Deputatul de Hunedoara Dan Radu Rusanu îi sugera procurorului general Ilie Botos, nu cu mult timp în urma, ce sa declare referitor la dosarul în care era cercetat primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. În aceste conditii, este de înteles siguranta afisata în declaratii de vicepresedintele Camerei Deputatilor, referitor la învinuirile ce-i sunt aduse într-un dosar privind privatizarea frauduloasa a firmei constantene, Chimpex.
Scena în care Rusanu si-a aratat fara sa vrea, „indicatia” pentru Procurorul General
În timpul unei conferinte de presa sustinuta la Deva de deputatul de Hunedoara Dan Radu Rusanu, care avea ca tema dosarul penal întocmit de procurori pe numele primarului Mircia Muntean, a avut loc un fapt pe care protagonistii ar fi vrut sa-l trateze cu maxima discretie. În timp ce deputatul Rusanu si primarul Mircia Muntean se plângeau presei ca sunt persecutati politic de catre procurorii care actioneaza la comanda PSD si îi instrumenteaza un dosar penal edilului din Deva fara ca acesta sa fi savârsit fapte penale, un telefon mobil a început sa sune cu insistenta.
Un telefon misterios
Unul dintre aghiotantii lui Rusanu a raspuns la telefon si i-a soptit ceva la ureche, sefului sau. Neputând vorbi de fata cu ziaristii, Rusanu a scris nervos câteva cuvinte pe o foaie de hârtie si i-a înmânat-o aghiotantului care a citit la telefon mesajul deputatului de Hunedoara. În momentul în care a vrut sa se ridice de la masa, Rusanu a adunat hârtiile prezentând involuntar mesajul transmis prin telefon - „Domnul Botos sa spuna ca nu-i adevarat” - si dezvaluind numele destinatarului acestuia, nimeni altul decât Procurorul General, Ilie Botos.
Ce nu trebuia sa stie Botos
În municipiul Deva este de notorietate relatia dinte deputaul Dan Radu Rusanu, aflat la al doilea mandat în judetul Hunedoara, si primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. Parasutarea lui Rusanu la Deva pentru alegerile din anul 2000 a tulburat serios apele în cadrul organizatiei judetene a PNL, foarte multi membri de valoare parasind partidul. Rusanu a reusit în scurt timp sa fie persoana care conduce din umbra actiunile liberalilor hunedoreni, chiar daca oficial presedintele organizatiei judetene este Mircia Muntean. Tot mai multe voci, chiar din interiorul prtidului, sustin ca „îngerul pazitor” al lui Muntean este Rusanu, care prin influenta pe care o are la Bucuresti a reusit sa blocheze mai multe dosare instrumentate de procurori pe numele edilului Devei. Dosarul despre care Procurorul General Ilie Botos trebuia sa spuna ca nu-i adevarat a facut foarte multa vâlva în Deva. Primarul era acuzat de abuz în serviciu, fals si uz de fals, pentru un schimb de terenuri si eliberarea unor autorizatii de constructie pentru o statie de benzina. De asemenea, primarul Mircia Muntean a mai fost implicat în achizitionarea unor imobile la preturi mult supraevaluate, dar dosarul întocmit de oamenii legii a fost uitat printr-un sertar. Un procuror al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie s-a deplasat la Deva cu putin timp înainte de alegerile locale si a ridicat mai multe dosare de la primarie. Se vorbea atunci despre o iminenta arestare a primarului Mircia Muntean. Dupa un imens scandal mediatic, culminând cu un mars de sustinere la care au participat nume grele din cadrul Aliantei DA, dar si gasti de interlopi aflate în prezent în închisoare, scandalul s-a stins.
Ce va trebui sa nu stie Botos
Momentan a venit rândul vicepresedintelui Camerei Deputatilor sa ajunga în atentia subalternilor procurorului general Ilie Botos. În dosarul instrumentat la Constanta, Rusanu este acuzat ca a ajutat la devalizarea firmei Chimpex SA. Chiar daca s-a aratat foarte sigur pe el în declaratii, mentionând ca nu are nici un amestec în dosarul instrumentat de procurorii constanteni, exista acte care dovedesc fara dubii implicarea lui Rusanu în afacerea Chimpex. Pe lânga achiztionarea cu doar doua miliarde de lei, de la fostul actionar al Chimpex, Dan Gritac, a unor spatii de depozitare cu o valoare de piata estimata la cinci milioane de dolari, Rusanu a mai facut afaceri cu acesta. În 15 noiembrie 2000, presedintele din acea perioada a Eximbank, Dan Radu Rusanu a aprobat acordarea unui credit de câteva sute de miliarde de lei firmei Rompac S.A. Bucuresti, al carui patron este nimeni altul decât Dan Gritac. Creditul s-a dovedit a fi neperformant pentru ca
societatea nu a restituit banii la termenul prevazut. Imediat dupa aprobarea creditului, una dintre firmele la care Rusanu era actionar în acea perioada, Danis Metcom SRL a cumparat de la firma Chimpex detinuta tot de Dan Gritac depozitul situat în municipiul Constanta, pentru care a fost întocmit dosarul aflat momentan la DNA. Legaturile dintre Rusanu si Gritac sunt însa si mai adânci. Sotia lui Rusanu detine împreuna cu Gritac hotelul International S.A din Sinaia. Mai precis firma Romtur International SRL al carui actionar majoritar 99% din partile sociale este Anca Daniela Rusanu detine actiuni la firma International S.A Sinaia care are în proprietate si hotelul cu acelasi nume. Conform datelor furnizate în urma cu câteva luni de Rasdaq, actionariatul firmei din Sinaia era compus din: Romtur International cu 35,4%, Rompac International cu 17,24%, Radan 2000 SRL cu 3% si alti actionari mai mici. Chiar daca oficial numele lui Dan Radu Rusanu nu apare în firmele care detin actiuni la S.C. International S.A. Sinaia, ci numai cel al sotiei acestuia, deputatul PNL este implicat activ în conducerea societatii. Angajati ai firmei din Sinaia povestesc ca de fapt Rusanu este cel care conduce afacerea. Mai mult chiar, acesta prezideaza sedintele Adunarii Generale a Actionarilor, semnând acte oficiale ale societatii.