Săptămâna 23 februarie – 1 martie 2006, numărul 173

PUBLICITATE


Apaprod Deva investeste în calitate


de Ramona Stefan


Odata cu intrarea în Uniunea Europeana, sistemele de apa si canalizare trebuie sa fie reabilitate si modernizate dupa modelul european. În judetul Hunedoara, aceasta cerinta este asigurata de societatea Apaprod Deva. Aceasta gestioneaza programul ISPA de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din Deva si Hunedoara, program finantat partial de Uniunea Europeana cu credite nerambursabile. De asemenea, Apaprod Deva gestioneaza un program similar, cu fonduri europene, SAMTID, proiect al Uniunii Europene destinat oraselor mici si mijlocii. Realizarea acestor programe reprezinta o prioritate, atât prin prisma nivelului alocarii financiare acordate de Uniunea Europeana, cât mai ales prin impactul deosebit asupra mediului înconjurator.


Societatea Apaprod Deva este operatorul unic regional de apa si canal, conditie solicitata de programele de finantare externa, ISPA si SAMTID. Prin aceste doua programe de investitii se doreste ca serviciile publice de alimentare cu apa si canalizare sa fie realizate pentru consumatori la standardele europene de calitate. Programul ISPA, „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare din municipiile Deva si Hunedoara”, cu o investitie totala de 46 milioane de euro, este un proiect finantat de catre Uniunea Europeana. Investitia realizata în scopul reabilitarii, modernizarii si extinderii sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare este cea mai importanta de pâna acum în infrastructura utilitatilor publice din Deva si Hunedoara, tratând în mod unitar ambele sisteme de apa potabila si canalizare, în vederea realizarii protectiei mediului si a unui nivel de sanatate a populatiei la standardele europene. În prezent, exista un sistem de alimentare cu apa zonal, sistemul de la Sântamarie Orlea. Acesta deserveste aproximativ 125 de mii de locuitori, din orasele Deva, Hateg, Calan si Simeria. Prin implementarea acestui proiect se doreste modernizarea statiei de tratare a apei potabile Sântamarie Orlea, modernizarea conductelor de alimentare cu apa existente, reînnoirea portiunilor de conducte deteriorate, optimizarea statiilor de pompare existente prin verificarea eficientei energetice, modernizarea echipamentului automatic de control, modernizarea si dispecerizarea centralizata în întreaga zona a sistemului. Reabilitarea sistemului de canalizare în orasul Deva cuprinde extinderea retelelor de canalizare unitare, a retelelor pentru apele pluviale, extinderea colectoarelor principale, terminarea statiei de pompare de la Branisca, construirea unei noi statii de pompare si reabilitarea statiei de pompare existente si arterelor principale de colectare, precum si a retelei existente de canalizare. În ceea ce priveste orasul Hunedoara, reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa cuprinde dispecerizarea locala a instalatiei de captare a apei pe râul Barbat, construirea conductelor principale care sa transporte apa potabila catre Râusor si Silvas, construirea statiei de tratare a apei potabile utilizând apa bruta din lacul Cincis, modernizarea statiei de tratare a apei potabile din Sânpetru, construirea a doua micro statii hidro-electrice pe râul Barbat, pentru valorificarea potentialului hidro-energetic. Pentru sectorul canalizare se are în vedere reabilitarea statiei de epurare Sântuhalm, statie ce va fi redimensionata astfel încât sa satisfaca capacitatea marita si cerintele calitative ale noului afluent. În scopul eficientizarii se va introduce treapta de tratare chimica, redimensionarea capacitatii decantoarelor, treapta biologica care cuprinde bazine de aeare, decantoare secundare de sedimentare, reciclarea namolului.


În completare – SAMTID

Cel de-al doilea program gestionat de Apaprod Deva este în curs de desfasurare si este destinat oraselor mici si mijlocii. În judetul Hunedoara, proiectul este implementat în sase orase, mai precis Brad, Orastie, Calan, Geoagiu, Hateg si Simeria. Partenerii proiectului sunt Consiliul Judetean Hunedoara si orasele reabilitate, iar valoarea totala a proiectului este de 5.073.520 euro. Prin implementarea proiectului s-au reabilitat sase grupuri de pompare, rezervoare, o statie de clorinare, retea de apa 59.118 ml, 1992 de apometri, 144 hidranti si s-au construit retele noi 3400 ml si rezervoare de 500 mc, statii de tratare si pompare reabilitate. Durata de realizare a proiectului este de 20 de luni. Rezultatele programului SAMTID se regasesc într-un nou grad de contorizare de 90,8 la suta, populatia racordata în plus la reteaua de apa este de 11 la suta si reduceri la consumul de energie electrica. Prin acest proiect, tot lantul activitatilor de la beneficiar, operator si utilizator final este îmbunatatit, astfel încât populatia si agentii economici vor avea o apa potabila la parametrii calitativi si cantitativi la standardele europene. Datorita contorizarii, vor avea controlul asupra cantitatilor de apa consumate, reducându-se pierderile. Consiliul Local va beneficia de reabilitarea sistemelor proprii de alimentare cu apa, care altfel nu se putea realiza.


Importanta majora pentru mediul înconjurator

Implemetarea cu succes a acestor doua proiecte are o reala importanta pentru mediul înconjurator. Astfel, se are în vedere alinierea la legislatia Uniunii Europene cu privire la problemele de mediu, îmbunatatirea calitatii vietii în judetul Hunedoara si în avalul râului Mures, râu care traverseaza granita (Ungaria), conservarea si protectia biodiversitatii în zona râului Mures si zona tributara, consolidarea capacitatii locale pentru pregatirea proiectului la nivelul beneficiarului final – Societatea Apaprod Deva pentru a solicita si accesa alte fonduri nationale si internationale pentru proiecte viitoare. De asemenea, prin reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa din cele sase orase ale judetului se va îmbunatati calitatea apei potabile si implicit sanatatea oamenilor, iar reducerea pierderilor va duce la o mai buna folosire a surselor de apa în zona. Totodata, se va crea premisa unei dezvoltari durabile în aceste zone.

Comitetul de management ISPA si-a dat avizul favorabil pentru masura ISPA Deva si Hunedoara. În decembrie 2005 s-a semnat la Bruxelles Memorandumul de Finantare al Masurii ISPA „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare în municipiile Deva si Hunedoara”, iar în 2006 documentul a fost semnat si de catre Guvernul României, urmând a fi publicat în Monitorul Oficial.





Săptămâna 23 februarie – 1 martie 2006, numărul 173