Nationala a Germaniei, mai ales ca o interventie la tribuna Legislativului cu astfel de teme demonstreaza ca esti toba de cunostinte în domeniu. Însa, Monica Iacob Ridzi a fost aleasa deputat mai putin pentru ceea ce are în cap si mai mult pentru a rezolva ceva pentru hunedoreni.


Importuri valoroase

Daca parlamentarii nascuti în judetul Hunedoara nu au inspiratie pentru a concepe declaratii politice referitoare la locurile natale, muza pare ca s-a cuibarit în mintea si în condeiul unor politicieni parasutati din alte parti pentru a reprezenta în Parlament interesele locuitorilor acestui judet. Un astfel de exemplu este deputatul conservator, Ionica Popescu, bucuresteanca, devenita peste noapte, parlamentar de Hunedoara. Într-un an de mandat, fosta ziarista a avut sase declaratii politice, toate referindu-se exclusiv la problemele judetului pe care-l reprezinta. Deputatul conservator este singura care a prezentat drama copiilor din Valea Jiului infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, carora le este refuzat tratamentul stomatologic. „Azi nu mai pornesc televizorul”, „Sa nu-mi spui ca mai traieste!” sau „Salvati cetatile dacice!” sunt doar câteva dintre titlurile declaratiilor politice ale Ionicai Popescu, bazate pe fapte reale, care au dovedit ca deputatul PC stie macar cum traiesc cei care au ales-o.


(In)cultura care nu spune nimic

Campion, însa, la numarul declaratiilor politice, dar si al perlelor cu care si-a presarat creatiile, este deputatul PSD de Hunedoara, Cosmin Nicula. Tânarul pesedist si-a stors creierii, a mai copiat câte o fraza de pe ici si de pe acolo, si a „scuipat” nu mai putin de 18 declaratii politice. Desi toata lumea recunoaste ca rolul opozitiei este de a critica cât mai des si cât mai aspru puterea, însa în mod constructiv, Cosmin Nicula abuzeaza practic de critici, uitând, se pare, ca hunedorenii au nevoi mari si macar câteva dintre ele trebuie satisfacute, cu vorba dulce... „Bercenizarea parlamentului”, „Mitologia politica”, „Mandarinii portocalii” sau „Cumetria portocalie cu picatele secesioniste” sunt titlurile câtorva declaratii politice, care aduna în continutul lor cuvinte sforaitoare, referiri la opere literare sau de arta, comparatii si epitete pretentioase, toate pentru a demonstra parca vasta cultura generala pe care ar vrea sa o aiba deputatul Cosmin Nicula. „Românii au descoperit metehnele unei guvernari straine de interesul national, de „Minima Moralia” de Andrei Plesu si mai ales de pricepere în conducerea tarii. Nu cred ca se vor lasa prostiti si a treia oara, oricâte travestiuri populare, populiste sau europene vor aborda din disperare. Metamorfozele anului 2005, de care s-au molipsit pâna si virusii pasaresti, nu au darul de a ne scoate din fundatura în care a fost condusa tara.” Doar câteva referiri la judetul Hunedoara, însa si acestea sunt de natura politica, si-l au în prim plan pe Mircia Muntean, primarul Devei, vesnicul adversar al lui Nicula. „Dupa câteva viraje pe ecranele televizoarelor, în care a lansat maxime si aforisme de esenta liberala, musca a aterizat la Deva, ademenita de mirosul unor afaceri murdare ale lui Mircica. Poate va întrebati ce cauta ea aici. Sa va spunem noi, cei care mai traim în aceasta urbe”, extras din declaratia politica cu titlul „A bâzâit musca la Deva”, apartinând parlamentarului PSD de Hunedoara.





Săptămâna 23 februarie – 1 martie 2006, numărul 173