Săptămana 2 – 9 martie 2006, numărul 174

REPORTAJ

Condamnati la īntuneric


de Ciprian Iancu

Orice incursiune īn satul romānesc īti ofera cel putin un motiv pentru care sa fii convins ca Europa este mai mult decāt indulgenta cu noi acceptāndu-ne īn mult dorita Uniune. Obisnuintele arhaice ale oamenilor, multe devenite aproape inutile, drumurile pline de noroi, sunt exemplele cele mai la īndemāna. Īn Ribicioara īnsa, un sat de munte din comuna Ribita (situata īn Apuseni, la Nordul Judetului Hunedoara), am dat īnsa peste o situatie tragi -comica. Unii localnici au curent īn case doar pentru ca si-au facut singuri reteaua. Altii mai putin norocosi, stau si acum la lumina lampii cu petrol, cu toate ca linia de curent le trece prin gradini sau chiar pe lānga case. Oamenii sunt resemnati. Au cerut, nu li s-a dat, si au continuat sa traiasca la fel ca-n copilarie, cānd petrolul lampant era la mare cautare.


Pe Tanase Iancu doar aparatul de radio īl mai „leaga” cu lumea

Ribicioara se regaseste pe lista celor 12 localitati hunedorene ne-electrificate. De fapt doar o parte din sat nu este conectat la retea. Cei din centrul satului au fost mai norocosi fiind bransati la reea īn 1984. Īn acelasi an, alte opt familii, care-si au casele pe Lunca, la un kilometru distanta de centrul satului, au reusit sa se conecteze si ele, dar pe cheltuiala proprie. Fiecare proprietar de casa a scos de unde a putut 4.000 de lei, a platit cablul si partea sa la costul transfromatorului de la īnalta la joasa tensiune, dupa care s-au adunat si au muncit singuri pentru a avea curent. „Statul ne-o ajutat atunci numa ca ne-o lasat sa taiem copaci din padure sa-i facem stālpi. Īn rest, tat noi am facut. Am tras cablurile, am dat gaurile, tat. Imediat dupa ce-am avut si io curent īn casa, am cumparat un televizor s-un frigider”, īsi aminteste Petru Mihaiesc, un batrān de 80 de ani, uitāndu-se la stālpii īndoiti de vānt si sprijiniti īn „propte”.

Planuri zadarnice

Nicolae Clej (de 68 de ani) nu a avut īnsa acelasi noroc. El locuieste pe o vale alaturata, la īnca un kilometru. Aici s-a nascut si aici a locuit tot timpul, cu toate ca a muncit ca sofer, la o īntreprindere din Brad. Dupa ce-a iesit la pensie nu s-a mutat niciunde, pe motiv ca nu gaseste niciunde linistea si aerul curat īn afara de acest loc. Barbatul povesteste ca de nenumarate ori a mers la Primarie solicitānd conectarea la reteaua de curent, dar de fiecare data rezultatul final a fost acelasi: costurile sunt prea mari pentru a „lega la linie” cātiva noi abonati. Pe valea lui trece linia de īnalta tensiune care duce, peste munte, īn satul Dumbrava. Sapte stālpi sunt amplasati chiar īn ograda sa, la 100 de metri de casa. „Bine ca io am fost de acord sa-i puna pe terenul meu, fara sa le cer un sfant, dar ei pe mine ma refuza. Le-am spus ca-i dau jos, dar nici asa nu s-or lasat. Or zās ca tre sa dam 36 de milioane ca sa reconditionam un transformator, dar pa valea asta mai sunt numai 3 case locuite permanent. Restul, pāna la 7, vin doar vara si stau aici”, spune suparat Nicolae Clej. Supararea lui vine si din faptul ca lipsa curentului īi īncurca rau planurile. Omul se dovedeste a fi unul gospodar. Are vaci, porci, chiar si o mica pescarie lānga casa. Ar vrea sa ridice, nu departe, o cabana pentru turistii care vin vara pe valea lui sa se bucure de frumusetea locului. Dar lipsa curentului face ca mai toate planurile sale sa fie, practic, imposibile. „Am un generator de curent pe benzina, dar īmi manānca 10 litri la 24 de ore si nu-mi prea permit sa-l pornesc”, mai spune Ion Clej.

Marturii la lumina lampii

Fratele sau mai mare, Ioan, de 75 de ani, sta mai īn sus pe vale. Cazul lui este chiar mai greu de crezut. Un stālp al liniei de īnalta tensiune este pus la nici 10 metri de casa. Batrānul mai are īnsa puterea sa rāda atunci cānd este īntrebat cum de nu are energie electrica: „Asta este. Ma mai ocup de cele doua vacute ale mele. Māncare face sotia mea, Antita (de 71 de ani –n.red.) si de doua ori pe zi, ca daca o tinem mai mult se strica. Mai greu īi ca nici petrol pentru lampa nu sa mai gasaste. Aia de la oras zic ca nu mai foloseste nimeni asa ceva si nu mai aduc”. Ioan Clej povesteste ca īn 1984, cānd s-a tras curentul electric pe valea alaturata, a fost si el cu vecinii lui cuprins īn plan dar, dupa o luna, s-au trezit ca li se returneaza cei 7000 de lei platiti de fiecare pentru ca linia de joasa tensiune sa ajunga si la ei, tot pe stālpi improvizati, ca si pe Lunca. „Or zās ca ne-or scos din deviz ca nu rentabil sa ne bage sī noua corent. Acuma-s batrān ce sa mai fac? Ma bucur ca mai pot citi la lumina lampii!”, adauga cel mai mare dintre fratii Clej, care stie de recenta promisiune a lui Tariceanu, conform caruia toate localitatile din tara vor fi electrificate pāna la sfārstiul anului, dar da crezare unei vorbe vechi: „Cum o zās sī Ion Roata: de la vorba pān la fapta-i mult”. La 200 de metri de el locuieste veteranul zonei. Tanase Iancu are 90 de ani, dar se tine bine. Singuratatea-i este alinata doar de aparatul de radio pentru care cumpara baterii o data la trei luni: „Cu el mai am sī io naroc, cu el mai vorbesc, la el mai aud si io ce ne mai mint aia de la Bucuresti. Am o lampa veche ca mine. Mai am doua sticle de lampa. Cānd sa sparg amāndoua , nu stiu ce-o face. Da, acuma, pentru mine mult nu mai īi. Sa mai gata sī zālele, mānce-va bunatatea”.

Doar Guvernul poate

Directorul executiv al sucursalei Hunedoara din cadrul societatii Electrica Banat, Florin Mārza, spune ca doar Guvernul poate rezolva problema satelor neelectrificate: „Ultima data Electrica a luat un credit de 200 de milioane de Euro, iar pe judet ne-au revenit 25 de miliarde, bani din care am finantat exclusiv lucrari de electrificare. De la preluarea noastra de catre ENEL (concernul Italian care a cumparat Electrica Banat –n.red.), n-am mai auzit ca electrificarile sa se numere printre prioritati. Costurile sunt mari si la un numar mic de noi consumatori, cum este situatia si la Ribicioara, ele nu se amortizeaza nici īn 50 de ani. Doar Guvernul cred eu ca ar putea sa rezolve oproblema alocānd fonduri īn acest sens”.

Ioan Clej si lampa de care a fost dependent o viata

Primarul comunei Ribita, Ioan Faur da neputincios din umeri cānd este īntrebat despre casele, locuite sau nu permanent, neconectate la retea. Īn comuna lui sunt aproape 20 de astfel de imobile. „Nici nu mai stiu de cāte ori am fost si am cerut conectarea familiilor īn cauza la retea. De fiecare data am primit acelasi raspuns: nu este economic. Īn plus, la Electrica, mi se pare ca e o harababura totala. Cel putin eu nu pot sa-nteleg cum de e a asa de greu sa conectezi cāteva case la retea. Poate ca anul asta sau anul viitor o sa rezolvam cumva si problema asta”.





Săptămana 2 – 9 martie 2006, numărul 174